LIGA PRVAKA

VIDEO: CITY SE PROVUKAO! Briljantni Nasri rastužio Romu, Schalke prošao, Barcelona se osvetila PSG-u!

U osminu finala je prošao i Schalke koji je teškom mukom slavio u Mariboru
 AFP

Najvažnije vijesti na kraju natjecanja po skupinama Lige prvaka glase: Manchester City je pogocima Nasrija i Zabalete u Rimu ostvario pobjedu vrijednu prolaza, baš kao i Schalke u Mariboru preko Maxa Meyera, a Barca je uzela prvo mjesto ispred PSG-a!

Uoči posljednjeg dana slobodna su bila još dva mjesta. U skupini smrti tri kluba i "milijun" kombinacija bilo je u igri. Roma i City su na Olimpicu odlučivali sami o sebi, tanku šansu imao je i CSKA koji je prvo morao svladati rasterećene Bavarce. No, ukoliko bi Bayern pobijedio, izuzetno je bilo bitno s kakvim će remijem završiti sraz u Rimu gdje je Vučici, u tom slučaju, odgovaralo samo - 0:0.

Da cijela matematika bude malkice razumljivija, pobrinuo se stroj Pepa Guardiole jer je realizacija Mullera s bijele točke (18) praktično značila kraj nadanja za Ruse. U Rimu je Rudi Garcia iznenadio uvrštenjem Ljajića u početnu postavu dok je Pellegrini logično optirao za Džeku u izostanku Aguera, najboljeg strijelca Cityja ove sezone. Do odmora zanimljiva utakmica, s nešto većim posjedom Talijana, no egalom u udarcima (7-6, najbolje prijetili Gervinho i Milner). U ovom trenutku Roma je išla dalje...

Deset minuta kasnije sve se okrenulo zahvaljujući strašnom udarcu Nasrija koji je od vratnice odsjeo u domaćoj mreži, pa su Rimljanima sada trebala dva pogotka! Nije se dogodilo, štoviše Zabaleta je potvrdio prolaz Pellegrinijeve momčadi... Konačno! A bilanca nakon tri kola izgledala je potpuno crno... S obzirom da su drugi u skupini, ždrijeb će ih suočiti s nekim od prvoplasiranih momčadi te se već sad može reći da će ta utakmica biti šlager osmine finala.

Drugo slobodno mjesto sakrivala je skupina G u kojoj je Sporting morao na Stamford Bridgeu obraniti dva bode prednosti ispred Schalkea. Gdje je problem? U tome što su Nijemci gostovali u Mariboru kojem bi pobjeda značila prezimljavanje u Europskoj ligi! Portugalci su već nakon 16 minuta koplja bacili u trnje, Bluesi su preko Fabregasa, Schurrlea, kasnije i Mikela, poručili da će London ostati neosvojiv, no u Ljudskom vrtu prvo poluvrijeme nije donijelo pogotke jer je Tavares promašio - nemoguće. Prije posljednjih 45 minuta Sporting je bio član osmine finala, no Nijemci su pogotkom 'jokera' Meyera u 62. minuti izbili na drugo mjesto gdje su ostali do kraja uz pomoć Mourinhovog Chelseaja.

Skupina F bila je šetnjica za Barcelonu i PSG, dvije mega momčadi su u Kataloniji odlučivali o broju 1 koji, teoretski, nosi lakši ždrijeb. Ibrahimović je poentirao nakon što je ostao nečuvan u 16-ercu, ali Messi na dodavanje Suareza te Neymar sjajnim udarcem s oko 22-23 metra postavljaju Blaugranu na čelo grupe. Prvo mjesto potvrdio je Luis Suarez... Ajax je u razigravanju za Europsku ligu pobijedio APOEL u Nizozemskoj.

