SECIRA MODRU GRUPU

Šokota: Bit ću šokiran ako Porto ne osvoji skupinu!

Benfica je za igrača najbolji klub na svijetu, iskustvo koje je teško opisati. Porto je u usporedbi s Benficom - vojska. Organzacijski savršen - priča Šokota

Već godinama je Porto u svjetskom TOP 10 društvu, zaista elitni klub u svakom pogledu. Za mene apsolutni favorit skupine s PSG-om, kijevskim i našim Dinamom. Bit ću iznenađen ako iz grupe ne izađu kao pobjednici, kaže Tomo Šokota.

35-godišnjak koji je lani zaključio igračku karijeru proveo je u Portu dvije sezone (od 2005. do 2007. godine). Nakon četiri sezone u Benfici bilo je to potpuno drukčije iskustvo.

- Benfica je za igrača najbolji klub na svijetu, iskustvo koje je teško opisati. Odnos navijača prema klubu je poseban, nevjerojatna odanost, strast, ljubav. Klub zbog čijih se rezultata plače, bilo od sreće ili od tuge. Porto je u usporedbi s Benficom - vojska. Organzacijski savršen, ispeglan u svakom detalju, uspješan, pretplaćen na trofeje. Sve se u Portu zna, letvica je uvijek visoko postavljena, a odnos navijača prema nogometašima lakše je opisati kao respekt nego kao obožavanje. Četvrtfinale Lige prvaka praktično je imperativ svake sezone.

Na tragu Mourinha i Villas-Boasa, koji su u trenersku arenu zakoračili kao igrači-rekreativci, danas je za kormilom Porta 44-godišnji Vitor Manuel Pereira. Nogomet je igrao u regionalnoj ligi što ga nije spriječilo da u prvoj sezoni s Portom osvoji naslov nacionalnog prvaka.

- U Portu je već postala praksa da biraju manje poznate domaće trenere. Kada sam bio tamo, imenovali su Jesualdu Ferreiru koji dotad nije imao većih uspjeha, a nije bio niti mlada trenerska nada. I osvojio je tri naslova prvaka...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:40