POŠAST OZLJEDA

VELIKE PROMJENE UEFE Ukidaju se prijateljske utakmice reprezentacija!

Kvalifikacijske utakmice za Euro 2016. igrale bi se čak šest dana u tjednu, od četvrtka do utorka

Real Madrid polaže pravo na 2,5 milijuna eura odštete iz Fifine blagajne nakon što se Sami Khedira s međunarodne dužnosti u klub vratio rastavljen na dijelove. Zbog ozbiljne ozljede koljena njemački reprezentativac vjerojatno će propustiti ostatak sezone, a Fifa je prema odredbama “Klupskog programa zaštite” i prema aproksimativnom računu Marce dužna uplatiti Realu nešto više od 20 tisuća eura za svaki dan Khedirina izbivanja s radnog mjesta.

Isti ovaj okidač “kraljevski klub” potegnuo je prošle sezone kada se Marcelo ozlijedio nastupajući za Brazil. Fifa je tada Realu doznačila 1,150.00 eura.

Klopp ostao bez dvojice

Ovaj je tjedan i inače bio neobično plodan kada su u pitanju ozljede nogometnih zvijezda koje su nastupale za svoje reprezentacije. Franck Ribery se polomio protiv Ukrajinaca, zbog napuklog rebra propustit će subotnji derbi s Borussijom i još nekoliko utakmica. U Dortmundu se iz istog razloga upalilo zvono za opću uzbunu budući da je Jürgen Klopp u utorak na Wembleyju ostao bez dvojice prvotimaca. Matts Hummels je izvrnuo gležanj i neće ga biti do zimske stanke, dok je Marcel Schmelzer istegnuo ligamente i izgubljen je na nekoliko tjedana. Budući da je već ranije izgubio stopera Nevena Subotića, dortmundski trener prisiljen je krpati momčad kupovinama u “second hand” dućanu. Jeftino je dobio nekadašnjeg reprezentativca Manuela Friedricha, 34-godišnjaka koji duže vrijeme boravi na marginama Leverkusena.

Dres s nacionalnim grbom prisjeo je ovaj put i Victoru Valdesu, koji je iz Južne Afrike produžio na bolovanje od najmanje šest tjedana. Rafael Van der Vaart preskočit će više HSV-ovih utakmica nakon bliskog susreta s kolumbijskim braničem Abelom Aguilarom u kojem je zaradio ozljedu ligamenata.

Pošast ozljeda podudara se sa sve češćim napisima o reformama čiji je cilj promijeniti reljef međunarodnog nogometa i u perspektivi ukinuti prijateljske utakmice reprezentacija. Već sljedeće godine bit ćemo svjedoci prvog koraka u tom smjeru kada na snagu stupi “šestodnevni radni tjedan” u životu nacionalnih momčadi.

Kvalifikacijske utakmice za Euro 2016. godine igrat će se, naime, šest dana u tjednu, od četvrtka do utorka. Reprezentacije koje će igrati u četvrtak, sljedeću utakmicu igraju u nedjelju, a uz ovaj paket-aranžman postoje još i oni petak-ponedjeljak te subota-utorak. Na taj način Uefa želi dobiti više televizijskog vremena i novca za proizvod koji izlaže na tržištu.

Hrvatska u 1. razredu

Na valu te reforme, spekulira se, stiže i novi kroj natjecateljskog kalendara. Delikatne proljetne termine, kada se prelamaju klupske sezone u nacionalnim prvenstvima te u Ligi prvaka i Europskoj ligi, Uefa bi ukinula i preselila u lipanj. Imali bismo zgusnuti raspored reprezentativnih utakmica u lipnju, a klubovi bi u zamjenu za ovaj Platinijev ustupak početak sezone pomaknuli prema rujnu.

U finišu ovog velikog pospremanja dobili bismo neku vrstu protočne Lige naroda, s reprezentacijama razvrstanim u četiri mini-lige, s promocijama najboljih i ispadanjem najslabijih. Prema nekim projekcijama Hrvatska bi na početku bila dijelom prvog razreda zajedno s Rusijom, Grčkom, Švedskom, Francuskom i Belgijom. Kat iznad, u elitnoj skupini, stanovali bi: Španjolska, Njemačka, Engleska, Italija, Nizozemska i Portugal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:54