ŽIDAK S MARKOVIĆEM

'Uefa je pogriješila objavljujući neprovjerene priče o namještaljkama'

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza govori o svom spašavanju Dinama, ‘skandalu stoljeća, Ligi 16, reprezentaciji te promaknuću svog najvjernijeg suradnika Zorislava Srebrića
 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Zorislav Srebrić odlazi s dužnosti glavnog tajnika HNS-a i bit će promaknut u direktora A-reprezentacije. Tu vijest nam je jučer potvrdio predsjednik Nogometnog saveza Vlatko Marković, koji Srebrićev odlazak ne tretira kao “zamor materijala” jer je Srebrićeva energija neiscrpna, ali je uvjeren da je potrebniji kao glavni serviser nacionalne momčadi nego kao prvi činovnik u Kući nogometa.

Naravno, sve će se to odigrati u veljači, na skupštini HNS-a, koja nije izborna, ali do tada će se znati i novi vlasnik fotelje glavnog tajnika. Zasad su poznata trojica kandidata. Najozbiljniji je direktor Intera iz Zaprešića Branko Laljak, kojeg Vlatko Marković izuzetno cijeni. Kao kandidat figurira i poznati zagrebački odvjetnik Ivan Brleković, no Marković smatra da je korisniji i potrebniji kao prvi potpredsjednik nogometne organizacije, iako i Brleković želi još aktivnije sudjelovati u kreiranje nogometne politike u hrvatskom nogometu.

Treći kandidat je bio Damir Vrbanović, ali Zdravko Mamić ga se ne želi odreći, Vrbanović je svojim vezama u europskoj Kući nogometa važan kao Dinamov advokat. A Dinamu, kao problematičnom klubu, advokat je u Nyonu prijeko potreban...

Uoči Božića Vlatko Marković će u Zürichu prisustvovati izboru Fifina nogometaša godine i usput zahvaliti Michelu Platiniju, što je Dinamu dao još jednu šansu za prezimljavanje u Europi. Iako je Markovića nedavno u Zagreb otpravio riječima: “Doista je taj vaš Dinamo prevršio svaku mjeru”.

Kako se Vlatko Marković osjećao kada je najozbiljhnija europska policija, što njemačka svakako jest, počela istraživati namještanje i 14 hrvatskih utakmica. Svakako su indicije bile dosta čvrste?

- Anatema bačena na hrvatski nogomet je strašna, izazvala je pometnju, iako smo znali da naše utakmice ne mogu biti tretirane na takav način, utakmice Hrvatske lige ne pripadaju u tu grupu. Ali, kad “igre” počnu i kad vas spominju u tom kontekstu, bez obzira što su i naši susjedi spomenuti na još brutalniji način, ta nas je istraga uzdrmala i zgranula. No, nevjerojatno je da je Uefa s tim izašla u javnost, a da ništa nije provjerila. U javnost se išlo s rekla-kazala i to je teški gaf Nyona...

Zdravko Mamić je nedavno izjavio da ste najzaslužniji čovjek što je Uefa vratila bodove Dinamu?

- Istina je da sam zbog Dinama napravio 4000 kilometara, ali mi smo intervenirali i za Osijek kada je bilo stani-pani, urgirali smo i za Hajduk, pa mi nije bilo teško sjesti u auto i podmetnuti leđa i za Dinamo. Kao što bismo podmetnuli leđa za bilo koji hrvatski klub.

Dinamo je specijalni slučaj?

- Bila je to vrlo teška misija, ali smo Vrbanović i ja uspjeli uvjeriti Uefu da će država riješiti problem s navijačima. A da se navijače može dovesti u red, pokazalo je Dinamovo gostovanje u Bruxellesu, gdje su Zoran Cvrk i naša policija odradili posao za pet. Nije bilo ni najmanjeg incidenta, da navijače poškropiš svetom vodicom...

Tko je bio najveći Dinamov zagovornik?