U skupini H sve je bilo jasno još pred dva tjedna. Porto s prvog, a Shakhtar s drugog mjesta plasirali su se u drugi krug, bilo je tek pitanje tko će u Europsku ligu. Izravan okršaj Bilbaa i BATE-a iznjedrio je plasman Baskijaca dok su Portugalci i Ukrajinci na Pirinejskom poluotoku odigrali 1:1.

Ždrijeb u ponedjeljak

Ždrijeb parova osmine finala nogometne Lige prvaka na rasporedu je 15. prosinca u Nyonu.

U osmini finala sastat će se pobjednici skupina protiv drugoplasiranih sastava. Klubovi iz iste zemlje, te klubovi koji su igrali u istoj skupini u prvom krugu natjecanja ne mogu igrati međusobno u osmini finala. Pobjednici skupina bit će domaćini u uzvratnim susretima. Prvi susreti osmine finala su 17. i 18. veljače, te 25. i 26. veljače, dok su uzvratni susreti 10. i 11. ožujka, te 17. i 18. ožujka.

POBJEDNICI SKUPINA: Atletico Madrid, Real Madrid, Monaco, Borussia Dortmund, Bayern Munchen, Chelsea, Porto i Barcelona

DRUGOPLASIRANI: Juventus, Basel, Bayer Leverkusen, Arsenal, Šahtar, Manchester City, PSG i Schalke

SELE U EUROPSKU LIGU: Olympiakos, Liverpool, Zenit, Anderlecht, Roma, Ajax, Sporting i Athletic Bilbao

SKUPINA E

ROMA - MANCHESTER CITY 0-2 (Nasri 60, Zabaleta 86)

86. minuta - Sve je gotovo! Ponovno je u glavnoj ulozi bio Nasri koji je servirao loptu Zabaletu, a Argentinac s desetak metara pogodio 'malu mrežicu'.

72. minuta - Drama u Rimu! De Michelis vadi loptu s gol-linije, City ne može izaći iz 16-erca...

60. minuta - Šok u Rimu, City vodi nakon remek-djela Samira Nasrija! Francuz je dugo vukao loptu, Rimljani ga nisu ozbiljno shvaćali, a na kraju je odapeo sa 18 metara i loptu od stative smjestio u mrežu!

39. minuta - Navas je dao sjajnu loptu Milneru koji je istrčao sam ispred De Sanctisa, ali vratar mu je sjajno ušao u udarac i spasio čisti gol.

35. minuta - Roma je sjajno krenula, City ih je brzo smirio i sada se igra potpuno ravnopravna utakmica. Problem je za Engleze što su potpuno bezopasni, a treba im pobjeda...

5. minuta - Kakva prilika za Romu! Holebas je sam na pet metara od gola, malo je zakomplicirao situaciju, ali na kraju je uspio uputiti udarac. Nažalost po prepuni Olimpico, lopta je išla ravno u Harta.

ROMA: De Sanctis, Yanga-Mbiwa, Maicon, Holebas, Manolas, Nainggolan, Pjanić, Keita, Ljajić, Totti, Gervinho

MANCHESTER CITY: Hart, Zabaleta, Mangala, Clichy, Demichelis, Fernando, Milner, Nasri, Jesús Navas, Fernandinho, Džeko

BAYERN - CSKA 3-0 (Müller 18-11m, Rode 84, Götze 90)

90. minuta - Dobru akciju Robbena i Lewandowskog završila je treća velika zvijezda - Mario Gotze.

84. minuta - Bayern je pritiskao i CSKA to nije mogao izdržati... Schweinsteiger je ubacio, na drugoj vratnici se ukazao Rode i završio priču u Munchenu.

18. minuta - Ruske šanse za prolaz u osminu finala lagano postaju - znanstvena fantastika. Za to je kriv Bebras Natcho koji je u 16-ercu neoprezno faulirao Riberyja, a siguran izvođač s bijele točke bio je Thomas Müller.

