PARIŠKI PLAN

STO MILIJUNA EURA ZA CRISTIANA RONALDA? Može, isplatit će nam se već prve sezone

U četvrtak je L’Equipe objavio da PSG-ov šeik madridskom Realu nudi džentlmensku nagodbu; oslobodit ću Carla Ancelottija ako ste spremni razgovarati o transferu Cristiana Ronalda.

Za portugalskog napadača nudi 100 milijuna eura, šest milijuna više od iznosa koji je Real platio Manchester Unitedu prije tri godine. Ronaldo bi dobio i rekordnu plaću, 18 milijuna eura po sezoni.

U petak je Daily Mail donio nastavak u kojem tvrdi da je Cristiano Ronaldo ključni čovjek Mourinhova renovacijskog plana na Stamford Bridgeu. Rafa Benitez je nakon finala Europa lige već obavijestio javnost da Chelsea ovog ljeta namjerava potrošiti 100 milijuna eura na nove igrače. Ili novog igrača. Istog dana objavljeno je i da su navijači Manchester Uniteda osnovali fond za otkup Ronaldova ugovora. U njemu je zasad tek simboličan iznos, tridesetak tisuća funti, ali priča je zamišljena više kao signal obitelji Glazer nego kao poduzetnička avantura...

201 gol u 199 nastupa

Sa 100 milijuna eura na raspolaganju maštovitiji sportski direktori znali bi se razigrati. Za taj novac mogu u paketu dobiti Rooneyja i Cavanija. Dalo bi se za taj novac kupiti Falcaa i Thiaga Silvu. Moglo bi se dobiti Neymara i Aguera. Zapravo, može se kupiti sve osim Lea Messija čiji je ugovor s Barcelonom zaštićen otkupnom klauzulom od 250 milijuna eura. Najbogatiji svjetski klubovi, međutim, financijske mišiće redovito pokazuju licitacijom za Cristiana Ronalda.

Čine to jer praksa potvrđuje da je 28-godišnjak tvornica golova i tvornica novca u istoj osobi. “Ronaldo efekt” u Madridu otkriva monstruozne brojke. Dvjesto i jedan pogodak u 199 nastupa. I transfer isplaćen prodajom dresova s njegovim prezimenom već u prvoj španjolskoj sezoni. Specijalizirani portal Sports Intelligence tvrdi da je samo u Madridu do kraja sezone 2009./2010. klub prodao 1,2 milijuna Ronaldovih dresova.

Da se transfer može isplatiti prodajom dresova, Real je dokazao još prije desetak godina kada je Florentino Perez regrutirao “galacticose”. Bekhamovih 35 milijuna eura vratilo se kroz ovu vrstu marketinga, jednako dobro prodavali su se i Zinedine Zidane i Luis Figo. Nitko se ipak ne prodaje tako dobro i tako brzo kao portugalski superstar koji je svoje fanove u Madridu dva puta presvlačio. Kada je stigao u klub, njegova omiljena sedmica bila je vlasništvo Realove ikone Raula Gonzalesa, pa se Ronaldo privremeno rebrendirao kao CR9. Raulovim odlaskom u Schalke, Ronaldo se ukazao u majici s brojem sedam.

Tužan u Madridu

Kao Realov dobavljač Adidas će biti najzainteresiraniji da Cristiano Ronaldo još dugo ostane gdje jest, iako nogometaševe promjene raspoloženja, otkriće da je “tužan u Realu” i njegova nevoljkost da produži ugovor (koji traje još dvije godine), sugeriraju da razmišlja o novim opcijama. Kada je o prodaji riječ, Adidas je i službeno proglasio Realov šoping-centar na Santiago Bernabeu stadionu svojom najboljom prodavaonicom. Na dane utakmica gotovo da se nemoguće probiti unutra, pred ulazima se formiraju kolone i red se čeka 20-ak minuta. Pored Ronalda najbolje se prodaju Iker Casillas, Sergio Ramos, Xabi Alonso i Mesut Özil koji se polako, ali sigurno uvukao pod kožu Realovim navijačima...

Loša vijest za Adidas

Loša vijest za Adidas kaže da je Cristiano Ronaldo već godinama najatraktivniji maneken Nikea, koji je službeni dobavljač PSG-a. Kako god se odvrtjela partija ovog transfernog ruleta u srpnju, izvjesno je da će Cristiano Ronaldo još jednom srušiti vlastiti rekord kao najskuplji i najprofitabilniji nogometaš današnjice. Nakon transfera od 94 milijuna eura, Portugalac se sprema pomaknuti granice povijesnim dealom teškim najmanje sto milijuna eura...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:25