MIŠLJENJE ALKOHOLOGA

'Sammiru je potrebna stručna pomoć'

 Drago Sopta/Cropix

Popularni nogometaš Dinama Sammir ima problem s alkoholom i potrebna mu je stručna pomoć, kaže uvaženi hrvatski alkoholog dr. Darko Breitenfeld. To što nije alkoholiziran svaki dan već “zaruži” vikendom a onda ga policija privede s 2,13 promila alkohola u krvi potvrđuje da nakon prvih nekoliko čašica zaboravi pritisnuti kočnicu i završi pijan pa mu netko treba pomoći kako da izađe iz palka alkohola.

Naime, posljednji Sammirov skandal govori da ipak treba potražiti stručnu pomoć dok još ima vremana jer u suprotnom vikend opijanje moglo bi postati svakodnevna navika koja će ga potpuno udaljiti iz nogometa. Dr. Breitenfeld kaže kako Sammir sigurno neće potražiti pomoć ako ga se na to netko ne natjera jer je poznato da alkoholičati “treniraju” živce svojoj okolini isprobavajući do kuda mogu ići u svojoj ovisnosti a da to za njih nema nikakvih posljedica.

U Švedskoj bi Sammir nakon ovotjedne vožnje u pijanom stanju ostao bez vozačke dozvole na barem 5 godina a u tom bi vremenu morao na liječenje od alkoholizma. Također bi platio i veliku kaznu koja ponekad iznosi i cjelogodišnju plaću alkoholičara. Naime, po američkim podatcima alkohol, za volanom za 1000 puta povećava opasnost za pogiblju u prometu, kaže dr. Breitenfeld.

Možda bi Sammiru opomena mogla biti sudbina britanskog nogometaša Georgea Besta koji je također dugo odbijao priznati da se stvarno razbolio od alkohola i postao rutina koju više nitko nije doživljavao kao nogometnu zvijezdu već isključivo kao pijanca. Istina, shvatio je to i sam ali prekasno kad njegova legendarna rečenica , ”većinu novca potrošio sam na piće žene i klađenje a ostalo sam uglavnom protratio”, i naknadna pamet više nije mogla promijeniti baš ništa.

Stručnjaci upozoravaju da nije problem čaša ili dvije vina tijekom dana ali sve postaje ozbiljno kad se to pretvori u butelju pa i više. Zaboravlja se da alkohol mijenja strukturu ličnosti, uništava jetru, bubrege, krvne žile i srce, a već dva decilitra vina smatra se pripitim stanjem u kojem su nam rekacije sigurno usporene. Naravno, svi krenu s pokojom čašicom “za dobro raspoloženje” no nerijetko to, osobito u Hrvatskoj, završi teškim pijanstvom. Posljedice su ogromne ne samo za pojedinca već i za njegovu okolinu.

Vjerojatno hrvatsku alkoholnu sliku najbolje potvrđuje podatak da čak 35 posto zaposlenih radi pod utjecajem alkohola. Svima pa i nogometašima odnosno sportašima alkohol uništava reflekse dan nakon što su se utapali u alkoholu na razinu pokreta spore kornjače a cirkulacija u nogama i rukama pa i mozgu postaje poput one osamdesetgodišnjaka. Neka nogometna finta, igračka lukavost i brzina ne može se očekivati ako sportaš prijateljuje s čašom i bocom u ruci. kao što to redovito na žalost čini Sammir.

Posljedice alkohola

*Pripito stanje- razina od 0,5 do 1,5 promila, izaziva poremećaje raznih centara u mozgu

*Pijansvo- od 1,5 do 2 promila, izaziva akloholno trovanje, a

*Više od 2,5 promila im narkotičke učinke i može uzrokovati komu

Količina alkohola:

0,2 promila= 2,5 decilitra piva, 0,2-0,3 decilitra žestokog pića, decilitar vina

0,5 promila= pola litre piva, 2 decilitra vina, pol decilitra

1 promil= 1 decilitar žestokog pića, litra pive, 4 decilitara vina

2 promila= 2 decilitra žestokog pića. dvije litre pive, 8 decilitara vina

Vrijeme potrebno da “ishlapi” 0,2 promila alkohola je u prosjeku od 1 do dva sata

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:37