PRIVREMENI TRENER

TKO JE HARI VUKAS? Bivšeg napadača Hajduka pamtimo po epizodi u Zagori iz Unešića

Ostat će zapisano na je u HNL-u postigao 56 golova. Najviše se pamte njegove partije u dresu Segeste

Hari Vukas je čovjek koji je privremeno preuzeo treniranje Hajduka. Nakon povuci-potegni nagovaranja, Vukas je ipak pristao uzeti momčad iako je Igor Tudor, s kojim je došao u paketu, otišao iz kluba.

Svojim pristankom pokazao je Vukas da je vojnik kluba, bez obzira što uprava traži novoga trenera on se stavio u funkciju Hajduka. Najbolje poznaje momčad, a već ima samostalnoga iskustva u vođenju momčadi kada je Igor Tudor bio kažnjen. Tko je dakle Hari Vukas, čovjek koji u ovom trenutku vodi Hajdukovu momčad? Rođen je 6. listopada 1972. godine, a po vokaciji je kao igrač bio napadač. Bio je član šampionske momčadi Hajduka koja je osvojila prvo prvenstvo Hrvatske.

Dakle, osim u Hajduku igrao je još za Primorac iz Stobreča, Zadar, Segestu, Zagreb, Cibaliju, Charleroi, Troglav, Domžale, a bio je kratko i u Izraelu. Bio je dio generacije Milana Rapaića i Ivice Mornara koji su nešto mlađi. Kao trenera je uvijek isticao Stanka Poklepovića koji ga je uključio u rad prve momčadi. Ostat će zapisano na je u Hrvatskoj nogometnoj ligi postigao 56 golova. Najviše se pamte njegove partije u dresu Segeste.

Sam je u intervjuima izjavljivao da je mogao imati bolju karijeru. Kao trener je bio trener djece u Omladincu iz Vranjica koji ima odličnu školu, radio je u Dugopolju, a najveći uspjeh u seniorskom nogometu kao trener postigao je u Zagori iz Unešića. Svi se sjećaju vremena kada trećeligaš Zagora igrala četvrtfinale Kupa protiv Dinama, a tada je Vukas bio na klupi kluba iz Unešića.

Prisjetio se tih dana i Sandi Škoprc, tadašnji sportski direktor Zagore koji je Vukasu ukazao povjerenje na klupi kao mladom treneru.

- O njemu mogu reći sve najbolje. U vrijeme kada je on bio trener, pročuo se glas o Zagori diljem Hrvatske pa i šire. Igrali smo četvrtfinale s Dinamom. Eliminirali smo Bjelovar, Osijek i Karlovac, cijela Zagora je živjela s nama. Protiv Dinama s Vukasom na klupi, držali smo klub iz Maksimira u konopcima do 54. minute, vodili smo 1:0. Vukasova zasluga za to je velika. Ima viziju u svom trenerskom poslu i pošten odnos prema radu - kazao nam je Škoprc kojemu je drago što je Vukas iz Zagore stigao i do mjesta trenera Hajduka.

Osim Zagore, Vukas je vodio Hajdukove kadete i juniore, a bio je i na čelu omladinske škole. To mu je veliki plus u poznavanju mladih igrača. Također, dobro je upoznat i s drugom momčadi Hajduka koju je redovito pratio s tribina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 16:33