GRUZIJA DOBILA SLOVENCE

VIDEO: Beqiraj zabio za Crnu Goru, Bosna slavila u Slovačkoj

'Čuli smo se i rekao mi je da stiže do poluvremena utakmice s Maltom'

Zlatko Cico Kranjčar je pobjedom nad Azerbejdžanom(2-0) zaključio najuspješniju nogometnu godinu u povijesti Crne Gore. Izbornik “Hrabrih sokola” odmah je nakon utakmice sjeo u avion i krenuo put Zagreba kako bi u društvu suigrača evocirao uspmene od prije dva desetljeća kada je u ulozi kapetana izveo reprezentaciju Hrvatske u utakmici protiv SAD-a.

- Čuli smo se i rekao mi je da stiže do poluvremena utakmice s Maltom - otkrio nam je Marko Mlinarić kojeg smo sreli u Sheratonu. Inače, za Crnu Goru su strijelci bili Pejović i Beqiraj. Napadač Dinama, koji je u igru ušao u nastavku, pružio je sjajnu partiju, a osim pogotka imao je još dvije izgledne prilike.

Bosanci slavili u Bratislavi

Nogometni reprezentativci Bosne i Hercegovine s uspjehom su obavili gostovanje u Bratislavi, te su u prijateljskom ogledu pobijedili Slovačku 3-2.

Sastav Safeta Sušića je u utakmici gdje se napad preferirao više od obrambenih zadataka vrlo dobro reagirao, unatoč ranom pogotku koji im je zabio Šebo (3. minuta). Bosansko-hercegovački nogometaši su uzvratili s tri pogotka: izjednačio je Haris Medunjanin u 28., Miralem Pjanić je početkom nastavka (50. minuta) donio gostima prednost, a na 3-1 je povisio najbolji strijelac BiH Edin Džeko u u 60. minuti. Do kraja ogleda je Slovačka tek uspjela smanjiti golom Grajciara, ali nisu uspjeli ostati neporaženi pred svojim navijačima.

Neuspješni domaćini su bili i ruski nogometaši koje je Belgija pobijedila 2-0. Junak utakmice je bio 17-godišnji napadač Anderlechta Romelu Lukaku koji je zabio oba pogotka Akinfejevu.

Pobjeda Izraela protiv Islanda

Nogometna reprezentacija Izraela, suparnik Hrvatske u kvalifikacijskoj F skupini ua EP 2012. godine, pobijedila je u prijateljskoj utakmici u Tel Avivu selekciju Islanda s 3-2.

Izraelci su već nakon 27 minuta igre vodili s 3-0. Prva dva pogotka, u 6.i 14 .minuti, postigao je 21-godišnji napadač Omer Damari, a točku na i, što se domaćinovih pogodaka tiče, stavio je Lior Refaelov u 27.minuti. Za Island su pogotke postigli Finnbogason u 79. i Sigthorsson u 85. minuti.

Podsjećamo, drugi suparnik Hrvatske u kvalifikacijskoj skupini, reprezentacija Latvije, nije bila uspješna. Gostovala je u Kunmingu kod Kine i izgubila s 1-0. Pogodak je u posljednjim trenucima utakmice postigao Yang Xu.

Grčka pobijedila u Beču, Njemačka remizirala

Nogometaši Grčke, najveći suparnici Hrvatske u kvalifikacijskoj skupini za odlazak na Europsko prvenstvo 2012. godine, uspješno su obavili ovaj reprezentativni tjedan.

Gostovali su u Beču, te su pobijedili Austriju s 2-1. Napadač Celtica Georgios Samaras je pogotkom u 48. minuti donio vodstvo Grcima koje je u 67. anulirao Fuchs. No, devet minuta prije kraja su gledatelji na Ernst Happel stadionu svjedočili novom slavlju Grka, a potaknuo ih je na to strijelac, još jedan Georgios i to - Fotakis.

Dvije ugledne reprezentacije, Njemačka i Italija, su remizirale u svojim ogledima. Njemačka je u ispremiješanom sastavu gostovala u Göteborgu i odigrala 0-0 protiv Švedske. Njemačka je bila dosta bolja tijekom utakmice, te stvarala veći broj prilika, no Isakssona nisu uspjeli svladati. Najviše se ispromašivao napadač Bayerna Mario Gomez.

