PRVA OPTUŽNICA NA EURU

Uefa optužila Hrvatsku za rasizam! HNS: Apeliramo Uefi da ne kažnjava reprezentaciju zbog dijela navijača koji to nisu

Fotografija snimljena tijekom utakmice Hrvatske i Italije (1-1) zabilježila je detalj kada jedan od redara podiže s terena bananu

Nakon što su do UEFA-e stigle fotografije na kojima se vidi da redar s terena uklanja bananu, navodno bačenu od hrvatskih navijača prema talijanskom nogometašu Mariju Balotelliju, pokrenuta je i službena istraga.

Problemi s rasizmom na Euru se nastavljaju, a nažalost, ovaj su puta u središtu istrage hrvatski navijači. Fotografija je tijekom utakmice Hrvatske i Italije (1-1) zabilježila detalj kada jedan od redara podiže s terena bananu, a uz to su promatrači udruge Nogomet protiv rasizma u Europi (FARE) uočili veću skupinu "navijača" Hrvatske kako oponašanjem majmunskih hukanja vrijeđaju tamnopuntog napadača "azzura" Marija Balotelija. Zbog svega je krovno tijelo europskog nogometa otvorilo i službenu istragu.

- Na svakoj utakmici imamo najmanje dvojicu promatrača koji pričaju jezikom navijača na čijoj se tribini nalaze. Tijekom spornog susreta naš je promatrač ostao šokiran činjenicom da je velika skupina Hrvata, njih između 300 i 500 hukanjem vrijeđalo Marija Balotellija. To je trajalo cijelu utakmicu i intenzivirano je u trenucima kada je Balotelli napuštao teren - izjavio je za engleski The Times izvršni direktor FARE-a Piara Powar.

Unatoč gotovo identičnim optužbama na račun španjolskih navijača u ogledu Italije s "furijom", Mario Balotelli nije uputio niti riječi bilo kakvih primjedbi na navijanje. Podsjetimo, sam je 21-godišnji napadač pred početak Eura zaprijetio da će ukoliko čuje rasne uvrede napustiti teren...

Nakon što je UEFA pokrenula službenu istragu, Hrvatski nogometni savez oglasio se priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

"Hrvatski nogometni savez se ograđuje od svih devijantnih ponašanja dijela navijača tijekom završnog turnira UEFA EURO 2012 te iste osuđuje.









Hrvatski nogometni savez, svi reprezentativci i članovi stručnog stožera podržavaju sve aktivnosti Uefe u cilju pronalaženja pojedinaca koji svojim ponašanjem narušavaju ugled natjecanja bez obzira iz koje države dolazili.









Hrvatski nogometni savez apelira na Uefu da hrvatsku nogometnu reprezentaciju koja je svojim igrama, ponašanjem na terenu i van njega, godinama u svjetskom vrhu, ne kažnjava i ne dovodi u vezu s dijelom navijača koji zapravo to ni nisu, već je riječ o huliganima koje treba izolirati sa svih sportskih događanja.









Hrvatska je i na ovom prvenstvu pokazala kako ima sjajne, kulturne i odane navijače koji vole svoju reprezentaciju, poštuju sve druge reprezentacije i u duhu sporta i fair playa navijaju za svoju zemlju."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 11:57