KRIZNI SASTANAK U NYONU

Uefa: Nije sumnjivo 14 nego samo jedna utakmica HNL-a!

Uefa objavila rat organiziranom kriminalu, pod povećalom istražitelja pet klubova i sedam utakmica
 Drago Sopta/CROPIX

NYON - Premda najavljen kao sječa glava, krizni sastanak Uefe s predstavnicima devet nacionalnih saveza pokazao se burom u čaši vode. Pedesetak novinara koji su se u srijedu gužvali pred modernističkim zdanjem na obali Ženevskog jezera, umjesto sočnim detaljima priče o nogometnom podzemlju, kućama su ispraćeni ćelavim priopćenjem i nešto konkretnijom press konferencijom Giannija Infantina, Uefina glavnog tajnika.

Platini i suradnici u svojoj depeši kroz sedam točaka objavljuju rat organiziranom kriminalu, ali ne izlaze van s imenima osumnjičenih. Dosje o suspektnim klubovima i pojedincima u vlasništvu je njemačkog tužiteljstva u Bochumu i očito je da će ovo tijelo u budućnosti vući ključne poteze istrage, dok nogometna organizacija u rat ulazi tek kao slaba saveznica. Nakon sastanka šefovi nacionalnih saveza vratit će se u središnjice i tamo spremno sekundirati svatko svojem Uskoku.

HNS-ovoj delegaciji u Nyonu nakon sastanka je laknulo jer se navodni popis od 14 sumnjivih utakmica hrvatske lige pokazao patkom i danas se sumnja u samo jedan ishod 1. HNL. Brleković i Srebrić ne žele potvrditi, ali jasno je da je posrijedi utakmica između Zadra i Hajduka odigrana proljetos u Stanovima.

- Sve što naš DORH bude tražio, HNS je spreman logistički podržati, naravno ako bude osnova za pokretanje postupka. Poštovat ćemo disciplinski pravilnik koji predviđa izbacivanje u niži rang za najteže prekršitelje. Generalna ocjena sastanka jest da je na djelu organizirani kriminal međunarodnih razmjera i da se sportske asocijacije ne mogu same nositi s problemom. Postoje institucije koje su za to osposobljene - rekao je Brleković. Srebrić je pak priznao da je klađenje nakon ovoga definitivno na crnoj listi Uefe, odmah uz bok dopingu.

- Nedopustivo je da se klade igrači, suci, sportski dužnosnici - dodaje glavni tajnik.

Na press konferenciji Gianni Infantino predstavio je rezultate Uefina Betting Fraud Detection Systema, kompjutorskog softvera koji drži pod nadzorom 29.000 europskih utakmica i gotovo 400 kladioničarskih lanaca. Ovaj sustav u upotrebi je tek od srpnja 2009. i zasad je prepoznao pet sumnjivih klubova koji su sudjelovali u sedam utakmica; listom je riječ o kvalifikacijskim pretkolima Lige prvaka i Europske lige.

Osumnjičeni su albanski klubovi Tirana i Vllaznia, latvijski Dinaburg, slovenski Interblock te mađarski Honved. Uefini obavještajci u suradnji s policijom pokušavaju rasvijetliti jesu li namješteni sljedeći dvoboji: Stabaek - Tirana (2. pretkolo LP), Bnei Yehuda - Dinaburg, kao i uzvratni dvoboj u Latviji, Vllaznia - Rapid plus revanš u Beču (utakmice 2. pretkola Europske lige), Interblock - Metalurg Donjeck te Fenerbahče - Honved (3. pretkolo Europske lige). Paralelno s ovim utakmica Uefa radi i na slučaju trojice sudaca te jedne osobe povezane s organizacijom.

- Vjerujemo da će BFD sustav pomoći u borbi s kriminalom jer kontrolira ne samo europske nego i mnoge azijske kladionice. Pomoću njega možemo detektirati nepravilnosti uoči, tijekom i odmah nakon utakmice te na vrijeme reagirati. Na nogometnu korupciju idemo strategijom ‘nulte tolerancije’, Uefa poziva igrače, suce i dužnosnike da izađu van i pomognu informacijama. Neki su se igrači već odvažili i učinili iskorak - rekao je Infantino.

Policija u Bochumu je progovorila o 200 utakmica u devet zemalja. Je li to ujedno i kraj priče?

- Ne možemo potvrditi da je kraj. Vidjeli ste i da je nakon akcije njemačke policije nekoliko dana kasnije u Italiji uhapšeno devet osoba, a riječ je o odvojenim istragama i taj slučaj nije imao veze s našim sastankom ovdje. Nadamo se da je ovo kraj, ako nije - onda je valjda blizu...

U prevaru uključena tri suca i Uefin službenik

Prema izvještaju Sportske informativne službe (SID), sumnja se da su i neke utakmice ovogodišnjih kvalifikacija za Ligu prvaka bile namještene. Dakle, osim barem tri ogleda Lige prvaka i devet utakmica Europske lige, koje su spomenute prošlog petka na tiskovnoj konferenciji njemačkog tužiteljstva u Bochumu vezano za najnoviji skandal, čini se da istražitelji sumnjaju i na namještanje rezultata tijekom kvalifikacija.

Uefa je navela imena pet istočnoeuropskih klubova koji su navodno povezani s namještanjem utakmica. Albanska Tirana i Vllaznia, Dinaburg iz Latvije, slovenska Ljubljana i Honved iz Budimpešta. Pod sumnjom je utakmica Tirane u drugom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka dok su ostale sporne utakmice odigrane tijekom kvalifikacija za Europsku ligu. Postoje indicije da su involvirana i tri suca te jedan službenik Uefe.

2. kola kvalifikacija LP, 21. srpnja 2009.: Stabaek - Tirana 4-0

2. kolo kvalifikacija Eurolige, 16. srpnja 2009.: Bnei Yehuda Tel Aviv - FC Dinaburg 4-0

2. kolo kvalifikacija Eurolige, 23. srpnja 2009.: Dinaburg - Bnei Yehuda Tel Aviv 0-1

2. kolo kvalifikacija Eurolige, 16. srpnja 2009.: Rapid Wien - Vllaznia 5-0

2. kolo kvalifikacija Eurolige, 23. srpnja 2009.: Vllaznia - Rapid Wien 0-3

3. kolo kvalifikacija Eurolige, 6. kolovoza 2009.: Ljubljana - Metalurg Donjeck 0-3

3. kolo kvalifikacija Eurolige, 30. srpnja 2009.: Fenerbahçe - Honved 5-1

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 15:03