DIRNULI SVIJET

VIDEO: 'LJUDI SU ISTOVREMENO PLJESKALI I PLAKALI...' Turinin kum opisao emocionalnu večer u Švedskoj

'Noć u kojoj su se miješale ljubav i smrt', naslov je izvještaja u najčitanijem Dagens Nyheteru.

Bio sam na stadionu. Od prve do posljednje minute navijači su skandirali samo njegovo ime. Igrači AIK-a nakon utakmice su mi rekli: - Pobijedili smo jer smo igrali s 12 igrača. Da, Ivan je bio tu, s nama, na terenu, priča nam dirnuti Goran Kuridža, Turinin vjenčani kum i njabolji prijatelj iz djetinjstva.

- U emocijama nabijenoj večeri meni je najdirljiviji trenutak bio u 27. minuti (Turina je nosio broj 27, nap. p.). Cijeli stadion je ustao na noge i minutama pljeskao Ivanu. Mnogi su pritom plakali - kaže Kuridža.

“Usred tragedije, sport je pokazao svoju najljepšu stranu. Smrt Ivana Turine sve nas je ujedinila i barem u jednoj večeri svi smo znali što je doista važno u životu.”

Fascinirani Šveđani

Zaključio je to Anders Lindblad, kolumnist jednog od najtiražnijih švedskih dnevnika Svenska Dagbladet, jutro nakon dirljivog, gotovo potresnog oproštaja AIK-ovih navijača i igrača od hrvatskog vratara. Švedski su mediji ostali fascinirani gestama na stadionu u Solni, gdje se utakmica protiv Göteborga pretvorila u zajedničko sjećanje na nasmijanog klupskog miljenika.

“Ivan Turina, Ivan Turina, Ivan Turina... Navijači su ga dozivali još dugo nakon što je utakmica završila. Oni ovu večer nikada neće zaboraviti, razgovarat će o njoj dok su živi. Iako je stadion bio tek napola pun, ovdje nikada nisam doživio ništa slično”, piše Lindblad.

Ishod utakmice sigurno je razveselio AIK-ovog nebeskog čuvara. - U posljednjih deset minuta Ivan se u svojem nebu nije trebao nervirati. Sve je bilo odlučeno, dodaje SD-ov komentator.

“Noć u kojoj su se miješale ljubav i smrt”, naslov je izvještaja u najčitanijem Dagens Nyheteru. Njihov izvjestitelj Johan Esk tekst započinje pitanjem: “Pitali smo se, kako će AIK prebroditi ovu tragediju?” Odmah nastavlja: “Dobili smo odgovor: pravo je pitanje tko će zaustaviti AIK nakon tog događaja. Jer samo jedna stvar ujedinjuje ljude tako snažno kao ljubav. To je smrt.”

Od tuge promašili penale

Sličnu je poruku svojim igračima uputio i trener Andreas Alm, koji je među prvima došao tješiti Turininu obitelj nakon što je čuo za tragediju.

- Rekao sam im: ‘Večeras je ovdje puno heroja. Jedan od njih više nije s nama, ali ponovno će se pojaviti na travnjaku čim istrčite. Pobijedite zajedno s njime’.

Esk u izvještaju dodaje da AIK-ovi igrači nisu htjeli zastati u oplakivanju. Njihova je želja bila pobijediti u Turininu čast i tu su se, piše, tuga i radost počele miješati. Na startu su bili vidno odsutni: Henok Goitom i Daniel Majstorović promašili su jedanaesterce u istoj minuti. Možda je tako htio Ivan, nagađaju, koji je na treninzima briljirao u obranama s bijele točke. Nakon toga je IFK iz svojeg penala stigao do vodstva. AIK-ovce su na preokret možda motivirale upravo poruke koje su u poluvremenu na videozidu Turininoj obitelji i navijačima poslali Zlatan Ibrahimović, Luka Modrić, Mario Mandžukić, Eduardo da Silva, Ognjen Vukojević, Dejan Lovren, Vedran Ćorluka i Danijel Majstorović.

“Ivan je bio moj prijatelj i brat. Imao je najveće srce na svijetu. Molim vas, dođite u ponedjeljak na utakmicu s Dinamom”, poručio je Modrić.

Göteborgs-Posten spominje da je njihov IFK izgubio prvu ligašku utakmicu u 2013., ali novinar Mattias Balkander usredotočio se na puno veći gubitak. “Tri boda neće izliječiti bol AIK-ovih igrača i prijatelja. No ovog se puta nije radilo o bodovima. Ulozi su bili puno veći: kada stignemo kući, shvatit ćemo da je to bila pobjeda nogometa i najdubljih ljudskih osjećaja”, piše Balkander pa zaključuje: “Ivan Turina više nam se neće vratiti, ali zato bi se mogle nada, vjera i ljubav”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:48