PIŠE ALEKSANDAR HOLIGA

TAKTIČKA ANALIZA DERBIJA Hajduk će vrlo teško naći lijek za Angela Henriqueza

'Najprije ćemo ih začepit, a onda odčepiti', govori šjor Špaco najavljujući 'vodoinstalaterske radove’
 CROPIX

Uoči derbija jedan je trener ( Poklepović) svašta pričao, a drugi ( Mamić) uglavnom šutio. Uz slabašnu nadu da će se i nakon utakmice pričati o nogometu, a ne o incidentima ili suđenju, pokušavamo predvidjeti kako bi to moglo izgledati na terenu…

HAJDUK

ASIMETRIJA

“Nastojat ćemo pripremiti nešto što će biti asimetrično u odnosu na Dinamovu simetriju”, otkrio je Stanko Poklepović. U praksi, to bi moglo značiti dodavanje trećeg stopera ( Nižića), ali ne nužno i to da će Hajduk igrati s klasičnom trojicom u obrani. Dok bi na lijevom boku Jozinović imao više-manje standardnu bekovsku ulogu, Vršajević bi djelovao znatno ofenzivnije, a Nižić bi trebao striktno pokrivati Fernandesa. Avdija bi, dakle, jedini davao napadačku širinu desno, dok bi lijeva strana bila duplirana s Jozinovićem i (najvjerojatnije) Vlašićem.

ZAČEPI, PA ODČEPI

“Najprije ćemo ih začepit, a onda odčepit!”, govori šjor Špaco najavljujući velike ‘vodoinstalaterske radove’ na Poljudu. Što je time mislio?

Za pretpostaviti je da će skupiti obranu na način da Nižić pokuša zapriječiti Fernandesove opasne ulaske u sredinu, takozvana ‘ušpicavanja’, u čemu mu u ranijoj fazi mora pomoći Vršajević. Na drugoj strani bi Jozinović i Milović iz dublje pozicije ‘čepili’ Pjacu. Vuković bi operirao odmah ispred obrane i uz Sušićevu pomoć blokirao prodore kroz sredinu.

U fazi napada, Hajduk bi se otvarao preko desnog boka, gdje Vršajević uz aut-liniju može jedan-na-jedan ‘probiti’ Dinamova lijevog braniča Matela), osobito pod pretpostavkom da Fernandes neće biti zainteresiran za vraćanje natrag. Na lijevoj strani bi Vlašić više ulazio u sredinu i koristio poluprostor, odnosno kanal koji često ostane između Pinta i stopera.

NEMOĆ ILI PREMOĆ?

Novinari su Špacu podsjetili na epizodu kad je Baki Sliškoviću u zadatak dao da igra “intelektualnu obranu”, a trener je potvrdio da će nešto slično tražiti i od Milevskog. “Da se pomakne, zasmeta, pomogne koliko može. Možemo uraditi da njegovu nemoć pretvorimo u našu premoć!”, rekao je.

S ovim igračima, a pogotovo zbog izostanka ‘rudara’ Maglice, nema šanse da Hajduk igra presing. Morat će prepustiti inicijativu Dinamu, skupljati se u obrani i širiti u napadu - “kao spužva”, rekao bi Špacin učitelj Luka Kaliterna. Sušić i Balić bit će zaduženi za kreativu i čuvanje lopte, Vršajević te Jozinović i Vlašić za proboje, a Milevski? Njegov zadatak bit će zbuniti, prevariti obranu kretnjama - ili nedostatkom istih. Neka stoperi misle da ne može, a onda ukrade ili podvali neku loptu ili se nađe na pravom mjesto kad se to najmanje očekuje…

DINAMO

INERCIJA

Pomalo su čudno zazvučale kritike koje je Zoran Mamić uputio svojim igračima poslije susreta sa Zagrebom, zamjerivši im nedovoljni angažman i neispunjavanje zadataka - ne zato što tako nije bilo, nego zato što je tako gotovo uvijek.

Na prste jedne ruke mogu se nabrojati utakmice HNL-a u kojima je Dinamo zaista igrao dobro i rasturio suparnika. Dinamo je naprosto toliko jači od svih u ligi da se ni ne mora posebno truditi, već najčešće pobjeđuje po inerciji: dovoljan je tu i tamo neki individualni potez koji čini razliku, ili tek 15-20 minuta dobre momčadske igre da bi se pobijedilo. Protiv Hajduka bi, bez obzira na taktički plan jednog i drugog trenera, moglo biti dovoljno samo iskoristiti suparničke pogreške (kojih će sigurno biti) da bi gostujući sastav u džep spremio dodatna tri boda.

DERBI JE IPAK DERBI

Bez obzira na goruće probleme i sukobe koji su ukaljali domaći nogomet, bez obzira i na rupčagu veličine Grand Canyona koja razdvaja rivale na prvenstvenoj ljestvici, ali po individualnoj kvaliteti, ovo ipak nije niti će ikada biti tek obična utakmica. Dinamo vrlo rijetko ima prilike nastupiti na pravom, ispunjenom i navijačkom atmosferom nabijenom stadionu, malokad igra i susrete koji doista nešto znače - a ovaj je bez ikakve sumnje takav.

Premda će Dinamo istrčati sa sedam ili osam stranaca, takve bi okolnosti morale kod igrača potaknuti veću motivaciju i odgovornost u igri nego što je to obično slučaj. Ako ne bude tako, onda s njima stvarno nešto nije u redu.

AKO BAŠ NE IDE…

…onda se tome može doskočiti korekcijama u rasporedu i pozicijama igrača. Uspije li Poklepovićev plan da “začepi” Dinamo na jednom dijelu terena, uvijek se može rotirati i, primjerice, zamijeniti pozicije Fernandesu i Pjaci. Ili pretvoriti 4-3-3 u 4-2-3-1, što je nešto s čime je Mamić u posljednje vrijeme ionako eksperimentirao.

Machado može odigrati u povučenijoj ulozi, čini se čak da je tako možda i korisniji. Matela bi na lijevom boku mogao zamijeniti Taravel, koji ne nudi puno u ofenzivnom smislu, ali će ga Vršajević teže proći; tada bi umjesto Francuza u obranu uskočio Vukojević, koji jako dobro poznaje Milevskog, a niti nije nešto lošiji u stoperskoj ulozi. Jedini kojemu ništa ne bi trebalo mijenjati je Henriquez, jer za njega će Hajduk vrlo teško naći ikakvog lijeka…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:45