SPLIT HOĆE HRVATSKU

Poljud se šminka za 9 milijuna kuna i čeka repku

Neće milom, sad će silom (neprilika). Stadion u Maksimiru se trebao početi urušavati sam od sebe da bi se napokon ozbiljno počela razmatrati opcija da hrvatski reprezentativci i u Splitu igraju službene utakmice
 Drago Sopta / Cropix

SPLIT - Hajduk je zainteresiran da bude domaćin hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji u kvalifikacijskom ciklusu za Euro 2012. godine. Splićani se nadaju utakmicama protiv Malte (listopad 2010.) kojom bi napokon, vjeruju, razbili ‘prokletstvo’ Poljuda, te protiv Izraela (rujan 2011.).

- Želimo da reprezentacija igra u Splitu, nudimo joj najbolji stadion u državi i sve ostalo što će trebati. Split i Poljud su spremni - kazao je direktor Hajduka Josip Grbić.

Punih 13 godina prošlo je od zadnje natjecateljske utakmice koju je Hrvatska odigrala na Poljudu. Sada već davne 1997. godine, Ćirini “vatreni” igrali su na Poljudu protiv Slovenije (3-3). Poslije toga stalno izbjegavanje ‘mjesta nesreće’, osim prigodničarskih prijateljskih ogleda, poput Brazila (1-1) u kolovozu 2005. godine. Bio je to prvorazredni spektakl s dupkom ispunjenim gledalištem i pravom karnevalskom atmosferom. “ Bilić boysi” igrali su u Poljudu samo jednom, u veljači 2008. protiv Nizozemske i izgubili 0-3. Opet samo da se produbi teza o “ukletom stadionu”.

Reprezentacija bi u Splitu imala optimalne uvjete. Posebno jer će stadion u Poljudu ovog ljeta biti obnovljen, ušminkan za rujanski atletski Kup kontinenata. Bit će postavljena nova tartan staza, obnovit će se dijelovi tribina, izgradit će se nova VIP loža, srediti prostorije unutar stadiona kao i okoliš, a za cjelokupno uređenje stadiona izgrađenog 1979. godine bit će utrošeno oko devet milijuna kuna.

I navijači iz Splita i okolice žude za osobitim doživljajem praćenja reprezentacije u svome gradu. U Torcidi su često isticali svoje razočaranje politikom HNS-a koja je reprezentaciju držala u zagrebačkim okvirima.

Predsjednik Torcide Žan Ojdanić kaže da je među “torcidašima” stasala cijela generacija navijača koji nikad nisu imali prigodu gledati svoju reprezentaciju uživo.

- Naravno da želimo Hrvatsku u Splitu, ali želimo prave utakmice, a ne nekakve mrvice protiv autsajdera kojima će nam samo zamazati oči i zadovoljiti formu.

Prema reprezentaciji pozitivna klima se osjeća i među običnim pukom.

- Vjerujem da kao navijač Hajduka imam jednaka prava gledati hrvatsku nogometnu reprezentaciju u svom gradu kao što to imaju navijači iz Zagreba. Ljuti me što je stvoren nekakav ekskluzivitet da Hrvatska može igrati samo na Maksimiru. Uostalom, u Splitu će imati bolje uvjete i vatrenu atmosferu - kaže nam Ivica Pavić, navijač koji ne propušta utakmice “bijelih” na Poljudu, ali bi, kaže, želio uživo gledati i hrvatsku reprezentaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 01:18