STUP OBRANE

Šimunić: Moram preuzeti ulogu vođe

England's Jermain Defoe (L) challenges Croatia's Josip Simunic during their World Cup 2010 qualifying soccer match at Wembley Stadium in London September 9, 2009. REUTERS/ Toby Melville (BRITAIN SPORT SOCCER)
 Reuters

Jesenski su dio sezone nogometaši Hoffenheima završili na sedmom mjestu bundesligaške ljestvice. Drugi dio otvaraju nizom teških ispita. Točnije slijede im utakmice protiv tri najbolje plasirana kluba u poretku njemačkog prvenstva.

Već u petak nastavlja se sezona, a Hoffenheim će na put u München kod Ivice Olića, Danijela Pranjića i društva iz Bayerna koje zauzima treće mjesto poretka. Utakmica je to 18. kola, a u sljedećem, 24. siječnja, dočekuju lidera prvenstva, Bayer iz Leverkusena. Šest dana potom imat će ispit u Gelsenkirchenu kod drugoplasiranog Schalkea.

U prvom dijelu Bundeslige protiv tih triju momčadi Hoffenheim je osvojio tek dva boda nakon remija s Bayernom (1-1) i Schalkeom u utakmici bez pogodaka. Bayer ih je svladao s minimalnih 1-0. Poražavajuća statistika Hoffenheima kaže da je momčad u konkurenciji klubova koji zauzimaju Top 10 Bundeslige postigla tek četiri pogotka, a protiv spomenuta tri protivnika tek jedan.

Težak nastavak sezone u tiskanom izdanju Kickera najavio je branič momčadi i hrvatske nogometne reprezentacije Josip Šimunić.

- Nema bolje motivacije nego sučeliti se s tri najbolje momčadi prvenstva, samo morat ćemo uhvatiti protiv njih više bodova nego u otvarajućem dijelu sezone. Krenemo li dobro protiv njih, ti će nam rezultati dati samopouzdanje potrebno za nastavak sezone i plasman među prvih pet na ljestvici - veli Šimunić koji će se na svoje predstave osvrnuti s osjetnom dozom samokritike:

- Moje predstave bile su solidne, ne i izvrsne. Prostora za napredak imam.

Mnogo su njemački mediji i ranije pisali da bi hrvatski branič trebao preuzeti ulogu vođe na terenu i svojim autoritetom "posložiti" ono što nije dobro u redovima Hoffenheima. Šimunić se s time slaže:

- Došlo je vrijeme da to napravim, da uzmem više odgovornosti na sebe. Želio bih i moram više biti vođa, kako bih momčad u teškim trenucima utakmice gurnuo prema naprijed. Kada će za to biti potrebe, podići ću i glas na njih.

Dosadašnji tijek sezone iz Hoffenheimovog kuta gledanja u nastavku analizira hrvatski reprezentativac:

- U previše se utakmica skrivamo, što nije pravi pristup, niti dobar način rada. Moramo shvatiti da se ne može uvijek igrati lijep nogomet. Pobijediti 1-0 iz jedine prilike na utakmici nije najljepše, ali je efikasno.

Mnogi govore da u sastavu Hoffeneheima postoji ogroman potencijal kod igrača...

- Potencijal se sam po sebi ne može računati, on do izražaja dolazi samo teškim radom - veli Šimunić kojeg su posljednjih dana iz njegova kluba medijski prozivali zbog kašnjenja na fizičko testiranje.

- Loše je kad prepoznate napad na sebe i to kroz novine. Moramo međusobno rješavati probleme, a prvi preduvjet za to jest da se međusobno poštujemo - osvrće se Šimunić, te dodaje:

- Osobno sam uvijek napredovao kada mi je netko govorio u čemu griješim. Mene je to motiviralo da budem bolji. Ne bih se izjašnjavao o imenima u momčadi, ali čini mi se da ima pojedinaca koji su okruženi ljudima koji ih konstantno hvale, što sigurno niti pomaže momčadi, niti donosi bodove i naslove. Stvari funkcioniraju tek tada kada pojedinac shvati da mora biti samokritičan.

Dodajmo i da se Šimunić, piše Kicker, susreo prošli tjedan u Münchenu s izbornikom reprezentacije Slavenom Bilićem. Na sastanku su bili i Ivica Olić, te Danijel Pranjić, a tema razgovora bila je budućnost izabrane vrste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 05:15