PIŠE TOMISLAV ŽIDAK

Šef NS-a Kosova: 'Beograd bjesni jer nas je Uefa primila, ali dres Kosova nosit će i Srbi'

Vokkri
 Laszlo Balogh / REUTERS

Već osam godina Fadil Vokrri, najveća kosovska nogometna legenda, igra svoju najtežu utakmicu u karijeri. Prije pet dana na Kongresu u Budimpešti Kosovo je napokon primljeno u članstvo Uefe i postalo 55. punopravni član europske nogometne obitelji. Već u utorak Vokrri leti u Mexico City, gdje će 13. svibnja, na Kongresu svjetske nogometne asocijacije, pokušati izboriti prijem i u Fifu i tako se definitivno istrgnuti iz maćehinske ruke Fudbalskog saveza Srbije i ostvariti potpunu nogometnu neovisnost.

Srdačan susret

Zatekao sam ga u Ljubljani, gdje je bio gost na otvaranju nacionalnog nogometnog kampa na Brdu kod Kranja. Susreo se tamo sa starim poznanicima iz bivše države, Zvonimirom Bobanom i Davorom Šukerom. Bio je to srdačan susret, jer hrvatski nogometni dužnosnici su uvijek vrlo otvoreno podržavali nogometnu neovisnost Kosova.

- Dugo smo čekali, ‘krvavo’ smo se borili za nogometnu samostalnost. Utakmica je pri kraju, samo da nas još prizna Fifa, da napokon možemo predahnuti i živjeti nogomet bez stresa - rekao je Fadil Vokrri, bivši nogometaš Prištine i Partizana.

Sjećam se dana kada sam zbog njega dolazio u Prištinu, bio je na meti zagrebačkog Dinama. Ipak se odlučio za Partizan, koji je tada bio privlačniji klub. Sjećam se i intervjua na Batlavskom jezeru iznad Prištine, Ćirina show programa u hotelu Grand. Je li mu čestitao trener svih trenera, koji je jedne godine spašavao Prištinu od ispadanja?

Žestoke reakcije

- Mnogi su mi čestitali, no Ćiro nas se nije sjetio. Bit će prilike, rado bih ga vidio... Trebao bi požuriti, Ćiro već igra u sudačkoj nadoknadi. Nakon kongresa u Budimpešti Srbi su se osovili na noge. Lamentiralo se o kršenju Statuta Uefe, prema kojem u članstvu Uefe ne može biti zemlja koju nisu priznali Ujedinjeni narodi. FSS je vidio da gubi još jedan rat. Je li Vokrri očekivao tako žestoke reakcije iz Beograda?

- Pretpostavljao sam da će se odupirati i lobirati protiv našeg prijema u Uefu, ali nisam očekivao baš tako žestoke reakcije. No, oni najbolje znaju zašto su s toliko gorčine dočekali pobjedu naše vizije. Sport, a posebno nogomet, vrlo je važan za svaki narod, stoga je i jasno zašto je odluka o našem prijemu u Uefu izazvala toliko oduševljenja na Kosovu i tako razbjesnila Beograd...

Hoće li Srbi s kosovskom putovnicom biti zvani u reprezentaciju?

- Ako zasluže, svi građani Kosova bit će pozivani, bez obzira na etničku pripadnost. U tom smislu diskriminacija bilo kakve vrste nema šanse - kategorički tvrdi predsjednik Kosovskog nogometnog saveza.

Srbi i Rusi otvoreno su se suprotstavili nogometnom priznanju Kosova ili, kako srpski mediji kažu, “samoproglašene republike Kosovo”. Za njih je Kosovo oaza separatista i drže ih Europljanima drugog reda. No, ako me pamćenje dobro služi, tako su se borili i kada je Hrvatska na odlasku iz Jugoslavije željela odigrati prvu međudržavnu utakmicu. Tadašnji generalni sekretar Fudbalskog saveza Jugoslavije Ante Pavlović bio je zbog toga žestoko šikaniran, o njemu su beogradske tiskovine pisale kao o “krtici HDZ u FSJ”, tako da je siroti Ante tu utakmicu prijavio kao “međunarodni susret selekcije prvoligaških igrača i SAD”. Igrali su tu utakmicu Slovenac Grega Židan i Kosovar Kujtim Shala, a nedugo nakon toga Ante Pavlović morao je bježati u Zagreb. Logično, jer kada su ostali bez hrvatskih i bosanskih nogometaša, Srbi su se skrasili na 50. mjestu Fifa rankinga, bez ozbiljnije perspektive za napredovanje.

- Iako je glasovanje u Budimpešti bilo tajno, znali smo da će Rusija i Srbija pokušati staviti veto na naš prijem. No, bio je to pucanj u prazno, bezuspješni pokušaj, 28 europskih država želi nas za svojim stolom...

Utakmica u Lensu

Jesu li svi nogometni savezi s područja bivše Jugoslavije, s izuzetkom Srbije, glasovali za Kosovo?