Italija je, pak, na neutralnom terenu u Klagenfurtu odigrala 1-1 s Rumunjskom. Igrač Stuttgarta Marica je u 34. minuti zabio za vodstvo Rumunja, a ostatak utakmice su Talijani nasrtali prema izjednačenju, kasnije i pobjedi. Do jednog pogotka su došli sretno, Quagliarella je nakon kornera, uz pomoć jednog igrača Rumunjske, postavio konačnih 1-1.

Nizozemac Guus Hiddink je došao u rodnu Nizozemsku kao izbornik Turske, te ju napustio uz poraz 1-0. U sjajnoj pucačkoj formi je Klaas-Jan Huntelaar, koji je i postigao jedini pogodak na utakmici.

Podvucimo i dva pogotka Alexandera Freija, koji je najavio skorašnje povlačenje iz švicarske reprezentacije. Ta dva gola su bila njegovoj momčadi dovoljna za domaćih 2-2 protiv Ukrajine.

Gruzija slavila protiv Slovenije u Kopru

Nogometna reprezentacija Gruzije, suparnik Hrvatskoj u kvalifikacijskoj skupini za Euro 2012. godine, pobijedila je u Kopru domaću Sloveniju s 2-1.

Gostujuća pobjeda 75. reprezentacije na svjetskoj rang-ljestvici protiv 15. selekcije svijeta svakako je iznenađenje, ali ipak treba ukazati na činjenicu da su Gruzijci prilično sretno došli do pobjede. Slovenci su u prvom poluvremenu promašili nekoliko prilika, a najveću od njih u 41. minuti, kada nisu iskoristili penal. Udarac Novakoviča je ''pročitao'' i obranio vratar Gruzije Loria.

Ipak, u 51. minuti je Slovenija povela. Nakon ubačaja Josipa Iličiča iz kuta, bivši Dinamov stoper i stup slovenske obrane Boštjan Cesar je vrlo preciznim udarcem svladao Loriju.

No, u 67. i 68.minuti, Gruzijci su senzacionalno u razmaku od samo 60-ak sekundi zabili dva gola! Prvo je Tokič pogriješio i poslužio Gurulija, koji je uz pomoć lijeve vratnice izjednačio rezultat. Odmah nakon toga, već u sljedećem napadu, Slovence je šokirao 18-godišnji Ananidze koji je postavio konačnih 2-1.

Iako Gruzija u napadačkom smislu nije pokazala puno, na kraju je proslavila za njih lijepu pobjedu.

Put od vodstva do poraza na kraju je na domaćem terenu prošla i Irska, koju je u Dublinu svladala Norveška s 2-1. Irci su poveli već u 5.minuti, kada je iz penala zabio Shane Long. No, preokret su svojim golovima kreirali Morten Gamst Pedersen u 34. i Erik Huseklepp u 86. minuti.

Prijateljske utakmice:

Austrija - Grčka 1-2 (Fuchs 67 / Samaras 48, Fotakis 81)

Švedska - Njemačka 0-0

Rumunjska - Italija 1-1 (Quagliarella 82 / Marica 34)

Nizozemska - Turska 1-0 (Huntelaar 52)

Poljska - Obala Bjelokosti 3-1 (Lewandowski 19, 80, Obraniak 65 / Gervinho 45)

Danska - Češka 0-0

Luksemburg - Alžir 0-0

Švicarska - Ukrajina 2-2 (Frei 40, 63 / Alijev 48, Konopljanka 75)

Izrael - Island 3-2 (Damari 6, 14, Refaelov 27 / Finnbogason 79, Sigthorsson 85)

Kina - Latvija 1-0 (Xu 90)

Crna Gora - Azerbajdžan 2-0 (Pejović 62, Beqiraj 74)

Argentina - Brazil 1-0 (Messi 90+2)

Bugarska - Srbija 0-1 (Žigić 80)

Estonija - Lihtenštajn 1-1 (Vasiljev 57-11m / Frick 35)

Mađarska - Litva 2-0 (Priskin 61, Dzsudzsak 80)

Slovačka - Bosna i Hercegovina 2-3 (Šebo 3, Dubravka 63 / Medunjanin 28, Pjanić 50, Džeko 60)

Rusija - Belgija 0-2 (Lukaku 2, 73)

Albanija - Makedonija 0-0

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:32