- Doktor Kappel, Austrijanac iz Graza i viši instruktor Uefe bio je najveći Dinamov navijač, a za ublažavanje kazne bili su i Mađari. Veze našeg Saveza i Uefe su vrlo dobre, čak 24 Hrvata je u tijelima europske nogometne asocijacije i to je vrlo jak lobi. Imamo i veze i meze.

Ligi 16 prijeti bankrot?

- Danas je to zabava za rashodovane igrače. Sve sam to vidio prije puno godina u Austriji, koja je imala i 12 i 14 i 16 klubova, danas imaju Ligu 10. I to vrlo dobru i jako posjećenu ligu. Iako više ne dolaze takve klase kao što su bili Kranjčar, Bručić ili Halilović, ali Austrija ima 29 kampova, a mi niti jednoga, i ti kampovi su izbacili nove igrače. Hrvatska hitno mora sagraditi kampove, ma kako to u doba recesije bilo teško, jer inozemstvo više neće producirati igrače poput braće Kovač, Šimunića, Petrića, Rakitića itd.

Spomenuli ste kamp. Sve glasnije se govori da kamp seli u Mariju Bistricu?

- Ne, kamp će se graditi u Tuhlju, za 15 dana će svi papiri biti na stolu.

Sve se glasnije govori o promjenama u vrhu Saveza?

- Zorislav Srebrić je moj najvažniji pomoćnik i on će biti promaknut u direktora svih reprezentacija. To je moja želja i nadam se da će Izvršni odbor to prihvatiti. Bit će to njegovo zadnje avanziranje u karijeri...

Za koga ćete navijati na SP-u?

- Iz više razloga za - Njemačku!

Je li vas začudilo, pa i pogodilo, ono što se dogodilo Ćiri u Bosni?

- Ćiro nije zaslužio da čaršija bude tako okrutna prema njemu. Ćiro je u Bosni napravio nogometnu revoluciju, imao je energije i entuzijazma kao u svojim najboljim danima. Bosna je trebala biti na SP-u, Ćiro na tom putu nije napravio niti jednu pogrešku, štoviše, stvorio je od Bosne i Hercegovine svjetski priznatu reprezentaciju. O njima se danas govori kao da su svi Sušići i Ibrahimovići, pa kad pogledate klasu jednog Džeke ili Misimovića, to su doista top-igrači. I baš zato Ćiro nije zaslužio da ga tako ispraćaju.

Danas imamo najstariju ligu od postanka HNL-a

Hrvatska reprezentacija je na raskrsnici, može se naslutiti smjena generacija. Niko i Robert Kovač su se oprostili, Pletikosa je bivši, Olić je umoran...?

- Svake dvije godine dolazi do smjene generacije, to je uhodani put. No, najveći problem ove reprezentacije je odlazak Nike Kovača, i njemu i Robertu ćemo u Zagrebu prirediti oproštajnu utakmicu.

Znači li to da su vrata Saveza otvorena i Niki Kovaču?

- Naravno, kao što su vrata otvorena Bobanu i Šukeru, na njima sve gradimo. Gdje god dođeš na svijetu i kažeš Hrvatska, progoni te Šuker jer Šuker je bio golgeter SP-a, igrao je u Realu i Arsenalu, on je naš zaštitni znak.

Ali, sve je manje Bobana, Šukera i Bokšića. Zato je logično pitanje, kakav je efekt Lige 16?

- Danas imamo najstariju ligu od njezina postanka. A bila je tendencija da bude - najmlađa, odskočna daska za mlade igrače. Ima jako puno stranaca, koji guše naše igrače. A ako ih već nema kod nas, u susjedstvu je Bosna.

Hoćete li otići u Bordeaux po Sertića?

- Prije tri mjeseca su Asanović i Srebrić bili kod Sertića i sad ovisi samo o izborniku hoće li ga uvrstiti na popis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 06:25