BUKA S TRIBINA

UEFA zabranila vuvuzele na utakmicama Lige prvaka i Europske lige

Sva 53 europska nacionalna nogometna saveza zamoljena su da zabranu UEFE počnu provoditi i na utakmicama reprezentacija kao i klubova. Isto je učinila i FIBA
German supporters blows a vuvuzela prior to the 2010 World Cup third place match Uruguay vs Germany on July 10, 2010 at the Nelson Mandela Bay stadium in Port Elizabeth. NO PUSH TO MOBILE / MOBILE USE SOLELY WITHIN EDITORIAL ARTICLE - AFP PHOTO / FRANCK FIFE
 AFP

NYON - Vrhovna europska nogometna organizacija, UEFA, zabranila je korištenje vuvuzela na stadionima za utakmica Lige prvaka i Europske lige.

UEFA je u srijedu objavila kako želi zaštititi kulturu i tradiciju pjevanja europskih navijača na utakmicama od 'negativnog efekta' južnoafričkih plastičnih trublji koje su svoj zloglasni ugled stekle na prošlom Svjetskom nogometnom prvenstvu.

- UEFA smatra kako šire korištenje tog instrumenta ne bi bilo primjereno u Europi - stoji u priopćenju.

Sva 53 europska nacionalna nogometna saveza zamoljena su da zabranu UEFE počnu provoditi i na utakmicama reprezentacija kao i klubova.

Vuvuzele su na Svjetskom prvenstvu pružale tematsku 'glazbu' koja je više zvučala kao ogroman roj pčela. FIFA je tada bila odbila mogućnost zabrane vuvuzeli unatoč molbama televizijskih komentatora, ali i igrača, pravdajući se kako su one dio južnoafričke nogometne kulture.

Međutim, od tada su ih organizatori gotovo svih većih sportskih natjecanja zabranili, a vuvuzele nisu nimalo poželjne ni na Svjetskom košarkaškom prvenstvu i u engleskom Premiershipu.

No, iako je zabrana donesena UEFA prihvaća da vuvuzele imaju svoj dio u svjetskoj nogometnoj tradiciji.

- Karakteristične su za Južnu Afriku i daju poseban osjećaja te nogometne kulture - istaknuli su u UEFA-i prije nego što su dodali kako donošenje vuvuzeli na europske stadione moglo uništiti tradicionalnu atmosferu kakva se može doživjeti samo na tribinama europskih zemalja.

- Nogomet se sastoji od uzajamne razmjene emocija između terena i tribina s kojih publika odašilje čitav niz osjećaja igračima na terenu. Vjerujemo da bi vuvuzele potpuno poremetile taj delikatan odnos, utapajući emocije navijača, kao i odvojile užitak od igre - zaključila je UEFA.

Zabrana počinje s prvim kvalifikacijskim utakmicama za Euro 2012 u petak, a nastavlja se na grupnim utakmicama Lige prvaka te Europske lige.

Europske televizijske kuće, koje su za trajanja Svjetskog prvenstva u JAR-u razvile poseban akustični filtar u nadi kontroliranja buke vuvuzeli, zasigurno će s veseljem prihvatiti zabranu. Uz to, zabrana će olakšati provođenje televizijskih prava prijenosa utakmica Lige prvaka koja svake sezone donosi više od 1,28 milijardi dolara.

FIBA, vrhovna svjetska košarkaška organizacija, vuvuzele je nazvala 'kontroverznim instrumentima' kada ih je zabranjivala na Svjetskom prvenstvu koje se trenutačno igra u Turskoj. U svojem priopćenju FIBA navodi kako bi buka od 120 decibela u zatvorenim prostorima mogla trajno oštetiti sluh igrača i gledatelja, a i imale bi direktan utjecaj na igru jer suci ne bi mogli normalno komunicirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:10