KRAH AMBICIJA U RUJNU

PROPALA SEZONA Hajduk odustao od borbe za vrh, od Tudora se samo traži afirmacija mladih

Proći će još jedna godina bez trofeja iako Bijeli još gaje nadu da bi se nešto moglo napraviti u Kupu
 Ante Cizmic / CROPIX

Nakon još jednog remija, ovog puta u gradskom derbiju protiv Splita (1-1), Hajduk se bodovno izjednačio da Medićevim Zagrebom, ima samo bod više od Zadra kojeg je Ćiro oživio sa aparata te dva boda više od Lokomotive i Splita...

Zapravo je prava sreća da su i ostali klubovi izjednačeni u prosječnosti jer su od trećeg Hajduka do pretposljednje Istre svi u četiri boda razlike. Teško se pomiriti s tim da je ovo maksimalni doseg Hajduka (navijači se s tim svakako ne mogu pomiriti što pokazuju i zvižduci treneru i igračima poslije utakmice sa Splitom), ali nažalost situacija je takva da će proći još jedna godina bez trofeja iako Splićani još gaje nadu da bi nešto mogao napraviti u Kupu (u srijedu “bijeli” igraju u Funtani utakmicu šesnaestine finala Kupa Hrvatske).

Rezultatski je ovo već izgubljena sezona iako se ima igrati još puno utakmica (36 kola, do 30. svibnja kad je na rasporedu ogled sa Splitom), ali svima je jasno da Hajduk ima neke druge prioritete.

Pred trenera Igora Tudora, koji je dobio podršku klupskih čelnika, postavljen je zadatak da mora afirmirati mlade igrače i da mora osigurati igranje u Europi u sljedećoj sezoni. To je minimum kojeg Hajduk mora ostvariti. No već sad je Tudorova momčad najmlađa u Ligi (prosjek je 22,6 godina), a od njega se traži da afirmira još mlađe igrače. To je uvijek dvosjekli mač jer kad imaš mlade igrače teško je očekivati rezultat. I to rub po kojem stalno mora balansirati Tudor.

SUŠA BODOVA

Osvojili 12 od mogućih 27 bodova

Nakon prve runde prvenstva (odigrano je 9 kola) Hajduk je na 44 posto bodovnog učinka. “Bijeli” imaju na kontu samo 12 bodova, uz po tri pobjede, remija i poraza. Tudorova momčad dobila je Zadra (6-0), Lokomotivu (5-2) i Slaven Belupo (2-0); remizirala je protiv Zagreba (2-2), Istre (1-1) i Splita; a izgubila od Dinama (2-3), Rijeke (2-4) i Osijeka (0-2).

MANJI PRIHOD OD TRANSFERA

Zaradili 17 od planiranih 33 milijuna kuna

U Hajduku stalno računaju sa zaradom od tranfera kao najvećom stavkom na prihodovnoj strani budžeta. Ali velikih transfera više nema, a najbolje se prodaju mladi igrači (Radošević, Pašalić i sl.). U budžetu za 2014. godinu Hajduk je računao sa inkasom od 33 milijuna kuna od transfera, ali ostvarili su samo pola tog iznosa, 17 milijuna kuna (prodaja Pašalića u Chelsea za 2 milijuna eura i Andrijašević u Dinamo za 750.000 eura). Hajduk ne uspijeva prodati svoje iskusne igrače koje drži u izlogu poput Maloče, Milovića ili reprezentativce BiH Sušića i Vršajevića jer na tržištu najbolje prolaze mlade. Takav trend vjerojatno će se nastaviti pa će sutra na red doći Vlašić, Balić i slični koji neće ni doći u priliku da postanu nositelji igre Hajduka...

PROBIJEN BUDŽET

Inkas 30, a trošak 38 milijuna kuna

Hajduk pokazuje pozitivan trend u poslovanju jer su sve veći prihodi od marketinga, ulaznica, ali još uvijek ne može poslovati pozitivno. Unatoč lošim rezultatima rekordan je broj pretplatnika (preko 6 tisuća) i članova (preko 10 tisuća), a Hajdukov financijski bingo bilo je igranje u Europi. Utakmica sa Dnjeprom na kojoj je stadion bio rasprodan donijela je najveću zaradu. Unatoč porastu operativnih prihoda, to još uvijek nije dovoljno za “održivi razvoj” jer Hajduk je u prvih osam mjeseci 2014. uprihodio 30 milijuna kuna, a potrošio je 38 milijuna kuna. Da bi se održao Hajduk mora prodavati igrače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:41