BITKA ZA EURO JESEN

PREDSTAVLJAMO SUPARNIKE HRVATSKIH KLUBOVA U Split stiže opasni Gori, Dinamo i Rijeka prolaze

 Ronald Goršić/CROPIX

Liga prvaka,

3. pretkolo, Dinamo/Fola - Sutjeska/Šerif

U prvoj utakmici u Tiraspolju Šerif i Sutjeska odigrali su 1-1. Sutjeska je prošle sezone prvi put postala prvak Crne Gore, vodeći na ljestvici od početka do kraja. Upravo je početnih šest pobjeda zaredom Nikšićanima dalo zalet nad trofejnom podgoričkom Budućnošću, koja je nije uspjela stići. Momčad koju vodi 43-godišnji Dragan Radojičić, bivši ofenzivni vezist ‘plavo-bijelih’ s kraja ex-YU lige, u kadru nema reprezentativaca, vrlo je mlada, prosjek od 21,7 godina ruši 35-godišnji Dejan Ognjanović, a kapetan je 27-godišnji vratar Ivan Janjušević. U Tiraspolju je izjednačujući pogodak za Crnogorce postigao Pejović na dodavanje Jovovića, a kako crnogorsko prvenstvo (Liga 12) počinje tek 10. kolovoza, uzvrat sa Šerifom u Nikšiću bit će jedina prigoda da Dinamov stožer izvidi potencijalnog suparnika uživo. Crnogorci najčešće igraju u formaciji 4-2-3-1, udarna postava je Janjušević - Bečelić, Ćuković, Ognjanović, Stijepović - Nikolić, Karadžić - Stevović, Pejović, Jovović - Isidorović.

Dinamov stari poznanik Šerif iz Tiraspolja, iz odmetnute moldavske pokrajine Pridnjestrovlja, koja gravitira Rusiji, doveo je, uključujući povratke s posudbi, desetoricu novih igrača. Iz lanjske momčadi, koja je od tadašnjih pulena Ante Čačića izgubila 0-1 i 0-4, u početnih 11 ostali su slovenski stoper Miral Samardžić, desni bočni Metoua, te vezni Stanojević i Brazilac Luvannor, dok je napadač Pešić sada zamjena bivšem centarforu Partizana Marku Markovskom. U igračkom kadru 37-godišnjeg trenera Vjačeslava Rusnaca je 17 stranaca, najviše, po pet, Brazilaca i Srba, među kojima i dugogodišnja ‘desetka’ Crvene zvezde Cadú. Moldavsko prvenstvo počinje 27. srpnja, a Šerifov suparnik na startu je Zimbru, najveći konkurent iz prijestolnice Chisinaua. Šerif također igra 4-2-3-1, sastav je Stajila - Metoua, Samardžić, Willian, Tamsir Paye - Stanojević, Fernando - Ricardinho, Cadú, Luvannor - Markovski.









Europska liga,

3. pretkolo,

Hajduk/Turnovo - Dila Gori/Aalborg

Kad dobiješ Gruzijce uvijek je to neugodan protivnik, kao uostalom i većina klubova s područja država bivšeg SSSR-a. I zbog putovanja, ali i zbog protivnika o kojima se ne zna previše. Gruzijci su i našoj reprezentaciji znali raditi probleme. Njihov nogomet nije samo Dinamo Tbilisi, Kobijašvili i Kaladze.

Dila Gori je klub koji ima tek dva trofeja u svojim vitrinama, Kup i Superkup iz 2012., a prošlu sezonu završili su na drugom mjestu, 10 bodova iz Dinama Tbilisi. Igraju europske utamice u Tbilisiju, pregazili u Aalborg sa 3-0, a lani su izbacili Aarhus. Gruzijci svakako nisu atraktivan protivnik, ali mogu biti nezgodni. Postava Dile Gori (3-4-3): Revišvili - Kobahidze, Tomašvili, Hizaneišvili - Aladašvili, Bolkvadze, Gvalia, Guruli - Gorelišvili, Modebadze, Iluridze. Trener je Giorgi Devdariani (40).

Europska liga,

3. pretkolo,

Trabzonspor/ Derry - Lokomotiva /Dinamo Minsk

Trabzonspor je kao gost u Derryju obavio glavninu posla pobijedivši City 4-2 pa Sjeverne Irce nećemo predstavljati kao moguće suparnike Lokomotive. U prošlom prvenstvu Turske Trabzon je završio deveti, ali je izborio Europsku ligu kao finalist Kupa protiv Fenerbahçea, koji kao drugoplasirani igra kvalifikacije za Ligu prvaka. S Kayserijem koji vodi Prosinečki Trabzon je remizirao 1-1 i izgubio 1-2.

Ovog ljeta dovedeno je deset novih igrača, među kojima i 33-godišnjeg Maloudu iz Chelseaja, ali samo za jednog, stopera Aykuta Demira, plaćena je odšteta (2,900.000 Genclerbirligiju). U kadru vrijednom 79,800.000 eura ima 12 stranaca, a najbolji je brazilski centarfor Paulo Henrique koji ima iskustvo iz nizozemske i belgijske lige. Austrijanac Marc Janko je ozlijeđen. Četiri su povremena turska reprezentativca, od kojih će vratar Tolga vjerojatno k Biliću u Besiktas. Trener je 54-godišnji Mustafa Resit Akcay. Trabzonova formacija je Kivrak - Yavru, Yumlu, Kaçar, Čelustka - Colman, Akgün - Sen, Mierzejewski, Adin - Paulo Henrique.

Europska liga,

3. pretkolo, Rijeka/Prestatyn - Olimpija/Žilina

Ljubljanska Olimpija loše je počela sezonu, 0-3 u Supekupu s Mariborom, pa domaćim porazom od Rudara iz Velenja, ali je ugodno iznenadila pobjedom 3-1 nad Žilinom na svom novom stadionu Stožicama. U postavi su dvojica s HNL-iskustvom, lijevi bočni Davor Bagarić i srednji vezni Zajko Zeba, koji se proljetos nije nametnuo u Splitu. Iako je ‘ona’ Olimpija s Bežigrada bankrotirala 2004., ova ima iste navijače i boju dresa, de facto je nasljednik popularnih ‘Zmajčeka’ iz SFRJ. Rijeka je na pripremama svladala Olimpiju 4-0 i nedvojbeno je jača. Slovačka Žilina, pak, prošlu je sezonu završila na 7. mjestu, ali je izborila Europu finalom Kupa, nije jaka kao 2009. kad je izbacila Hajduk ili 2010. kad je nastupala u Ligi prvaka. U igračkom kadru je nekoliko slovačkih U-21 reprezentativaca, a jedan od šestorice stranaca je ex-dinamovac, napadač Matej Jelić (22). Na startu slovačkog prvenstva Žilina je kod Ružomberoka igrala 2-2. Olimpijina postava je Džafić - Jović, Delamea-Mlinar, Zarifović, Bagarić - Trifković, Ivelja - Omladic, Zeba, Đurković - Šporar, a idealnih slovačkih 11 su (4-2-3-1): Dúbravka - Mabouka, Piacek, Akakpo, Hucko - Paur, Pecovsky - Mihálik, Babatounde, Pich - Majtán.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:20