NIZOZEMAC NA POLJUDU

TOMASOV O KANDIDATU ZA KLUPU HAJDUKA 'Ricardo Moniz je sjajan trener, ideje su mu bile čudo'

Čim je "procurilo" da je Hajduk zainteresiran za Ricarda Moniza krenula je i potraga za informacijama o nizozemskom treneru. Između ostalog bio je Moniz pomoćni trener reprezentacije UAE, Feyenoorda, tehnički trener u Grasshoppersu, vodio je drugu momčad PSV-a.

U Tottenhamu i HSV-u bio je pomoćnik glavnog trenera odnosno trener za tehnički rad. HSV je privremeno i vodio, pa je u Red Bull Salzburgu bio direktor za razvoj mladih igrača svih Red Bull klubova (Salzburg, New York, Leipzig, Brazil), zatim i samostalan trener i prvak te osvajač kupa s Red Bull Salzburgom 2012. kada mu je pomoćnik bio izbornik Hrvatske Niko Kovač. Vodio je i mađarski Ferencvaros, poljsku Lechiju Gdanjsk i njemački 1860 München.

U Hajduku su bacili oko na Moniza stoga što slovi za vrsnog stručnjaka za rad mladima, za tehnički rad, kao mag u razvijanju odnosa s igračima... "Google" radi čuda, ali ipak tu nema "života". Iz zajedničkih dana u 1860 Münchenu na početku ove sezone pamti ga bivši igrač Hajduka Marin Tomasov.

- Vodio me tada, i volio me više nego ikoga – na prvu nam je o Monizu rekao nogometaš Rijeke Tomasov.

- Veliki je radnik, trener koji gaji igru, tehnički nogomet. Igrali smo u sustavu 4-3-3, to je bila želja čelnika kluba i to je prihvatio. Tehničke zamisli bile su mu čudo. Nagovarao bi nas uvijek da idemo 1 na 1, da probamo pa što bude. A kada ne bih uspio bodrio bi me – biranim riječima nam je o bivšem treneru govorio Tomasov.

Zanimali su nas i detalji rada pod Monizom.

- Pripreme su bile jedne od jačih, poslije sam se baš osjećao moćno. Sjećam se da smo u prvih 60 minuta pripremnih susreta "ubijali" Borussiju Mönchengladbach, Stuttgart, ali su nam noge bile teške u toj fazi priprema pa smo poslije padali. S tim da smo radili gotovo samo s loptom, bez suhog trčanja. A sve što smo radili i on je radio s nama. Radio je i pojedinačno s nama.

Tomasov kaže kako se znao i našaliti, da popravi atmosferu.

- Uvijek nas je na treninzima pokušavao dignuti, išao je od jednog do drugog, u "svom filmu". A nakon treninga je razgovarao s nama. Odavno nisam vidio takvog trenera. Gdje god je bio hvalili su ga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 14:44