PRIJETI IM PROPAST

Popularniji su od Bayerna i ne žele pomoć velikog brata

Točno 45 godina nakon što su osvojili zasad jedini naslov prvaka, momčadi 1860 Münchena, popularnim "sechzigerima", prijeti financijska propast

ZAGREB - Iako je riječ o jednom od najpopularnijih njemačkih klubova, koji u svom gradu ima puno više navijača nego u svijetu poznatiji Bayern, 1860 već godinama živi na rubu ponora. Mač nad glavom i dalje prijeti, “sechzigeri” bi mogli postati prvi profesionalan klub u polustoljetnoj povijesti Bundeslige koji je tijekom natjecateljske sezone proglasio stečaj.

Klubu, koji je 2004. nepovratno ispao u drugi razred njemačkog nogometa, nedostaje nekoliko milijuna eura za poslovanje, a vremena za spasonosne poteze je malo.

U spašavanje susjeda velikodušno se uključio i Bayern, uz čiju su pomoć prepolovljeni troškovi korištenja Allianz Arene, u kojoj i 1860 München igra domaće utakmice 2. Bundeslige, sa oko 4,5 milijuna godišnje na oko dva milijuna eura. Uz to, “sechzigeri” Bayernu duguju i oko tri milijuna eura na ime drugih obaveza.

- Grad München bez brojke 1860 nezamisliv mi je - riječi su njemačke i Bayernove legende Franza Beckenbauera.

Prema pisanju njemačkih medija, posljednjeg dana ožujka istekao je rok za sanaciju i osiguravanje financijske konstrukcije poslovanja u tekućoj sezoni. Za spas kluba bilo je potrebno ukupno desetak milijuna eura, veći dio novca već je osiguran, ali ne i cijeli iznos.

U međuvremenu, 1860 München pregovara i sa stranim investitorima. No, vrijedeći zakoni u Njemačkoj čak i privatnim investitorima zabranjuju posjedovatnje većinskog udjela u nekom profesionalnom klubu. “Sechzigeri” su bili u kontaktu sa španjolskom tvrtkom Asap-Sports, koja se bavi trgovinom sportskim pravima. Klijenti su joj i madridski Real i torinski Juventus... Dakle, opcija za spas kultnog kluba bilo je nekoliko, ali ni jedna još nije upalila.

Stečaj bi upropastio sve napore klupskih šefova, koji su nedavno izradili obećavajući plan sanacije. Predviđeno je da 1860 najkasnije za tri godine ponovno bude profitabilan. Od studenoga 2010. na temelju toga plana u klubu je ušteđeno devet milijuna eura. Sada im nedostaju oko tri milijuna eura...

Navijači: Tko sechzigerima daje milijune, nije naš čovjek

ZAGREB - Zamislimo situaciju u domaćem nogometu - NK Zagreb je na rubu bankrota, a financijsku pomoć nudi moćniji gradski rival - Dinamo.

Zapravo, možda to i ne treba zamišljati jer se događaj “na tom tragu” zbio nedavno, kada je Zdravko Mamić kao član Upravnog odbora ZŠS-a na skupštini udruge isposlovao da zbog “nogometne tradicije” NK Zagreb ostane u društvu klubova od posebnog značenja za grad Zagreb. To je klubu iz Kranjčevićeve ulice osiguralo oko pet milijuna proračunskih kuna godišnje, možda i spasonosnih za njegovo funkcioniranje. Naravno, Zdravko Mamić nije baratao svojim novcem, niti Dinamovim, nego novcem poreznih obveznika, ali svejedno se nitko nije bunio...

I u Njemačkoj je veliki klub želio pomoći manjem, “životno ugroženom” gradskom rivalu - Bayern je ponudio novac 1860 Münchenu. No, milosrdni je čin izazvao obostrani revolt navijača. Najprije su Bayernove prostorije zalivene plavom bojom “sechzigera”, potom je stigla i poruka predsjedniku Hoenessu: “Tko daje milijune sechzigerima, mi mu više ne vjerujemo. Hoeness, lažljivče!”

I velik dio navijača 1860 izrazio je žestoko protivljenje mogućnosti da njihov klub iz nevolje spasi omraženi “veliki brat”.

- Mi smo navijači jedinog pravog münchenskog kluba, 1860 još uvijek ima armiju vjernih fanova - poruka je navijača drugoligaša.

Jedina titula datira iz ‘66.

Najveći uspjeh u klupskoj povijesti 1860 je proslavio 1966., kada je osvojio prvu (i jedinu) titulu prvaka Bundeslige. Momčad u kojoj su briljirali Petar Radenković, Željko Perušić, Peter Grosser i Rudi Brunnemeier vodio je karizmatični trener Max Merkel. Ne uspije li se klub uskoro financijski konsolidirati, DFL bi ga mogao izbaciti iz profi-voda. Neki drugi, nekoć slavni klubovi, danas su u amaterskim ligama - Rot-Weiss Essen, klub iz kojeg potječe Helmut Rahn, strijelac pobjedničkog gola u finalu SP-a 1954. protiv Mađarske, nekada je bio prvoligaš - a danas životari u 5. ligi. Čeka li takva sudbina i 1860, za koji je svojedobno igrao i proslavljeni hrvatski golgeter Davor Šuker?

Arapi bi i u Bundesligu, ali im njemački zakon ne da

“Süddeutsche Zeitung” (SZ) objavio je da je 1860 München o svojem spasu pregovarao i s jednim investitorom iz arapskog svijeta. Bogati ulagač iz Abu Dhabija navodno je bio spreman odmah uplatiti od 10 do 12 milijuna eura, a zauzvrat bi dobio 49 posto vlasničkog udjela u njemačkom drugoligašu. No, dok je u Engleskoj stranim financijerima dopušten većinski udio u nekom profesionalnom klubu, njemački zakon to im priječi. I drugi privatni investitori spremni su ući u biznis, ali pod uvjetom da preuzmu kontrolu u klubu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:36