PROBLEMI U KLUBU

U Varaždinu prosvjed zbog problema u Varteksu

Dva dana prije Božića dobili plaću za srpanj
Varazdin, 220210.Na glavnom gradskom trgu, trgu Kralja Tomislava, varazdinskom Korzu, udruga navijaca i prijatelja NK Varteks-a odrzala je prosvjed s ciljem podrske djelatnicima i igracima NK Varteks u rjesavanju financijskih problema u klubu.Foto: Andrej Svoger / Cropix
 Andrej Svoger / CROPIX

VARAŽDIN - Na središnjem varaždinskom Trgu kralja Tomislava tristotinjak je ljudi s transparentima podrške u ponedjeljak ujutro došlo upozoriti na tešku situaciju i kašnjenje plaća u varaždinskom nogometnom prvoligašu koji živi s blokiranim računom. Među njima su bili nogometaši, njihovi roditelji, djelatnici kluba, navijači...

Zamjenik gradonačelnika i predsjednik kluba Zlatko Horvat razgovarao je u Gradskoj vijećnici s predstavnicima prosvjednika, a potom rekao da situacija nije bezizlazna kao što neki pokušavaju predstaviti.

- Činimo sve što je moguće. Do četvrtka, kad za Varteks počinje nastavak prvenstva, pokušat ćemo isplatiti jednu ili dvije plaće - rekao je Horvat.

Varteksov predsjednik demantirao je sve napise i glasine da je klub pred stečajem, naglasivši da vjeruje u bolje dane. Kapetan prve momčadi Varteksa Miljenko Mumlek rekao je da će igrači, bez obzira na probleme, igrati najbolje što mogu.

Varteks je već dulje u financijskim poteškoćama. Riječ je o dugu od oko 15 milijuna kuna. Varaždinskom nogometnom prvoligašu, koji je sigurno jedan od brendova grada, a sudjelovao je i u stvaranju hrvatske lige, kao domaćin jednog od ligaških turnira “Slobodna Hrvatska” za godišnje preživljavanje treba oko 12 milijuna kuna. Trenutačno je 28 igrača pod profesionalnim ugovorom, od kojih njih 13 igra za mjesečnu neto plaću od 4000 (četiri tisuće) kuna.

Prema ugovorima igrači Varteksa podijeljeni su u tri kategorije: prva ima mjesečna bruto primanja od 16.000 kuna, druga 12.000 te treća 8000 kn. Međutim, te iznose igrači već dulje nisu primili. Posljednja im je plaća, kao i za 30 zaposlenika u radnoj zajednici kluba, isplaćena za mjesec srpanj, a primili su je dva dana uoči Božića.

Osim plaća, klub nogometašima duguje i premije za pobjede ostvarene u proljetnom dijelu prošle sezone te premije za jesenski dio ovog prvenstva.

Prošli su tjedan dvojica igrača zamolila trenera prve momčadi Damira Jagačića da ih oslobodi dolaska na trening jer više nisu u mogućnosti plaćati benzin i putovanja u Varaždin.

Klubu je prošli tjedan odblokiran račun koji im je prošla dva mjeseca bio blokiran zbog duga Poreznoj upravi od 5,6 milijuna kuna.

Počela je pretvorba kluba u sportsko dioničko društvo, no to je dugoročan proces koji bi trebao biti dovršen do svibnja iduće godine. Jedno je pitanje što će privatizacija donijeti, a drugo aktualnije kako će klub dotad preživjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 05:11