PREOKRET NA SKUPŠTINI

Prvoligaši odustaju od promjene ‘lige 16’!

Udruga prvoligaša odustala od zahtjeva za skraćenje lige jer je zadovoljna postojećim formatom, no ostaje upitno tko će dobiti licencu za sljedeću sezonu
 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Dinamova diplomatska akcija za skraćenje 1. HNL “zbog koncentracije kvalitete” pretrpjela je neočekivan udarac na Skupštini HNS-a nakon što je Robert Markulin priznao da su prvoligaši zadovoljni postojećom “ligom 16”.

Predsjednik Udruge prvoligaša poručio je zastupnicima u HNS-ovoj skupštini da otvaranje javne rasprave o formatu natjecanja nije stiglo na njegov mig, nego je riječ o refleksu nekih županijskih saveza koji žele rascjepkati amaterske lige i tako klubovima smanjiti troškove poslovanja.

- Udruga 1. HNL nije pokrenula ovu raspravu, mi stojimo iza ‘lige 16’ dok ne pronađemo bolji model. Svaki novi i drukčiji prijedlog mora biti utemeljen na opsežnoj analizi, koja će obuhvatiti financije, kalendar natjecanja itd. Do eventualne promjene sustava može doći samo odlukom HNS-ova odjela za licenciranje - rekao je Markulin.

Drugim riječima, ako Rusanova ostane vjerna dosadašnjoj praksi da elastično tumači pravilnik o licenciranju, onda ćemo i sljedeće sezone gledati 1. HNL sa 16 klubova. Zaoštravanje kriterija značilo bi povratak “ligi 12” ili čak “ligi 10”.

Na redovitoj HNS-ovoj skupštini zastupnici su amenovali financijski izvještaj Rusanove 13 za prošlu godinu i složili se s budžetom za 2010. godinu koji je, saznajemo, težak oko 60 milijuna kuna. Vlatko Marković je znao i za svjetlije trenutke, 2008. godinu je Savez završio sa 57 milijuna kuna viška u blagajni, ali svjedno uvjerava da će HNS u sljedeće dvije godine poslovati bez stresa.

Zastupnicima je servirano i nekoliko statističkih “cveba”” poput one da organizacija bilježi inflaciju registriranih klubova i igrača. Pod HNS-ovom kapom danas djeluje 1738 klubova i 119.330 registriranih igrača, među njima 668 nogometaša s ugovorom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:46