OSUĐENI NOGOMETNI DUŽNOSNICI

ŠIRIĆ: 'Neću ništa pričati, sve sam rekao u iskazu; ŠPRAJCER: 'Dokazat ću svoju nevinost!'

Dolazak iz Osijeka nije jeftin - objasnio je odvjetnik Širićev nedolazak na sud
Zagreb, 070613.Zupanijski sud na Zrinjevcu.Bivsem dopredsjedniku HNS-a, Zeljku Siricu, zapocelo je sudjenje zbog navodnog primanja mita od 30.000 eura za posteno sudjenje od predsjednika Hajduka Hrvoja Malesa. Osim Sirica, na optuzenickoj klupi sjedi i Neven Sprajcer zbog davanja mita.Na fotografiji: Zeljko Siric i Neven Sprajcer.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Prvooptuženi Željko Širić nije se jučer pojavio na izricanju presude na Županijskom sudu u Zagrebu. Sutkinja Gordana Mihela Grahovac na posljednjem je ročištu optuženima jasno kazala da nemaju obvezu doći i Širić ju je poslušao. Čak je Neven Šprajcer razmišljao o nedolasku, ali ipak se pojavio. Zvao je u utorak ujutro Širića na mobitel, no uređaj je bio isključen...

Izricanje presude proteklo je mirno, Šprajcer je uoči ulaska u sudnicu bio miran, uvjeren u svoju nevinost bio je siguran da ga sutkinja Grahovac neće osuditi. No nije bio u pravu, proglašen je krivim. Iako se deset mjeseci uvjetno ne čini kao velika kazna, Šprajcer je njom nezadovoljan.

- U ime pravde, ako treba i do groba ću se boriti da dokažem svoju nevinost! Iskreno nisam zadovoljan presudom, od početka sam tvrdio da nisam kriv. Žao mi je što je Sud u obzir uzeo samo iskaz jednog čovjeka, čije su vrijednosti upitne. Žao mi je, ali nisam kriv, dokazat ću to na višem sudu - kazao je Šprajcer.

Njegov odvjetnik Mijo Golub jasno je naglasio:

- Bez obzira što kazna možda nije velika, mi apsolutno njome nismo zadovoljni i definitivno ćemo žaliti. Optužba se temelji samo na jednom iskazu svjedoka, a sve materijalne dokaze smo obrazložili u našu korist. U obrani smo od početka do kraja ostali dosljedni i vjerujemo da će viša instanca odlučiti u korist optuženika.

Blagodat zakonskih pogodnosti koje omogućavaju nenazočnost izricanju prvostupanjske presude Željko Širić odlučio je konzumirati. Umjesto u Zagrebu i sudnici u kojoj se odlučivalo o njegovoj (ne)krivnji, bio je u svom gradu, u Osijeku.

- Radi se o prvostupanjskoj odluci i nije moje komentirati je. Moj će odvjetnik kao što je to činio i do sada voditi daljnji postupak. Ništa drugo ne mogu reći. I ne želim, niti za sada imam potrebe - kazao je Željko Širić.

Nismo ni očekivali da će se raspričati, još manje nabaciti drvljem i kamenjem na ovog ili onog, ove ili one. Ne, ostao je gotovo nijem.

- Što sam imao, to sam u istrazi i obrani rekao, ostalo vodi moj odvjetnik i stvarno više nemam što dodavati - zaključio je bivši dopredsjednik HNS-a Željko Širić.

Iako je cijelo vrijeme suđenja uz Ivu Farčića u odvjetničkom timu Željka Širića bio i Krešimir Vilajtović, ni on se kao ni njegov klijent nije pojavio na izricanju presude. Farčić jest i nakon presude nije krio nezadovoljstvo:

- Na prvi pogled izgleda kao da bismo mogli biti zadovoljni ovakvom kaznom, to nije tako. Ni po točki 1 ni po točki 2 nisam očekivao tako visoku kaznu. Moja gruba procjena toga grubog objašnjenja presude jest da ćemo se žaliti.

Farčića su novinari upitali zašto se Širić nije pojavio, na što je odgovorio:

- Dolazak iz Osijeka nije jeftin, a vjerojatno je bio spriječen i na neki drugi način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:56