'DINAMO, TO SMO MI'

SVI UJEDINJENI ZA LEGENDU DINAMA Omiljeni kapetan Modrih ima bolesnog sina, sprema se humanitarni spektakl

 
Slavko Ištvanić (lijevo); Kujtim Shala (desno gore), Goran Vlaović (desno sredina) i Igor Cvitanović (desno dolje)
 Ronald Goršić, Goran Mehkek, Goran Šebelić / CROPIX

U nedjelju, 12. svibnja, u Dvorani Dražena Petrovića odigrat će se humanitarna utakmica kojom će članovi udruge “Dinamo to smo mi” obilježiti 29. obljetnicu mitskog 13. svibnja i nikad održane utakmice Dinama i Crvene zvezde, a sav prihod od prodanih ulaznica donirat će se za pomoć u liječenju sina legendarnog dinamovca Slavka Ištvanića koji ima cerebralnu paralizu. Bit će to pravi spektakl za fanove “modrih” i sve fanove dobrog nogometa.

Naime, utakmicu će odigrati impozantna momčad “Dinamo 90-ih” koja je već prozvana “Slavkovi prijatelji”.

U plavom dresu, nakon više od 20 godina trebali bi nastupiti Kujtim Shala, Marko Mlinarić, Vjekoslav Škrinjar, Igor Cvitanović, Zvonimir Boban, Dario Šimić, Primož Gliha, Andrej Panadić, Željko Adžić, Goran Vlaović, Mario Stanić i druge legende Dinama koje će voditi legendarni Zlatko Kranjčar. Sastav suparničke momčadi, “Nogometne ikone HNL-a”, tek će biti objavljen.

Nisu svi Ronaldo: Potrebno je hitno osnivanje zaklade za pomoć bivšim igračima i njihovim obiteljima

Teško je predvidjeti što nam se tijekom života može dogoditi, odnosno nešto s čim se ne možemo nositi bez tuđe pomoći. Čak i oni koji su možda jučer živjeli više no prosječno, igrom sudbine danas nemaju ni za pokrivanje ‘čiste reprodukcije’. Javnost je svjedokom da se povremeno pokreću neke akcije ‘jer se pojedinac našao u teškoj situaciji’. No, malo je udruga koje to rade kontinuirano, odnosno za pomoć ciljanoj populaciji od djece do studenata ili starih i nemoćnih. Naprosto, bogati mecene i dobrotvori u Hrvatskoj ‘nisu u modi’.

Primjerice, nedvojbeno je da među nekadašnjim nogometašima kojima je lopta bila sve, ali nisu bili Ronaldo, ima i onih koji trebaju stalnu ili jednokratnu pomoć. Jednako tako, s obzirom na astronomske cifre koje se vrte u današnjem nogometu nitko u ‘nogometnoj Hrvatskoj’ za sad nije predložio primjerice osnivanje zaklade za pomoć bivšim nogometašima i njihovim obiteljima u trenucima kad sami ne mogu izaći ‘na kraj sa životom’. Možda bi ova pomoć bivšem suigraču Ištvaniću mogla biti dovoljno poticajna. (Goranka Jureško)

Odigrao 500 utakmica

Slavko Ištvanić, povučen i samozatajan čovjek za klub iz Maksimira odigrao je više od 500 utakmica i bio jedan od omiljenih Dinamovih kapetana. Danas ga se rijetko viđa i nogometom se bavi samo kao vjerni navijač Dinama. Iznimno rijetko u medijima kaže pokoju o klubu s kojim je čvrsto povezan od rane mladosti, ali odaziva se na akcije navijača. S obitelji živi u Sesvetama, gdje ima kafić, a najviše vremena posvećuje sinu.

- Svi se, cijela obitelj, trudimo napraviti sve što možemo za njega. Prošao je mnogo toga, operacije, fizikalne terapije, vježbe, činili smo sve za što znamo da mu može pomoći da se osjeća bolje i bolje funkcionira - kaže.

