ANALIZA TOMISLAVA ŽIDAKA

ŠEST GRIJEHA ANTE ČAČIĆA Svi propusti našeg izbornika u posljednjih pola sata utakmice

 REUTERS/Darren Staples / REUTERS

Nije prošlo više od dvadeset minuta nakon što je okončana još jedna traumatična utakmica hrvatske reprezentacije, a izbornik Ante Čačić već je imao pripremljen - “optužujem”. U turobnom raspoloženju počeo je monolog, povremeno začinjen pitanjima reportera TV postaje ESPN.
- Tužan sam...

Onda je zastao i upro prst prema novinarima:
- I vi ste krivi za ovo što se danas dogodilo, znam da je dio vas sada sretan...

Brzo je Čačić uronio u fiškalsku filozofiju, u kojoj je najlakše i najbezbolnije pljunuti na novinare, malo okrznuti državu koja ništa ne poduzima da Nogometni savez oslobodi “talačke krize”.
- Da, mi smo taoci huligana, ali mi nemamo ‘alate’ da to riješimo, to može jedino država...

Nije Ante Čačić pozvan na press konferenciju da bi govorio o nesposobnosti države, licemjerju medija, da bi bio advokat Hrvatskog nogometnog saveza, on je ovdje da bi govorio o nogometu. Pa kada je već tako, i mi imamo pravo postaviti pitanja. O nogometu, naravno.

Na Čačićevoj savjesti leži šest grijeha, koji nisu prouzročili incident, ali su upropastili jednu već dobivenu utakmicu. Zašto je nakon superiornih 70 minuta, koje je Hrvatska odigrala u maniri Ajaxa iz najslavnijih dana, došlo do pada?

Šest pogrešaka Ante Čačića:

1. Kada je iz igre izašao Luka Modrić, alfa i omega ove reprezentacije, izbornik se sasvim pogubio. Modrić je lider na terenu i u svlačionici, on je playmaker, trener... Zašto je Čačić u igru, umjesto ratnika, uveo mlakog Matea Kovačića koji je u posljednjih osam utakmica u Realu odigrao jedva 45 minuta? Ako i toliko. Bio je to evidentno loš potez koji tako iskusan “šahist” ne smije povući.

2. Zašto je do sudačke nadoknade oklijevao s uvođenjem Schildenfelda, nakon što je Vedran Ćorluka cijelo poluvrijeme odigrao krvave glave, omotan turbanom koji je slaba zaštita protiv čeških gladijatora?

3. Zašto je eksperimentirao s Marcelom Brozovićem na bočnoj poziciji gdje se ne snalazi, zašto mu nije dao igrati ono što igra u Interu? Samo zato što bezgranično vjeruje u Milana Badelja koji je njegovu simpatiju - izigrao.

4. Ako je već bio u prilici, zašto nije igrao Marko Pjaca koji je u velikoj golgeterskoj formi. Ili Andrej Kramarić, sasvim je svejedno, jer oni bi igrali na svojoj prirodnoj poziciji, a Brozović se najbolje snalazi u sredini, što je potvrdio kada je servirao Rakitiću loptu za drugi gol.

5. Je li mogao naći bolju zamjenu za Luku Modrića, ako ga je uopće moguće zamijeniti? Zašto nije pokušao s pouzdanim Zagorcem Markom Rogom koji se iskazao na toj poziciji? Ne da zamijeni Modrića, jer u ovom času nemamo takvog igrača, nego da zatvori igru i sačuva rezultat.

6. Zakazao je u psihološkoj pripremi. Kada je osjetio da će incident odvesti utakmicu u slijepu ulicu, zašto nije incident iskoristio da probudi prkos, dišpet, srdžb u u igračima, da skupe glave i kažu huliganima: “Nećete, razbojnici!” Ne, dopustio je Česima da se razmašu, “čestitao” je igračima, vjerojatno i sebi na velikoj utakmici koju na kraju nismo uspjeli dobiti. A Česi su bili na koljenima. Ne, Ante Čačić je upro prst u novinare...

Danima mediji pišu da se priprema incident, da na put prema St. Étienneu kreće “ekipa pijana i nabrijana”, a što su poduzeli hrvatska policija, Nogometni savez, ljudi koji brinu o osiguranju? Čudom se čudio novinar ESPN-a. Znali ste da se priprema nered, zašto niste urgirali kod francuske policije? Ante Čačić je nemoćno slegnuo ramenima, promrmljao da je žalostan i napustio dvoranu. Pitanja su otvorena, budućnost jedne velike reprezentacije upitna, svuda oko nas je mrkli mrak...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:25