EUFORIJA NAKON POBJEDE

PROCURIO NOVI VIDEO DOMAGOJA VIDE 'Slava Ukrajini, Beograd gori, ajmo! Kafana je moja sudbina, ona je mene sebi uzela'

 
 Twitter

U javnost je, tek što se prividno smirila buka oko prošle, procurila nova snimka na kojoj hrvatski reprezentativac Domagoj Vida, u slavlju poslije plasmana Hrvatske u polufinale, govori: “Slava Ukrajini”.

HNS je, podsjetimo, u ponedjeljak poslijepodne objavio kako je Ognjen Vukojević razriješen dužnosti suradnika stručnog stožera Hrvatske reprezentacije, nakon što se s Vidom snimio kako govori zapravo kontroverzni ukrajinski nacionalistički pozdrav. Vukojević mora platiti i kaznu od 15 tisuća franaka. Vida je pak dobio opomenu.

U novoj snimci Vida s pivom u ruci pjeva i govori:

- Ajmo kafano, plaćam kad dolazim. Slava Ukrajini, Beograd gori, ‘ajmo’… Kafana je moja sudbina, ona je mene sebi uzela… Brate maši, pozdravi kafanu Beograd u Kijevu, tamo smo palili - govorio je Vida.

Na snimci se vidi i Ivica Olić koji je također zapjevao s Vidom.

- Inače, sporni pozdrav "Slava Ukrajini" koji se koristi kao službeni u ukrajinskoj vojsci, upotrebljavale su ukrajnske postrojbe koje su se tijekom Drugog svjetskog rata borile na strani nacističke Njemačke. Naime, Ukrajinci, potpuno pogrešno, nastoje sada svoje kolaboracioniste prikazati kao borce za nacionalnu stvar te ih se s pravom upozorava na "etimologiju" tog spornog pozdrava, ali Rusi pak ni u jednom tekstu nisu spomenuli ni Krim ni rat i paradržavne proruske tvorevine na istoku Ukrajine, a srpski mediji recimo ne smatraju " tri prsta" kod slavlja svojih sportaša spornima ni provokativnina na bilo koji način - objasnile su ranije Sportske novosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. prosinac 2020 13:18