SPEKTAKL U MUNCHENU

PIŠE T. ŽIDAK Svijet se ujedinio protiv Messija! Pep, Heynckes, Mou, Ribery i Ronaldo žele uništiti Argentinca

Kada danas sleti na minhenski aerodrom i kada njemački carinik pregleda njegovu argentinsku putovnicu, na pitanje ima li što prijaviti, ne znam hoće li Leo Messi odgovoriti u maniri Oscara Wildea: “Ništa, osim nogometne genijalnosti!”

Iako bi to bio jedini ispravni odgovor. Jer, danas ovo krhko stvorenje, patuljak od 169 centimetara, koji je do te visine narastao u laboratoriju doktora Diega Schwarz-steina, kreće u obračun s cijelim svijetom. Može li uspjeti? Mnogi sumnjaju, čak i osvjedočeni hispanofil Predrag Jurić me šokirao prognozom: “Njemačko finale na Wembleyu”. Bio je zdrav, a sad se razbolio!

Lionel Messi, u Argentini poznat i kao “La Pulga”, Buhica, u utorak će se sudariti s namodernijom nogometnom tehnologijom, jer, Bayern je zadnja riječ nogometnog modernizma, usudili bismo se reći - avangarda. Ako se ta riječ uopće smije upotrijebiti nakon što smo gledali Cruyffovu i Guardiolinu Barcelonu?

Zrnce genijalnosti

Svijet se ujedinio protiv Messija, Bayern je novo “zlatno tele”, novo nogometno božanstvo...

Ako bismo nabrojili pet najvećih neprijatelja Lea Messija i njegova nogometnog artizma, neprijatelj broj jedan je Pep Guardiola. Sumnjam da će se dugo lomiti između ljubavi prema svojem remek-djelu iz rane faze i lojalnosti njemačkom poslodavcu, koji na njega troši 17 milijuna eura godišnje. Guardiola, koji je u knjizi Leonarda Faccija rekao da će biti doživotno “ponosan jer je trenirao Lea Messija” bit će u laboratoriju Bayerna, u teamu koji će tražiti protuotrov za Buhicu. Kada su Guardiolu dovodili u Munchen, njemačka sustavnost je računala i na mogućnost da se jednog dana sudare s Barcelonom.

Drugi, moćni neprijatelj Lea Messija je Franck Ribery, kolosalni francuski nogometaš, oko kojeg se vrti sve. Ako je Mario Mandžukić motor Bayerna, Ribery je ideolog, jedini igrač njemačkog prvaka sa zrnom genijalnosti. Te, Božje čestice, nema u talentu Schweinsteigera ili Thomasa Mullera, ali ima u Riberyjevim nogama...

Luzer može osvojiti sve

Neprijatelj broj tri je Jupp Heynckes. I u tim godinama nogometni trener, koji je osvojio sve, može biti ambiciozan i pun inata. A to je slučaj, jer su ga neoprezno smijenili prije nego što je bilo vrijeme. A smijenili su ga zbog “generacijskog jaza” i zbog, vjerovali ili ne, “luzerskog mentaliteta”, jer je dopustio dominaciju Borussije Dortmund. No, “luzer” može ovo ljeto osvojiti sve. Taj sustavni, njemački trener, koji je s Realom iz Madrida već osvojio Ligu prvaka, prevrnut će nebo i zemlju da prođe Barcelonu i Messi se nikada do sada nije sudario s tako suptilnim i discipliniranim strategom.

Neprijatelj broj četiri je Jose Mourinho. Pod pretpostavkom da Barcelona nokautira Bayern, vjerojatno je u finalu čeka Real Madrid. “Specijalni” je nabrijan na svoju treću Ligu prvaka i “La Decimu”, on neumorno traži sveti gral, više od svega njegova samodopadnost želi ući u povijest. Jednom je, kao trener Intera, već zaustavio Messija. Ako će finale na Wembleyu biti “El Clasico”, možda uspije još jednom. Možda?

Peti neprijatelj je Cristiano Ronaldo, drugi najbolji igrač na planetu, prema mišljenju mnogih i bolji od Messija. O ukusima se ne raspravlja, ali, Cristiano je velik u mnogim stvarima, njegova veličina raste uglavnom u danima kad je Messi ozlijeđen ili ima loš dan. A bilo je i takvih, iako ih se teško mogu sjetiti.

Rosell dovodi Neymara

Mislim da je ovo zadnja velika Messijeva godina. Sumnje u njegovu nogometnu dugovječnost sve su jače, sumnja čak i predsjednik Barcelone Sandro Rosell, koji već ovo ljeto na Camp Nou želi dovesti novu zvijezdu Neymara. Vjerojatno to osjeća i Messi i zato će učiniti sve da dođe do Wembleya. Iduće godine ga čeka svjetsko prvenstvo u Brazilu...

Ne vjerujem da će Leo Messi nadvisiti Pelea, koji je osvojio tri svjetska prvenstva. Maradoninu slavu je već pretekao, u mnogim mišljenjima figurira kao najbolji igrač svih vremena. A kako takvi završavaju? Kao Ivo Pogorelić, pijanist koji stanuje kat više od svih svjetskih pijanista.

Messi će i dalje “svirati Chopina” u najvećim nogometnim svetištima, za nevjerojatne honorare i za probranu publiku, ali neusporedivo diskretnije. Neće to biti glazba za uši onih koje oduševljavaju Luis Suarez, Sergio Ramos, Pepe, John Terry ili Thomas Muller. No, to je već budućnost, danas je jedino važno pitanje; može li Seat Ibiza na autocesti do Wembleya voziti brže od Mercedesa? Može, ali pod jednim uvjetom. Da za volanom sjedi inspirirani i zdravi Leo Messi!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:04