NA APENINIMA NE TUGUJU

UEFA IZNENADILA I TALIJANE 'Kazna nam olakšava posao jer Hrvatska je za nas crna mačka'

'To je kao da u Italiji netko uzvikuje Mussolinijev poklič, ‘credere, obbedire, combattere’
 Damir Krajac / CROPIX

Massimo Franchi redovit je gost u Slobodnoj Dalmaciji, kolega novinar iz Italije, zapravo je urednik u torinskom Tuttosportu i rado nam je opet darovao svoje i talijansko viđenje cijele situacije:

- Iznenađeni smo odlukom UEFA o kazni Hrvatskoj, makar nam dobro dolazi, jer Hrvatska je za Italiju crna mačka. Mi kažemo “bestia nera”, nikad je nismo pobijedili otkako je Hrvatska postala nezavisna s početka devedesetih, imamo negativan skor.

Nije da se radujemo tuđoj nevolji, svi imamo na svoj način određenih problema s neodgojenim ispadima i ponašanjem publike. Kod nas je to izraženo na klupskim utakmicama, ali recimo da nam ovo olakšava situaciju... Kazna je, kaže, bila apsolutno iznenađenje:

- Nismo čuli da se bilo što ružno dogodilo u Zagrebu protiv Norveške. Gledali smo snimke, izvještaje, nije se vidjelo ništa slično kao na primjer na utakmicama Srbija – Albanija ili Crna Gora – Rusija, gdje su incidenti bili golemi i raznoliki. Ne, sve u najboljem redu u Maksimiru!?

Izvješća bez priče o mogućim incidentima ni na tribinama, ni izvan stadiona. Onda smo shvatili, vikalo se “pronti per la patria”, za dom spremni! Povik ustaša, pokreta iz Drugog svjetskog rata. UEFA je na te stvari osjetljiva.

Pita Franchi zašto se to viče? Kako mu to objasniti, za gušt, za dišpet, jer ih je bilo volja?! Kako spriječiti, urazumiti?

- To je kao da u Italiji netko uzvikuje Mussolinijev poklič, ‘credere, obbedire, combattere’! Ili da izvjesi transparent vjerovati, izvršavati, boriti se! To nikome ne pada na pamet. A to za dom spremni, možda se sad još više bude izvikivalo, za inat!

Ali, morate biti svjesni da to nanosi štetu i treba djelovati preventivno, edukativno, za buduće generacije – pokušava nas signor Franchi savjetovati i utješiti; napraviti usporedbu s Italijom.

A što se tiče mjesta domaćinstva, Zagreb ili Split, kakve su talijanske reakcije, pitamo?

- Koliko vidim nama je to svejedno. Mislim da su ove kvalifikacije laganije utoliko što prva dvojica idu izravno na Europsko u Francusku, pa to umanjuje neizvjesnost budući da i Hrvatska i moja Italija imaju već dovoljno bodova. Igra se pred praznim tribinama i nije bitno. Split je divan grad, lipanj, bit će i toplo.

To je kao da iz Milana premjeste utakmicu u Napulj, ali nema publike i nećemo prigovarati. Bit će ukupno 300 gledatelja, stotinjak novinara i još 200 ulaznica za ložu za sponzore i one iz VIP lože. Nemam naznaka da naš Savez, Federcalcio, ima bilo kakvu primjedbu igra li se u Zagrebu ili Splitu - rekao nam je Franchi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:00