ULTIMATUM KELAVI

'Skini kilograme ili gubiš kapetansku vrpcu!

Zagreb, 071211.Stadion Maksimir.Nogometna utakmica Lige prvaka, skupina D, 6. kolo, Dinamo - LyonNa slici: Ivan Kelava.Foto: Nenad Dugi / Cropix
 Nenad Dugi / CROPIX

Kelava ima desetak kilograma viška, prešao je 'stotku’, u Dinamu su zabrinuti njegovim padom i traže drugog vratara! Ili kao hitnu zamjenu za njega, ako se ne promijeni, ili kao čovjeka koji bi mu ravnopravno puhao za vrat. U Jurčićevim promišljanjima vođa momčadi je Joe Šimunić, a hoće li postati i formalni kapetan najviše ovisi o - Kelavi.

Još nedavno bio je 'Sveti Ivan’ i to one noći kad je Dinamo svojim obranama u Malmöu uveo u Ligu prvaka. U tom trenutku bio je možda i najobožavaniji zagrebački sportaš. Sjajno je branio i protiv Reala, stigao je i do reprezentacije. Sezona iz snova, Ivan Kelava najavio je veliku karijeru. Stizala je još tu i tamo poneka kritika, međutim, sve je manje bilo onih koji su mu spočitavali lošu igru nogom i nespretno ispucavanje, jer Kelava je stalno napredovao, pošteno i mukotrpno radio, izgledalo je da će baš on biti nasljednik Pletikose na reprezentativnim vratima. Međutim, godinu dana kasnije Kelava je kapetan Dinama, ali istovremeno i tema prijepora u Maksimiru. Što se događa s Kelavom?

Svi se, naime, danas u Dinamu slažu da to više nije 'onaj’ Kelava od lani. Njegovu jesen obilježilo je nekoliko nespretnih golova, što mu nije najveći križ, još je mlad, oscilacije su normalne. Zatim je opet pažnju privlačio lošim ispucavanjem, postao i predmetom sprdnje publike s tribina. Ali i to je dio koji sam po sebi ne bi nikoga previše zabrinuo, bilo je u Dinamovoj povijesti i lošijih golmanskih epizoda. Ono zbog čega danas u Dinamu 'čupaju kosu’ jest što je Kelavina lošija forma posljedica njegova nesportskog života i nevjerojatno zapuštene linije. Ivan Kelava danas ima desetak kilograma viška, prešao je 'stotku’, po čemu spada u najteže golmane među vrhunskim vratarima! Za usporedbu, Edwin van der Sar, u 40. godini i na dva centimetra više od Kelave, imao je dvadesetak kilograma manje nego Dinamov vratar.

Da tu nešto ne štima nije slučajno. Postali su toga svjesni i u Dinamu, Kelavi su poslali jasnu poruku sa svih adresa, od trenera do klupskih čelnika, ali i krenuli u potragu za vratarom. Dvije su ideje 'u zraku’. Prva je - dovesti 'drugog’ golmana, ali kvalitetnog i talentiranog, koji bi puhao Kelavi za vrat i tjerao ga, kao nekad Lončarić, da se 'probudi’. Druga je - dovesti iskusnog vratara izvana, tipa Georga Kocha, koji bi bio jedan od oslonaca momčadi. I koji bi, ako se Kelava na vrijeme ne uozbilji, postao prva opcija. Jer, jedna od Jurčićevih vizija napretka u Ligi prvaka jest 'kralježnica’ iskusnih igrača, uz koje bi stasali i učili mladi i neiskusni. Želja mu je imati iskusnog, pouzdanog vratara, stopera, veznjaka i napadača. Zasad ima samo Šimunića i Leku, ostale još traži. Kelava će dobiti još jednu šansu da postane 'taj’, ali više nema kredita. Mora se odmah trgnuti i - na dijetu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:48