VODI IH SAMO LJUBAV

Pobunila se i 'tiha oporba': Članovi Dinama krenuli u potragu za svojim pravima

Članovi kluba htjeli su sa svojim zahtjevima pričekati do zimske pauze, ali su ih na ovaj čin potaknuli ‘posljednji istupi klupskih operativaca koji u prvi plan stavljaju privatne poslovne interese’
 Damir Krajač / Cropix

ZAGREB - Točno u podne, kod “pimpeka”. Tako je glasio dogovor četvorice Dinamovih navijača koji su iskoristili svoje pravo kao članovi kluba da upozore na “cijeli niz nepravilnosti u radu kluba, sukob interesa, nedostatak demokratskih mehanizama i nezakonitu hijerarhiju tijela udruge građana NK Dinamo...”

Poduže pismo adresirano na članove Nadzornog odbora, u kojemu se studiozno navode konkretni primjeri kršenja zakona i Statuta NK Dinamo, četvorica navijača predala su u klupskim prostorijama Damiru Vrbanoviću, direktoru kluba. Osim navođenja nedostataka, navijači su predložili i niz rješenja. Naglasak su stavili na promjenu procedure izbora članova Skupštine kluba, na definiranje djelokruga rada sportskog direktora i na sazivanje skupštine koja bi provela njihove zahtjeve do kraja ove godine.

Za taj su čin navijači, kako sami tvrde, motivirani isključivo emocijama prema klubu iz Maksimirske 128.

- Mi smo članovi udruge građana NK Dinamo. Obiteljsko naslijeđe i ljubav prema klubu samo su dio onoga što nam daje za pravo da se uključimo u borbu za Dinamo, za onaj Dinamo koji će puniti stadion i u kojemu će poslovanje biti transparentno - objasnio je “glasnogovornik” skupine Gradimir Mordej koji je jasno istaknuo da se ne radi o BBB-ovcima.

- Mi smo članovi kluba i podržavamo inicijativu za Dinamo. O bojkotu trebate pitati navijače sa sjevera - bio je jasan Mordej kojega smo pitali što namjeravaju poduzeti ako se klub ne očituje o njihovim zahtjevima u zakonskom roku od 30 dana.

- Onda ćemo poduzeti neke druge korake, ali ne bih htio prejudicirati.

Direktor Damir Vrbanović nije htio ulaziti u detalje sadržaja pisma.

- Ovo nije borba s navijačima, nego neslaganje. Proslijedit ću ovo pismo članovima Nadzornog odbora, a ja u ovome trenutku ne bih htio komentirati jesu li zahtjevi navijača realni jer ih nisam proučio - rekao je Vrbanović koji se dotaknuo i priče o financijskoj netransparentnosti.

- To su floskule. Klub je pod najvećim kontrolama i svi koji trebaju imati naša izvješća, imaju ih - zaključio je Vrbanović.

Osnovni zahtjevi članova udruge građana “NK Dinamo”:

1. Poštivanje Statuta NK Dinamo Zagreb

- nisu kaženje osobe iz najužeg vodstva kluba - uprave koje su povrijedile odredbe o neutralnosti kluba po pitanjima politike i vjere, u ime kluba javno deklariravši podršku različitim političkim opcijama

2. Poštivanje važećih zakona Republike Hrvatske

- evidentni primjeri sukoba interesa: Zdravko Mamić je u srodstvu s menadžerom nekih nogometaša Dinama. Božidar Šikić je direktor Lokomotive i član Skupštine Dinama iako su ta dva kluba u istom rangu natjecanja, dok Vlatko Marković kao predsjednik HNS-a može utjecati na sustav natjecanja u kojem se natječe klub iz Maksimira čiji je skupštinar

- članovi Skupštine su osobe koje su pravomoćno kažnjene za kaznena djela ili prekršaje u sportu i u vezi sa sportom (Srećko Ferenčak, Damir Vrbanović)

3. Poštivanje prava članova, s naglaskom na pravo na demokratski izbor

- Skupština bira članove IO-a koji pak biraju članove Skupštine

4. Uvid u financijsko poslovanje

- članovima kluba uskraćena su izvješća o poslovanju kluba

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:25