PRIPADAMO U TOP 10

Šimunić: Slijedi oporavak nogometa u Hrvatskoj!

England's Jermain Defoe (L) challenges Croatia's Josip Simunic during their World Cup 2010 qualifying soccer match at Wembley Stadium in London September 9, 2009. REUTERS/ Toby Melville (BRITAIN SPORT SOCCER)
 Reuters

Prije nekog ga je vremena Kevin Kuranyi u intervjuu za SN podcrtao kao stopera s nevjerojatnom tehnikom. Joe Šimunić je doista znalac nogometa i, srećom, hrvatski reprezentativac koji je otklonio sve dubioze s izbornikom Bilićem.

SAZNAJTE SVE O SPORTU NA STRANICAMA SPORTSKIH NOVOSTI

- Sve je to stvar prošlosti i ne želim se više osvrtati unatrag, treba misliti za budućnost - oglasio se profesionalac bundesligaša Hoffenheima.

Vaš klub je na 7. poziciji Bundeslige, mislite da je to učinak koji odgovara ambiciji Hoffenheima?

- Više manje naš dosadašnji učinak je OK. Nalazimo se na tri boda od Bayerna, dok vodeći Bayer ima 7 bodova više. Meni je najteže palo što smo kod kuće posijali neke bodove s protivnicima od kojih smo objektivno bolji. Da smo barem igrali neodlučeno ta dva poraza, imali bismo dva boda više i bili bismo nadomak vrhu. No, ima još dosta utakmica.

Prvenstvo se prekinulo?

- Posljednja je utakmica odigrana 19. prosinca, sada je toliko očekivana pauza u prvenstvu do 15. siječnja ’10. Nastavak je treninga zakazan za 3. siječnja.

Sve se zna u Bundesligi, a recite, što znate po pitanju rasporeda odmora?

- Praznike provodim u Australiji i, iskreno, jedva sam dočekao dan kada sam ugledao rodbinu i prijatelje, provodimo zajedno sa svojima Božić i čekamo Novu godinu. To mi je najdraži dnevni red za praznike.

Ali vratimo se reprezentaciji. Kako vam je bilo na prvoj reprezentativnoj akciji nakon poznatog slučaja Funtana?

- Jako lijepo i dojmljivo. Spoznali smo koliko u Slavoniji ljudima znači reprezentacija. U Vinkovcima smo osjećali naglašeno gostoprimstvo i pažnju, vidi se da ljudi iznimno vole Hrvatsku.

Vukovar je bio poseban doživljaj?

- Definitivno! Jako mi je drago da sam bio u Vukovaru i vidio uživo grad heroj. Samo jednom sam bio u prolazu tamo, i do sada sam ga doživljavao kroz medijske napise, tv snimke. Ali kada dođeš u Vukovar obuhvati te neki poseban osjećaj. Vukovar i njegova patnja nikad se ne smije zaboraviti.

Kakvu reprezentativnu 2010. godinu očekujete?

- To će biti godina početka rehabilitacije rezultata. U Vinkovcima smo simbolično počeli tu novu priču ali uvjeren sam da će ona biti uspješna kao i prije godinu i pol kada smo odlično odigrali Euro 2008.

Ali smo zaprskali u kvalifikacijama za SP?

- Rekoh, što je bilo bilo je, valja izvući pouke i gledati naprijed. Od kukanja za prolivenim mlijekom nema koristi. Veliki sam optimist, izbornik zna s kojim snagama treba ući u treći ciklus, svi ćemo biti silno motivirani da isperemo gorki okus prošlih kvalifikacija i da se vratimo na uspješne staze, u svjetski top ten. Nama je jednostavno tamo mjesto!

Usput, postoji mogućnost da Hrvatska u svibnju ode na australsku turneju?

- Čuo sam i ja za to, bit ću neizmjerno sretan ako se ostvari taj put. Volio bih da svi oni koji nisu bili “dolje” dožive ljepote Australije i dobro njenih stanovnika, da upoznaju mjesta na kojima sam proveo mladost i kojima se uvijek tako rado vraćam - zaključio je vedri Šimunić, zaželjevši čitateljima SN ugodne blagdane..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:42