REAKCIJE S ISLANDA

VAL OPTIMIZMA ZAPLJUSNUO ISLAND Eidur Gudjohnsen: 'Hrvati su već počeli paničariti!'

Bivši reprezentativac Benediktsson: 'Obrana nam je izgledala kao savršeno posloženi IKEA-in kabinet, svaka vam čast'

Dan nakon remija protiv Hrvatske, čini se kao da euforija na Islandu tek uzima zamah. Nakon što su vidjeli da se Lagerbäckovi puleni mogu boriti i brojčano inferiorni, mediji su dignuli ljestvice očekivanja.

Dnevnik Fréttabladid na naslovnici im tako poručuje: “Možete još bolje od ovoga”, a reprezentativce naziva herojima koji su u naizgled izgubljenoj poziciji pružili zadivljujuć otpor.

“Potpuno je jasno da su nam šanse ostale netaknute. Hrvatska je punih 40 minuta držala meč-loptu, ali naš san i dalje živi. Kada je sve završilo, bilo je čudesno zvati se Islanđaninom, kako na travnjaku, tako i na tribinama”, piše novinar Oscar Jonsson.

Islandski “Jutarnji”, Morgunbladid, citira vratara Halldórsona i opisuje prvih 90 minuta kao dobar ratni film.

Nosili ih navijači

- Izdržali smo zbog navijača koji nam nisu dopuštali da pokleknemo. Drugo je poluvrijeme bilo sjajno. Prije isključenja smo bili nadmoćni - izjavio je Halldórson.

Značajan prostor u medijima dobila je reakcija 35-godišnjeg Eidura Gudjohnsena, koji se naljutio na izbornika Lagerbäcka zato što je ga ostavio na klupi, bez obzira što ove sezone nije zabio nijedan pogodak. Gudjohnsen je, podsjetimo, ušao na kraju prvog poluvremena nakon što se ozlijedio Sigthórsson.

Zalog za budućnost

- Jesam li nesretan što sam bio na klupi? Što mislite? Presretan sam - cinično je odgovorio novinarima.

Gudjohnsen je pohvalio suigrače zato što ih nakon Skúlasonovog isključenja nije uhvatilo malodušje.

- Teško se bilo braniti i 11 protiv 11, a kamoli 10 protiv 11. U Zagrebu ćemo, srećom, ponovno krenuti od nule i siguran sam da Hrvati s ovim rezultatom osjećaju vodu u ušima - dodao je bivši napadač Chelseaja i Barcelone.

Morgunbladidov kolumnist Sindri Sverrisson piše da je najveći dobitak dvoboja u Reykjaviku saznanje da islandski nogomet ima budućnost. Reprezentacija je, ističe, opet dokazala da se s najvećima može hrvati za odlazak na velike turnire.

“Strani mediji i navijači su valjda shvatili da u najpopularnijem sportu na svijetu više nismo na razini Luksemburga. Možda nemamo tako dobre braniče kao što imamo napadače, ali sinoć se to nije vidjelo“, piše Sverrisson.

‘Pametno isključenje’

Stručni komentator Pressana bio je bivši reprezentativac Gudmundur Benediktsson, koji je islandsku obranu proglasio maestralnom.

- Izgledali su kao savršeno raspoređeni IKEA-in kabinet. Bili su kraljevi na svojim pozicijama i pokazali potencijal za budućnost - nada se “Gummi Ben”, kako ga zovu Islanđani.

Skúlasona zbog crvenog kartona nitko ne razapinje.

- Dobro je procijenio i reagirao kao profesionalac jer smo mogli primiti gol - izjavio je Gylfi Sigurdsson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 18:14