DRAMA U RUSANOVOJ

STATUS DRAGOVOLJCA OVISI O SUDBINI INTERA Ako Inter bude deveti, Sigećani su 'unutra'

 Srđan Vrančić/CROPIX

Sljedeće sezone u prvoj će ligi igrati 10 klubova i to je jedino sigurno uoči dramatičnog finiša sezone. Osim rezultata u posljednja dva kola, odlučivat će i Komisija za licenciranje HNS-a - naime, iako je žalbeni postupak za dobivanje licenci trebao biti okončan 10. svibnja, prema najnovijim informacijama krajnji je rok za objavu popisa klubova koji zadovoljavaju uvjete igranja u 1. i 2. HNL pomkanut na 20. svibnja, odnosno sljedećeg ponedjeljka.

Blokirani računi

U međuvremenu se pet klubova na travnjaku i izvan njega bori za dva preostala mjesta u Prvoj ligi. Da, i već odavno prežaljeni Zagreb, koji je na terenu i matematički ispao iz elitnog društva. Štoviše, u Kranjčevićevoj su uvjereni da će ‘pjesnici’ i i iduće sezone igrati prvoligaški nogomet. Njihova je računica jasna - licence neće dobiti ni Cibalia ni Zadar, a niti prvak Druge lige Hrvatski dragovoljac, pa će Zagreb ostati prvoligaš...

Podsjetimo, prvostupanjskom odlukom Komisije za licenciranje zeleno svjetlo za Prvu ligu dobili su svi aktualni članovi 1. HNL osim Cibalije i Zadra koji muku muče s financijama. Od drugoligaša je tek Lučko zadovoljilo kriterije. Veliko je pitanje hoće li Zadar i Cibalia riješiti dugove do kraja žalbenog roka, a sada je već prilično izvjesno da Lučko neće biti među dva prvoplasirana kluba 2. HNL-a, što je preduvjet za promociju u viši rang.

U tom slučaju ostaje problem Hrvatskog dragovoljca, koji nije dobio licencu zbog duga od tri milijuna kuna. Kako je hrvatski nogomet prepun paradoksa, onda treba dodati i ovaj, jer društvo iz Sigeta je s istim dugom već nastupalo u elitnom razredu. Naime, Dragovoljcu je osnovni račun blokiran već duže vrijeme i on posluje preko računa nogometne škole. Licencu u prvom pokušaju nisu dobili jer je i taj drugi račun bio u minusu, ali neslužbeno saznajemo da su u Sigetu sanirali taj dug i to priložili u dokumentima za žalbenu komisiju.

Međutim, ostaje u zraku hoće li Komisija za licenciranje uvažiti želju Dragovoljca da nastavi poslovanje preko računa omladinske škole, ili će inzistirati na osnovnom računu. Ako će se u Rusanovoj slijepo držati pravila, prvak 2. lige neće nastaviti natjecanje u 1. HNL. Dobro upućeni zagrebački nogometni krugovi tvrde kako u Rusanovoj čekaju rasplet borbe za opstanak, prvenstveno rezultate Intera iz Zaprešića koji je u finišu sezone “uskrsnuo iz mrtvih” i dohvatio 9. mjesto koje mu jamči ostanak u ligi.

Ne bi smjeli biti ni u 2. ligi

Prema toj verziji, ako će Inter osigurati ostanak, Hrvatskom dragovoljcu bi se mogao uvažiti argument poslovanja preko računa nogometne škole i omogućiti mu prelazak u 1. HNL. U slučaju da Zaprešićani pokleknu u zadnja dva kola (gostuju kod Cibalije i dočekuju Slaven Belupo) te padnu na 10. mjesto, Dragovoljcu gotovo sigurno neće biti uslišane želje za elitnim razredom. Štoviše, u tom bi slučaju mogli biti degradirani u još niži stupanj natjecanja. Naime, ako ne mogu dobiti licencu za 1. ligu zbog blokiranog računa, zdrava logika nalaže da zbog iste stvari ne mogu biti niti drugoligaši...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:35