BAYERN: Neuer, Dante, Gaudino, Boateng, Bernat, Götze, Rode, Müller, Schweinsteiger, Hojbjerg, Ribéry

CSKA: AkinfeJev, Mário Fernandes, Ignjaševič, Nababkin, V. Berezuckij, Wernbloom, Džagojev, Eremenko, Natcho, Musa, Doumbia

LJESTVICA:

1 Bayern 6 5 0 1 16 4 15*

2 Manchester City 6 2 2 2 9 8 8*

3 AS Roma 6 1 2 3 8 14 5

4 CSKA Moskva 6 1 2 3 6 13 5

SKUPINA F

BARCELONA - PSG 3-1 (Messi 19, Neymar 41, Suarez 77 / Ibrahimović 15)

77. minuta - Sve je gotovo! Sirigu je jedva obranio udarac Neymara, ali lopta je došla do Suareza kojemu nije bilo teško zabiti u praznu mrežu

67. minuta - U igru je ušao Ivan Rakitić!

41. minuta - Trenutak genijalnosti Neymara! Brazilac je primio loptu, prošetao se do 20-ak metara od gola i sjajnim udarcem pogodio sami kut pariškog gola.

30. minuta - Kakav promašaj Lucasa Moure. Matuidi mu je sve namjestio, a Lucas je iz blizine promašio okvir gola...

19. minuta - Veselje Parižana nije dugo trajalo. Macherano je sjajnom dubinskom loptom na lijevoj strani pronašao Suareza koji je izveo nešto između udarca i asistencije, al što god to bilo, ispalo je savršeno. Messi je pogodio praznu mrežu.

15. minuta - Šok za Barcelonu, Parižani vode iz prve svoje smislene akcije. Moura je s lijeve strane u 16-ercu pronašao Matuidia koji je vratio povratnu za Zlatana, a švedski napadač odmjerenim prizemnim udarcem zakucao je loptu u mrežu Katalonaca.

5. minuta - Messi je iz slobodnog udarca pucao malo preko vrata...

BARCELONA: Ter Stegen, Piqué, Mascherano, Bartra, Mathieu, Busquets, Iniesta, Pedro Rodríguez, Suárez, Messi, Neymar

PSG: Salvatore Sirigu, Thiago Silva, Maxwell, van der Wiel, David Luiz, Lucas, Thiago Motta, Matuidi, Verratti, Cavani, Ibrahimović

AJAX - APOEL 4-0 (Schöne 45-11m, 50, Klaasen 53, Milik 74)

53. minuta - Ciprani su se raspali, a Ajax je povećao vodstvo preko Klaasena.

50. minuta - Schöne je zabio svoj drugi gol i vjerojatno razriješio sve dileme u Amsterdam Areni.

45. minuta - Antoniades je faulirao Milika, sudac pokazao na bijelu točku, a Ajax je doveo u vodstvo Schone.

AJAX: Cillessen, van Rhijn, Veltman, Moisander, Viergever, Klaassen, Schöne, Serero, Kishna, Andersen, Milik

APOEL: Pardo, Carlão, Antoniades, Papazoglou, Mário Sérgio, Efrem, Tiago Gomes, Alexandrou, Vinicius, Nuno Morais, Sheridan

LJESTVICA:

1 Barcelona 6 5 0 1 15 5 15*

2 Paris St Germain 6 4 1 1 10 7 13*

3 Ajax Amsterdam 6 1 2 3 8 10 5

4 APOEL Nikozija 6 0 1 5 1 12 1

SKUPINA G

CHELSEA - SPORTING 3-1 (Fabregas 8-11m, Schurrle 16, Obi Mikel 56 / Silva 51)

56. minuta - Nada Sportinga nije dugo trajala. John Mikel Obi je zabio s pola metra udaljenosti nakon ubačaja iz slobodnog udarca...

51. minuta - Sporting se ipak ne predaje! Andre Carrillo je nabacio s desne strane, Schurrle pokušao izbiti, ali na kraju je to ispala dobra asistencija za SIlvu koji s vrha 16-erca na griješi...