Drago mu je, dakako, što su ga se u Udruzi sjetili. Kako nikada nije ni pomislio tražiti pomoć, bilo mu je pravo iznenađenje kada su mu rekli plemenit cilj utakmice, pomoć njegovu sinu. A drago mu je i što će susresti svoje nekadašnje suigrače jer mnoge nije vidio dvadeset i više godina.

- Sudbina je htjela da sam bio ozlijeđen kad je bila ta nikad odigrana utakmica sa Zvezdom. Danas, 29 godina kasnije, svi smo zaista dirnuti ovom akcijom navijača. Dinamo je svima nama poput religije i nadam se da će ovo postati tradicionalna humanitarna akcija kako bi se moglo pomoći i ostalim igračima Dinama kojima je to potrebno - rekao je Ištvanić.

Cerebralna paraliza: Motorički poremećaj koji utječe na kretanje

I pored velikog napretka medicine, jedno ili dvoje na tisuću živorođene djece imat će cerebralnu paralizu.

“Riječ je o neprogresivnom razvojnom motoričkom poremećaju koji utječe na sposobnost kretanja, držanja tijela i ravnoteže. No, može biti udružen i s još nekim poremećajima poput mentalne retardacije u 50 posto slučajeva, zatim epilepsije u oko 32 posto, poremećaja vida kod 10 do 28 posto, govora u oko 38 posto djece”, kaže neuropedijatrica, dr. Branka Bunoza s Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb.

Radi se o oštećenju mozga do kojeg je došlo tijekom njegova razvoja, a može nastati prije poroda, tijekom poroda ili tijekom prvih godina života. “Klinička slika tog poremećaja ovisi o mjestu i obimu oštećenja, a dijagnoza se postavlja najprije kliničkim promatranjem i uz pomoć slikovnih dijagnostičkih pretraga. Dijagnoza se u pravilu postavlja oko djetetove četvrte godine”, kaže dr. Bunoza.

Dodaje da rano treba početi s terapijom a uvijek se radi o timskom pristupu koji uključuje fizijatra, logopeda, psihologa, defektologa i socijalnog radnika. Kako nema dva ista djeteta s cerebralnom paralizom, pristup liječenju uvijek je individualan. “To je neprogresivni poremećaj pa se zapravo raznim metodama nastoji poboljšati kvaliteta života djeteta, jer se ne radi o oštećenjima mišića ili živaca povezanih s leđnom moždinom već oštećeni mozak nema sposobnost njihove kontrole”, zaključuje dr. Bunoza. (Goranka Jureško)

‘Dinamo to smo mi’

A u udruzi “Dinamo to smo mi” kažu kako bivšem kapetanu žele vratiti barem malo za sve što je učinio za Dinamo.

- Slavko je zaista svoj život posvetio Dinamu, igrao je u najtežim situacijama u svom životu i zaista je zadužio klub. Nakon karijere se uvijek odazivao na akcije i inicijative navijača Dinama i nikad nam nije okrenuo leđa. S obzirom na obiteljsku situaciju koju ima, mi smo mu odlučili ovim putem pomoći u participaciji svakodnevnih fizikalnih terapija i drugih potreba za njegova sina i time vratiti bar malo za sve što je učinio za Dinamo - objasnio je Juraj Čošić, predsjednik Udruge “Dinamo to smo mi”, i dodao kako su svi igrači kada su čuli što se priprema, odmah pristali doći na utakmicu. - Uzbuđeni smo što ćemo, uz to što ćemo pomoći Ištvaniću, na jednom mjestu okupiti takve legende nakon toliko godina. I oni se sami vesele susretu.

Čošić je također naglasio kako se nada da će ova akcija potaknuti i Dinamo da osnuje fond za pomoć svojim legendama kojima to treba, a da uzor za takav model mogu potražiti u Bundesligi gdje mnogi klubovi imaju to vrlo sustavno i transparentno ustrojeno.

Ulaznice za ovaj humanitarni spektakl po cijeni od 30 kuna moći će se od danas ujutro kupiti u Bad Blue Boys Fan Shopu u Ilici 39, u svim Vivas kafićima u Zagrebu, te u Historyju u Tkalčićevoj ulici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:38