UKINUT 'VOLIM NOGOMET'

Prvoligaši predlažu sezonu od ožujka do studenog

Dvije maratonske stanke tijekom jedne sezone ubijaju natjecateljski žar i povećavaju troškove priprema. Neki klubovi vjeruju da bi sezonu mogao spasiti zgusnuti model ruske lige
Zagreb, 040109.Maksimirska 128. Prostorije NK Dinama.Konferencija za medije Zdravka Mamica povodom izjave Ivana Sibera u jucerasnjoj emisiji RTL-a Duel u kojem su se sucelili predsjednicki kandidati Ivo Josipovic i Milan Bandic.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX

ZAGREB - Beskrajno dugoj predsezoni i zamornom ‘zagrijavanju motora’ hrvatski prvoligaši mogli bi doskočiti promjenom natjecateljskog kalendara po uzoru na Ruse, Irce i neke skandinavske zemlje. Prijedlog je na stolu povjerenika natjecanja Josipa Breznog koji bi trebao proučiti njegove komparativne prednosti/nedostatke i prvoligašima ponuditi nacrt komprimirane i zanimljivije (?) sezone. Takav bi HNL pogon radio neprekidno od veljače ili ožujka sve do studenog - vjerojatno uz kratku ljetnu stanku za prijelazni rok - a klubovima bi omogućio da pogon bude jeftiniji i ekonomičniji.

Premda u svojim redovima ima Zdravka Mamića, čovjeka koji prema vlastitu priznanju u ‘Otvorenom’ dodirom Mide pozlati sve što dodirne, Udruga prvoligaša svejedno stenje pod jarmom sve dublje recesije i najavljuje 2010. kao “najtežu godinu u povijesti našeg prvoligaškog nogometa”. Predsjednik Udruge Robert Markulin i dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković najavili su da će klubovi rezati broj profi-ugovora i nastojati što više igrača ugurati u okvire stipendijskih ugovora čime bi smanjili davanja državi. Najavljeno je da će zbog totalne besparice u klubovima Rusanova i ovog proljeća biti krajnje benevolentna kada je u pitanju ispunjavanje kriterija za izdavanje licenci. To ipak ne znači da je HNS spreman žmiriti pred pokušajima povratka u robovlasništvo, što je u Sesvetama ispisivanjem astronomskih kazni igračima, u visini godišnjih plaća, pokušao učiniti Zvonko Zubak.

Markulin je objavio da je sporazumno raskinut ugovor Udruge i HTV-a o emitiranju emisije ‘Volim nogomet’ u njezinu dosadašnjem formatu. Svaki od 16 prvoligaša i sama Udruga iz ovog su odnosa izašli s minusom od 45 tisuća kuna i takvu vrstu promocije drže neprihvatljivom. Niti odgovorni na Prisavlju na koncu nisu izgarali od želje za produženjem ugovora, tako da će se 1. HNL preseliti u 60-minutni rezervat s blic-izvještajima s utakmica i jednim derbijem uživo.

HNS i Udruga žele i promjenu nekih paragrafa Zakona o sportu (uklanjanje prepreka brzoj privatizaciji klubova) i Zakona o navijačima. Zbog toga su u petak zatražili prijem kod premijerke Jadranke Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:24