TROFEJ SE ČEKA 48 GODINA

PIŠE TOMISLAV ŽIDAK Kako je najbogatija liga svijeta potpuno uništila englesku reprezentaciju

 AFP

Dva engleska top kluba ispala su ovog tjedna iz Lige prvaka, Bayern i Barcelona bili su prejaki za Arsenal i Manchester City. Iako su arapski vlasnici uložili u Manchester City oko milijardu dolara, nije bilo dovoljno da bi se došlo makar i do četvrtfinala najelitnijeg svjetskog klupskog natjecanja.

“Blagodati” najbogatije lige na svijetu uništile su moć engleske reprezentacije, koja je jedini opipljivi uspjeh ostvarila daleke 1966. godine sumnjivim pogotkom Geoffa Hursta. Zbog gola, koji je Engleskoj donio naslov svjetskog prvaka, Geoffrey Hurst je dobio titulu “Sir”, ali BBC nikada nije pokazao pravu snimku trećeg pogotka Nijemcima na Wembleyju. Tvrdi se da je zabetonirana u bunkeru i svijet nikada neće saznati istinu, je li to bio regularan pogodak ili ne. Nakon toga engleska reprezentacija na svjetskim i europskim prvenstvima uglavnom postiže skromne rezultate, prate ih prokletstvo jedanaesteraca, itd. Istina je da je kolijevka nogometa desetljećima gladna trofeja, ali, barem kada je u pitanju nacionalna selekcija, njih nema na vidiku. Zašto?

Domaća manjina

Na dvije utakmice Lige prvaka, Bayern - Arsenal i Barcelona - Manchester City igralo je 12 Španjolaca, sedam Nijemaca, pet Francuza, po četiri Brazilca i Argentinca i - četvorica Engleza. Englezi više nisu u većini ni u vlastitoj ligi, a reprezentacija ima samo jednu istinsku zvijezdu - Waynea Rooneyja. No, ma koliko ga medijski “pumpali” nikada neće biti “bijeli Pele”.

“Tri krezuba lava” ni u predvečerje Svjetskog prvenstva u Brazilu nisu u grupi favorita. Spominju se Španjolska, Brazil, Argentina i Njemačka, kao “tamni konji” figuriraju Italija i Urugvaj, ali Engleza nema ni na mapi...

Goleme plaće

Iako je san svakog nogometaša, osim Lionela Messija, igrati na engleskim stadionima, gdje je najbolja atmosfera i igra se najpošteniji nogomet. I u Brazilu imaju male izglede za proboj u drugi krug pored Italije i Urugvaja. A sve zbog prebogatog Premiershipa, gdje tjedne plaće dosežu 200.000 funti, gdje su otkupnine za igrače nenormalno visoke i, što je najpogubnije za reprezentaciju, gdje igra više od 350 stranaca!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:27