VRATAR IGRAČ GODINE

TOMISLAV ŽIDAK Zbog Manuela Neuera Messi ne zaslužuje zlatnu loptu, mora je dobiti Nijemac!

Messi, hladnokrvni stroj za golove, promašio je zicer jer je ispred njega bio najbolji vratar svijeta

Golmani nisu niža nogometna bića! Iako ih tako često doživljavaju nogometni intelektualci. Međutim, na svijetu ne postoje samo Gerd Müller, Paolo Rossi, Diego Maradona, Gary Lineker, Davor Šuker ili Ronaldo. Iako se nogometna lopta posljednjih godina vrti oko suparništva Cristiana Ronalda i Lea Messija, da nije bilo Dražena Ladića, “oplemenjenog” golgeterskim njuhom Davora Šukera, Hrvatska nikad ne bi bila treća na svijetu. Na sedam utakmica progutao je samo pet golova i stoji u prvom redu zaslužnih za broncu sa Svjetskog prvenstva 1998. godine.

Danas se lome koplja oko kriterija za dodjelu Zlatne lopte. Ivica Osim, stari nogometni šmeker, tvrdi da trofej igrača godine ne može dobiti golman Manuel Neuer, jer to nije trofej za golmane već za golgetere. Koji se posljednjih mjeseci tuku hat-trickovima kao haubicama. Ne slažem se, jer činjenice govore da su dva posljednja naslova svjetskog prvaka Španjolskoj, odnosno Njemačkoj priskrbili golmani. Iker Casillas u Južnoj Africi, kada je zaustavio Nizozemce i Manuel Neuer, kada je u Rio de Janeiru pročitao Messija.

Kladim se da bi Leo Messi svakom golmanu na svijetu zabio gol iz pozicije kakvu je imao u finišu finalne utakmice protiv Njemačke, osim Neueru. Taj hladni, savršeni argentinski stroj za golove, imao je šansu donijeti Argentini naslov svjetskog prvaka i postati nogometni besmrtnik. Ali, i Messiju, koji je samo čovjek, kroz glavu je u tom trenutku prostrujilo; moram to odraditi savršeno, jer ispred mene je najbolji golman na svijetu.

Nije ispalo savršeno. Ne mogu reći da je Messi imao tremu, ali, Neuer je u tom duelu pobijedio i donio Njemačkoj naslov prvaka. Zbog Neuera Messi ne zaslužuje zlatnu loptu, mora je dobiti Nijemac, najprikladniji je Neuer. Oni su bili i najrjeđi dobitnici, samo je sovjetski golman Lav Jašin 1963. godine dobio priznanje kao najbolji nogometaš na svijetu...

Niko Kovač nije želio otkriti svoj izbor, iako to nije neka spektakularna tajna. Naravno da sam mogao saznati, ali, poštujem izbornikovu diskreciju. No, kladim se da je glasovao za Nijemca, ali nisam siguran je li odabrao Manuela Neuera, Thomasa Müllera ili Bastiana Schweinsteigera. Oprezan je Niko Kovač, prošle godine se zaletio i opekao, postavivši Roberta Lewandowskog na treće mjesto, što je izazvalo burne reakcije obožavatelja Marija Mandžukića.

Favorit mnogih glasača je Cristiano Ronaldo. I hrvatskog dopisnika France footballa Zdravka Reića, na njegovoj listi je broj jedan famozni Portugalac. Bio je i prošle godine. Iako se CR7 nije proslavio na zadnjem svjetskom prvenstvu, zabio je tek jedan gol, a njegov Portugal je ispao već u prvom krugu. Imao je lošiji golgeterski učinak, primjerice, od Mandžukića.

Neueru zamjeraju da je u polufinalu Lige prvaka “popušio” četiri gola od Reala u Münchenu i da takav nogometaš nema pravo očekivati Zlatnu loptu. Ali, po kojim je to kriterijima Liga prvaka važnija i jača od svjetskog prvenstva i naslova svjetskog prvaka. Neuer je na sedam utakmica progutao četiri gola, od kojih niti jedan nije bio presudan za rezultat. Bio je, uz Müllera, Kroosa i Schweinsteigera najčvršća njemačka karika i uvjeren sam da je zaslužio atribut igrača godine. Ako mu je Niko Kovač dao svoj glas, nije pogriješio...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:42