EKSPRESNI RASTANAK SA SARAJEVOM

RAZLOZI JARNIJEVE SMJENE 'Gledali smo neuvjerljivu, neefikasnu, nedominantnu i neangažiranu igru!'

 Srećko Niketić / Cropix

Robert Jarni završio je svoju avanturu u Sarajevu. Nekadašnji “vatreni” bio je trener kluba s Koševa točno četiri mjeseca, s tim da je imenovan prije zimske pauze, a odlazi nakon samo šest odigranih kola u prvenstvu.

- Upravni odbor FK Sarajevo jednoglasnog je stava da od početka proljetnog dijela sezone gledamo neuvjerljivu, nedominantnu, neefikasnu, neangažiranu i nemotiviranu igru FK Sarajevo, a uzimajući u obzir sve što je uloženo i pruženo igračima i stručnom stožeru, to nije dovoljno za ambicije i očekivanja Uprave i simpatizera i navijača Sarajeva - rekao je predsjednik Upravnog odbora kluba Edis Kusturica obrazlažući odluku o otkazu Jarniju.

Jarni je pak u kratkoj izjavi za BiH medije potvrdio:

- Sportski direktor Abdulah Ibraković sinoć me pozvao i rekao mi da dođem na potpisivanje raskida ugovora. To je sve što su mi do sada rekli.

Na pitanje je li iznenađen odlukom Uprave, odnosno je li razočaran što je dobio otkaz nakon kratkog vremena provedenog u klubu, odgovorio je:

- Jesam, iznenađen sam zbog otkaza. Razočaran? Pa, ne bih o tome sada, dok ne vidimo kako će se sve ovo završiti.

Jarni je sa Sarajevom izborio polufinale Kupa BiH nakon što je u četvrtfinalu eliminirao najvećeg rivala, Željezničar (0-0, 1-1), ali mu je presudio loš učinak u prvenstvu u kojem je izgubio korak u utrci za naslovom prvaka. Zrinjski i Željo pobjegli su Sarajevu na četiri boda prednosti, a ispred njih je i Široki.

Sarajevo je s Jarnijem u šest utakmica proljetnog dijela prvenstva upisalo samo dvije pobjede uz tri remija i jedan poraz. Samo pet golova su zabili u prvenstvenim utakmicama i to je bio ključ neuspjeha.

- Mučila nas je neefikasnost, stvarno je čudo što smo sve ispromašivali. Imao sam u momčadi pet, šest novih igrača, a nije bilo vremena da se sve stvari poslože. Ne osvajaju se prvenstva preko noći. Osobno, nisam razočaran, takav je trenerski posao. Uvijek moraš imati spreman kofer pored vrata. Treba ići dalje... - kaže Jarni koji se vratio u Split, a njegov nasljednik na klupi Sarajeva bit će, kako najavljuju tamošnji mediji, Ljupko Petrović, Osječanin koji je najveći rezultat karijere napravio s Crvenom zvezdom s kojom je bio prvak Europe i svijeta.

Inače, i kad je Jarni odlazio u Sarajevo upozoravali su ga da je to teška sredina za trenere, s puna struja i suprotstavljenih odnosa iako je klub u međuvremenu dobio novog vlasnika, malezijskog tajkuna Vincenta Tanu, koji je inače vlasnik Cardiffa.

U tom svjetlu su zanimljivi rezultati ankete internetskog portala klix.ba u kojoj na pitanje o opravdanosti otkaza Jarniju donose podjednak broj glasova onih koji opravdavaju tu odluku i onih koji odgovaraju da ne može biti odgovoran samo trener (oba odgovora više od 30 posto). Ali trener je uvijek taj koji prvi gubi posao...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 01:35