UOČI WALESA

Pletikosino uskrsnuće na golu nakon 13 mjeseci

Raspucani Mate Bilić u početnom sastavu, Domagoj Vida debitirat će za A-vrstu pred vlastitim navijačima
 Robert Belošević / Cropix

OSIJEK - Stipe Pletikosa uskrsnut će u nedjelju na golu hrvatske reprezentacije nakon trinaest mjeseci hlađenja od ozbiljnog nogometa. ‘Plete hobotnica’ je nakon cijelog desetljeća na vratima nacionalne momčadi u proljeće 2009. godine uletjeo u zonu turbulentnog leta, izgubio mjesto u moskovskom Spartaku, a ubrzo zatim i potpuno ispao iz profi-pogona zbog teške ozljede koljena.

Posljednji put vrata Bilićeve momčadi čuvao je početkom travnja prošle godine u Andori (2-0), a u međuvremenu je ponuđenu priliku zgrabio Vedran Runje kojem je sekundirao Danijel Subašić. Pletikosin međunarodni povratak može se protumačiti kao Bilićev ‘wild card’ golmanu koji pati u klubu i traži novu priliku na velikoj pozornici, ali i kao nagradu za pokazani trud i formu na treninzima posljednjih dana. Pletikosa je od okupljanja momčadi za tri test-utakmice redovito među najboljima na travnjaku. Na treninzima se specijalizirao za obrane jedanaesteraca, u najzahtjevnijoj golmanskoj disciplini uspio je nadmudriti i Modrića i Srnu.

Na posljednjem treningu, dijeleći dresove za osječki dvoboj s Walesom, Slaven Bilić još jednom se opredijelio za 4-2-3-1 varijantu koju su igrači vrlo dobro prihvatili u Klagenfurtu. U Gradskom vrtu gledat ćemo ono najbolje što ‘kockasti’ u ovom trenutku mogu ponuditi, barem na papiru. Ispred Pletikose izbornik namjerava sagraditi obrambeni zid sa Srnom, Šimunićem, Lovrenom i Strinićem. Tandem defanzivnih vezista čine Vukojević i Rakitić, ispred njih su ofenzivno raspoloženi Mandžukić, Petrić i Modrić te Mate Bilić kao klasični centarfor.

Napadač Sportinga iz Gijona je na intrigantan način nastavio tamo gdje je stao jesenas kada je sa dva pogotka obilježio vinkovački dvoboj s Lihtenštajnom. U Klagenfurtu je nokautirao Austriju remakeom Torresova gola iz finala Eura 2008, da bi kasnije na treninzima nastavio glancati imidž uvijek budnog golgetera. U petak je u pokusnom dvoboju pospremao lopte u mrežu kao na tekućoj traci.

- U Sportingu ne zabijam tako često jer igramo defanzivno, sa samo jednim napadačem. Reprezentacija je druga priča. Dominiramo, držimo loptu u posjedu i stvaramo puno više prilika. Puno je ugodnije i lakše igrati - objašnjava Mate Bilić.

U reljefnom prikazu velške momčadi Slaven Bilić kazat će da nije riječ o tipičnoj otočkoj družini.

- Wales je britanska momčad po energiji koju igrači ulažu i po profesionalnom pristupu utakmici, ali nije tipičan predstavnik te škole. Toschackovi nogometaši vole igrati ‘od noge do noge’, vjerojatno i stoga što nemaju klasičnog, snažnog centarfora kojeg bi hranili dugim loptama.

Fifa ranking (75. mjesto) sugerira da je Wales treći ili čak četvrti razred svjetskog nogometa. Iz Bilićeve perspektive to je još uvijek dobra priprema za sljedeće kvalifikacije.

- 70 posto utakmica u sljedećem ciklusu igramo protiv reprezentacija ovakve snage i Wales je s te strane suparnik po mjeri.

Toschaku otkazalo čak 15 nogometaša

John Toschack u nedjelju će na travnjak Gradskog vrta poslati momčad koja dosad niti na treningu nije imala priliku igrati zajedno. Razlog je prozaičan, čak su petnaestorica kandidata otkazala izborniku za ovu akciju. Među njima su vodeći velški igrači Bellamy, Bale, Davies, Gabbidon, Collins, a otprije nema ozlijeđenih Ramseya i Collisona. U tom promiješanom špilu kapetansku vrpcu trebao bi ponijeti Ashley Williams, igrač Swansea Cityja.

Novinar portala walesonline.com kao prvu violinu momčadi najavljuje Davida Edwardsa, veznog igrača premierligaša Wolverhamptona, i najavljuje da bi 1-3 poraz bio više nego podnošljiv rezultat za Toshackov sastav.

U Tallinnu ponovo u novom izdanju

Slaven Bilić najavio je po povratku iz Klagenfurta da niti jedan kandidat za tri svibanjska testa neće dobiti maksimalnu minutažu. U prijevodu, u Tallinnu ćemo u srijedu gledati nogometaše koji su u prethodna dva meča sjedili na klupi ( Vučko, Čale) i odvojeno trenirali ( Eduardo, J. Buljat) u paketu s naknadno pozvanim mladim reprezentativcima.

Možemo očekivati Hrvatsku u početnom sastavu: Pletikosa ( Subašić), Vida, Lovren, Schildenfeld, Čale, Badelj, Dujmović ( Pokrivač), Rakitić, Bilić, Eduardo, Jelavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 12:09