UZ BLAGOSLOV UEFE

Slovenija: Želimo organizirati regionalni turnir prvaka!

'Na njemu bi igrali prvaci liga na ovim prostorima. Tako bismo mogli doći do malo opipljivijeg pulsa javnosti, medija, sponzora i gledatelja, kada je takva liga u pitanju'
 Goran Mehkek / Cropix

U ponedjeljak i utorak na Bledu se sastalo zanimljivo društvo. Predstavnici Uefe s jedne te predstavnici Slovenije, Srbije, BiH, Makedonije, Bugarske, Slovačke i Hrvatske s druge strane. Razgovaralo se o aktualnom nogometnom stanju na ovim prostorima, problemima koji pritišću, kladioničarskim aferama - tu nema ništa novo - planovima za budućnost... Na dnevnom redu nije bila priča o stvaranju regionalne lige na ovim prostorima, ali tu temu otvorio je predsjednik Srpskog nogometnog saveza, Tomislav Karadžić, pišu Sportske novosti.

SAZNAJTE SVE O SPORTU NA STRANICAMA SPORTSKE NOVOSTI

Njega je, naime, zanimalo kako Uefa gleda na moguće stvaranje regionalne lige, te što o njoj misle i predstavnici nazočnih saveza. Uefin odgovor bio je vrlo zanimljiv.

- Zanima nas svaka liga koja može donijeti dobro nogometu, pa tako i ta regionalna. No, da bismo o njoj mogli makar malo ozbiljnije popričati, trebamo nekakve materijale. Dajte konkretan prijedlog pa ćemo opet sjesti za stol.

Slovenski čelnik Ivan Simič izašao je i s vrlo konkretnim prijedlogom:

- Mogli bismo sljedeće godine, kada nam svjetskog ili europskog prvenstva, u svibnju organizirati “Turnir prvaka”. Na njemu bi igrali prvaci liga na ovim prostorima, odnosno svih koji bi eventualno htjeli igrati regionalnu ligu. Tako bismo mogli doći do malo opipljivijeg pulsa javnosti, medija, sponzora i gledatelja, kada je takva liga u pitanju.

Hoće li Simičev prijedlog uskoro ugledati svjetlo dana, tek ćemo vidjeti, ali ideja o turniru prva je konkretnija kada su u pitanju priče o regionalnoj ligi.

Na Bledu je održan redovni dvodnevni edukativni seminar Uefe, takozvani Top Executive Program. Uefu je predstavljao izaslanik glavnog tajnika Theodor Theodoridis i niz suradnika koje je najviše zanimalo kako unaprijediti funkcioniranje rada nogometnih organizacija.

- Savezima je ponuđena pomoć, većini je najvažnija financijska - kaže Zorislav Srebrić, glavni tajnik HNS-a, koji je nazočio zajedno s predsjednikom Vlatkom Markovićem. Upitali smo ga i o temi koja je usput otvorena: regionalna liga.

- Ništa nije zaključeno niti pokrenuto, bilo je govora o tome što bi se trebalo napraviti kad bi se išlo u takav projekt. Zna se da tu postoji sedam kriterija, od kojih su najvažniji financije, sigurnost te datumi.

Što bi regionalna liga značila za Hrvatsku ligu?

- Sve se to mora dobro proučiti, mi nismo imali mandat svojih Izvršnih odbora da bismo na ovom sastanku ulazili u takvu vrstu diskusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 18:35