SUĐENJE NOGOMETNIM SUCIMA

TAJNO SNIMLJENI RAZGOVORI: MALEŠ: 'Oćeš brojat novce?', ŠIRIĆ: 'Neću gledat, pa vjerujem ti. Stavi samo u novine...'

Širića i Djedovića se tereti da su primili 30.000 eura mita da bi Hajduk u proljetnom dijelu sezone 2011/2012 imao pošteno suđenje
Zagreb, 070613.Zupanijski sud na Zrinjevcu.Bivsem dopredsjedniku HNS-a, Zeljku Siricu, zapocelo je sudjenje zbog navodnog primanja mita od 30.000 eura za posteno sudjenje od predsjednika Hajduka Hrvoja Malesa. Osim Sirica, na optuzenickoj klupi sjedi i Neven Sprajcer zbog davanja mita.Na fotografiji: Zeljko Siric i Neven Sprajcer.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Preslušavanjem daljnjih snimki tajno snimljenih razgovora jučer je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem šefu sudačke komisije Željku Širiću i bivšem tajniku NK Karlovca Nevenu Šprajceru, optuženima za primanje i davanje mita za “pošteno” suđenje u 1. HNL.

Širića se tereti da je zajedno s članom sudačke komisije Stjepanom Djedovićem, protiv kojega je postupak razdvojen, primio od prijašnjeg predsjednika uprave Hajduka Hrvoja Maleša 30.000 eura, da bi Hajduk u proljetnom dijelu sezone 2011/2012 imao pošteno suđenje. Nakon što se prošli put preslušavala snimka na kojoj Maleš, kao USKOK-ov pouzdanik, i Širić u splitskom hotelu Consul 3. prosinca dogovaraju “naknadu” za pošteno suđenje, jučer je prezentirana njihova komunikacija uoči i na dan predaje mita, 08. prosinca.

Maleš i Širić najprije putem mobitela dogovaraju susret u poslijepodnevnim satima, a onda Širić, ne obavijestivši Maleša, na sastanak u hotel Antunović u Zagrebu šalje Stjepana Djedovića. Maleš je iznenađen Djedovićevim dolaskom, a nakon što mu Djedović objašnjava da je Širić morao otići na jedan sastanak u Varaždin, Maleš pita može li ipak nazvati Širića, na što mu Djedović kaže da to slobodno učini. U tom telefonskom razgovoru Širić govori Malešu da je “Stipe tu” i da slobodno s njim razgovara. No, Maleš mu govori kako će ga ipak pričekati da i on dođe.

- Daj njemu slobodno. Tu je i njegov dio isto. Slobodno mu daj - uzvraća mu Širić, ne znajući da istražitelji u tom trenutku nadziru i njihove telefonske linije.

Audio snimka samog sastanka u kafiću hotela Antunović bila je poprilično nerazumljiva, pa će se naknadno prezentirati do kraja u sudnici u nazočnosti vještaka koji je po njoj izradio transkripte. No, upravo iz tih transkripata proizlazi kako se Širić na koncu pridružio Malešu i Djedoviću te je odmah zatražio da odu iz lobija da se tamo “ne slikaju”. Spuštajući se prema garaži, gdje je Djedović parkirao auto, Maleš govori Širiću da je u Sportske Novosti, koje će mu dati, stavio 30.000 eura.

Maleš: Jel to fer?

Širić: Fer. Tako smo i rekli.

....

Širić: Stavi mu samo, ovaj, novine u auto..

Maleš: Di?

Širić: Stavi mu novine.

Maleš: Oćeš ti brojat? Oš gledat?

Širić: Neću gledat, pa vjerujem ti. Stavi mu novine u ...

Maleš: Jel ti stojiš iza toga?

Širić: Ja stojim iza toga.

Suđenje se nastavlja u rujnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:30