- Glasovanje je bilo tajno, ali pretpostavljam da jesu. Hvala svima koji su bili za nas, hvala i onima koji su bili protiv, to više nije važno, naša vizija je postala opipljiva, stvarna, mi smo unutra...

Jedanaestog lipnja Fadil Vokrri bit će u Lensu, na najintrigantnijoj utakmici Europskog prvenstva između Švicarske i Albanije. Vokrri će tamo vidjeti kostur buduće reprezentacije Kosova. Švicarska i Albanija su “posvojile” 22 kosovska nogometaša, Lorik Cana je kapetan Albanije, Xerdan Saqiri je najbolji švicarski nogometaš. Korijeni su im kosovski, uostalom kao i Adnanu Januzaju, svojedobno velikoj nadi Manchester Uniteda, koji je prihvatio belgijsko državljanstvo. Belgijski izbornik Marc Wilmots već je izjavio da “neće zadržavati” Januzaja ako se odluči za Kosovo. Za koga će u Lensu navijati Vokrri?

- Za Kosovo. Ako nam Fifa 13. svibnja da zeleno svjetlo, nadam se da će se većina igrača odlučiti igrati za svoju državu. Podvlačim, nadam se, jer ako ne žele promijeniti dres, džaba svi apeli, sve je u njihovoj svijesti. No, imamo mi i odličnih mladih, ali svijetu još nepoznatih igrača, sastavit ćemo dobru reprezentaciju...

Doista bi mogli. Švicarska, koja živi u strahu od egzodusa Kosovara iz reprezentacije, svjesna je da neki igrači na Europskom prvenstvu posljednji put nastupaju pod švicarskom zastavom. “Zasad igramo za Švicarsku, a potom ćemo vidjeti kakće se stvari razvijati”, izjavio je Granit Xhaka.

Očekujete li da ćete prijemom u Fifu naknadno biti uvršteni u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine?

- Nadamo se, inače prijem u Fifu ne bi imao smisla. Igrat ćemo u grupi s Hrvatskom, Turskom, Islandom, Finskom i Ukrajinom. Grupa nije obećavajuća...?

- Nismo favoriti, ali ni autsajderi. Vidjet ćete... Koliko je nogomet važan za kosovski identitet, govori i podatak da se intenzivno razmišlja o gradnji stadiona.

- Već idućeg tjedna počinju radovi na stadionima u Prištini i Kosovskoj Mitrovici. Vlada je osigurala novac, infrastruktura je važna za ekspanziju nogometa. Procedura je gotova, buldožeri su već na gradilištima... Tako će i Kosovo dobiti nacionalni stadion prije Hrvatske, koja još igra na “rugobi” u Maksimiru. Kada vas Vokrri zaskoči s takvim podatkom, pitam se - zar smo mi toliko nazadni, ni četvrt stoljeća nakon priznanja nismo u stanju sagraditi običan nogometni stadion. Mnogi od onih koji su se protivili nogometnom priznanju Kosova ravnodušni su prema prijemu Gibraltara u Fifu, o kojem će se glasovati također na Kongresu Fife. Jer, to je obična “hrpa kamenja” pod britanskim protektoratom, a Kosovo je u srcu Europe, okruženo nabrušenim, grabežljivim susjedima. Srbija ga smatra “srcem srpstva”, Albanija svojom provincijom, Makedonija živi u smrtnom strahu. A taj narod ima pravo na svoj nogometni izraz, oni su Europljani i kao takvi imaju pravo na samostalnost u svakom smislu.

Slika mudrog čovjeka

Prijetnje predsjednika FSS-a Tomislava Karadžića da se priznanjem Kosova “otvara Pandorina kutija” smiješna je, to je samo alibi jednog nesposobnog predsjednika. Fadil Vokrri je u tom smislu diskretno obavio ogroman posao, lobirao je u tišini, bez medijskog bubnjanja. Ni sada, kada se vrti posljednji tjedan jedne velike kosovske misije, ne želi konflikt, njegovo “hvala svima koji su bili za nas, ali hvala i onima koji su glasovali protiv nas”, slika je mudrog čovjeka, koji želi zatvoriti sve frontove i posvetiti se čistom nogometu. Nakon Mexico Cityja dolazi u Lens, da vidi kako “njegovi igraju protiv - njegovih”.

- To je sljedeći važan posao, koji moram odraditi. No, nakon što nas je Europa priznala i pokazala velike simpatije za nas sve je jednostavnije, neizdrživa izolacija u kojoj smo živjeli od raspada Jugoslavije bila je najveća kočnica. Sada je i tome došao kraj...

Kosovo hvata “last minute” let za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Pa ako se za nastup u Moskvi bude borio britanski feud Gibraltar, koji je dosad izgubio svih deset utakmica, primio 56, a zabio samo dva gola, zašto ne bi to moglo i Kosovo, koje će sastaviti europski respektabilnu reprezentaciju? Fadil Vokrri uvjeren je da će i u toj utakmici pobijediti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:21