16. minuta - Gotova priča za Sporting? Čini se da je tako... Matić je kratko proigrao Schurrlea koji sjajnim prizemnim udarcem s 18 metara gađa sami kut gola Ruija Patricija.

8. minuta - Chelsaju je ovo nebitna utakmica, ali očito momci Josea Mourinha ne misle 'tankirati'. Ricardo Esgaio je u 16-ercu faulirao Felipea Luisa, a siguran izvođač s bijele točke bio je Fabregas.

CHELSEA: Čech, Azpilicueta, Cahill, Zouma, Filipe Luís, Obi Mikel, Matić, Salah, Fàbregas, Schürrle, Diego Costa

SPORTING: Rui Patrício, Maurício, Paulo Oliveira, Silva, Ricardo Esgaio, William Carvalho, João Mário, Adrien Silva, Slimani, Capel, Carrillo

MARIBOR - SCHALKE 0-1 (Meyer 63)

63. minuta - Ubačaj s desne strane Jasmin Handanović je izbio ravno do Meyea koji zabija vitalan gol za Schalke.

U Sloveniji nema golova, ali bilo bi tragično za oba sastava da tako i ostane. Naime, Schalke bi pobjedom osigurao osminu-finala Lige prvaka, a Mariboru trebaju bodovi za nastavak u Europskoj ligi. Ako završi bez pobjednika, najsretniji će biti Sporting.

MARIBOR: Handanović, Rajčević, Viler, Arghus, Filipović, Sallalich, Ibraimi, Stojanović, Bohar, Mertelj, Tavares

SCHALKE: Fährmann, Kirchhoff, Höwedes, Aogo, Uchida, Fuchs, Höger, Barnetta, Neustädter, Choupo-Moting, Huntelaar

LJESTVICA:

1 Chelsea 6 4 2 0 17 3 14*

2 Schalke 04 6 2 2 2 9 14 8*

3 Sporting 6 2 1 3 12 12 7

4 Maribor 6 0 3 3 4 13 3

SKUPINA H

ATHLETIC - BATE 2-0 (San Jose 47, Susaeta 88)

88. minuta - Za prvi gol je asistirao, a drugi je i sam zabio. Susaeta je osigurao Athleticu treće mjesto u skupini!

47. minuta - Bilbao je napravio veliki korak prema trećem mjestu i Europskoj ligi. San Jose je zabio nakon nabacivanja iz kornera.

ATHLETIC: Iraizoz, Laporte, San José, Iraola, Balenziaga, Ander Iturraspe, de Marcos, Ibai Gómez, Susaeta, Rico, Guillermo Fernández

BATE: Soroko, Kaguš, Filipenko, Tubić, Jablonski, Karnicki, Aleksandr Volodko, Oleknovič, Maksim Volodko, Rodionov, Gordejčuk

PORTO - ŠAHTAR 1-1 (Aboubakar 87 / Stepanenko 51)

87. minuta - Aboubakar je zabio s 25 metara i spriječio Šahtarovu pobjedu!

51. minuta - Bernard je nabacio iz kornera, a Stepanenko je nadvisio svog čuvara i krasnim udarcem glavom doveo Ukrajince u vodstvo.

PORTO: Andrés Fernández, Maicon, Marcano, Alex Sandro, Rúben Neves, Quaresma, Quintero, Adrián López, Ricardo, Aboubakar

ŠAHTAR: Pjatov, Ševčuk, Kryvtsov, Rakickij, Stepanenko, Fred, Bernard, Douglas Costa, Alex Teixeira, Ilsinho, Gladkij

LJESTVICA:

1 Porto 6 4 2 0 16 4 14*

2 Šahtar Donjeck 6 2 3 1 15 4 9*

3 Athletic Bilbao 6 2 1 3 5 6 7

4 BATE Borisov 6 1 0 5 2 24 3

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 15:33