MAJSTORSKI GOL

VIDEO: Mladen Petrić škaricama potopio Standard Liege

U polufinale Europske lige plasirali su se Liverpool, Atletico, Fulham i Petrićev HSV. Hrvatski reprezentativac u pobjedi nad Standardom od 3-1 zabio je dva prekrasna pogotka
Hamburg's Croatian striker Mladen Petric (C) celebrates with an unidentified teammate during the UEFA Europa League 1st leg quarter-final football match Standard Liege vs(Belgium) Hamburg SV (Germany) at the Stadium Maurice Dufrasne in Liege on April 08, 2010. AFP PHOTO JOHN THYS
 AFP

Hrvatski reprezentativni napadač Mladen Petrić briljirao je u pobjedi svoga HSV-a na gostovanju kod Standarda (3-1). Bio je strijelac prva dva gola za svoj klub koji se plasirao u polufinale Europa lige.

Njemački je klub u Liege stigao s prednošću 2-1 iz prve utakmice, a prolazak je na kraju potvrdio još uvjerljivijom pobjedom i u Belgiji.

Petrić je goste doveo u vodstvo u 20. minuti kada je Ze Robertovu loptu ubačenu s lijeve strane glavom proslijedio u gol Sinana Bolata. Igor de Camargo je vratio nadu belgijskom prvaku u 33. minuti, također je bio precizan glavom nakon dodavanja Sebastiena Pocognolija iz slobodnog udarca.

No, samo dvije minute kasnije je uslijedio najljepši potez utakmice, ali i jedan od najljepših cijele sezone u Europa ligi. S lijeve je strane HSV-ova napada loptu u kazneni prostor ovaj put ubacio Dennis Aogo, a Petrić je "škaricama", lijevom nogom zakucao loptu u suprotni kut Bolatova gola. Briljantan potez hrvatskog nogometaša, njegov peti pogodak sezone u Europa ligi, doveo je Hamburžane na prag finala, kojem će, uzgred, biti i domaćini.

Standard je u drugom dijelu pokušavao doći do preokreta, ali na koncu je primio još jedan gol. Autor je bio Peruanac Paolo Guerrero (ušao umjesto Petrića u 66. minuti) u četvrtoj minuti sudačke nadoknade.

Prolazak u završnu utakmicu HSV će tražiti protiv Fulhama koji nastavlja senzacionalnu sezonu u drugom europskom klupskom natjecanju po snazi. Londonski je klub već izbacio lanjskog osvajača Kupa UEFA-e, ukrajinskog Šahtara, nakon toga i talijanskog velikana Juventusa, a u četvrtfinalu je nadigrao i njemačkog prvaka Wolfsburga.

U prvoj je utakmici u Londonu Fulham slavio s 2-1, a u četvrtak je u Njemačkoj prolazak potvrdio pobjedom 1-0. Najbitniji se trenutak dogodio nakon samo 20-ak sekundi dvoboja. Zoltan Gera je gurnuo loptu Bobbyju Zamori koji je okretom izbacio iz igre svoga čuvara Jana Šimuneka i poslao loptu u mrežu za svoj šesti zgoditak sezone u ovom natjecanju.

Wolfsburg do kraja nije uspio pronaći recept za slamanje Engleza. Reprezentativci Bosne i Hercegovine Edin Džeko i Zvjezdan Misimović proveli su svih 90 minuta na terenu, a Džeko je pritom zaradio i žuti karton.

Nogometaši Liverpoola i Atletico Madrida izborili su polufinale Europa lige i tako ostvarili rezultat kojim bi mogli “pokriti” ovosezonske slabe učinke u domaćim prvenstvima.

Liverpool je na Anfieldu nadigrao Benficu 4-1 i tako nadoknadio zaostatak iz prve utakmice u Lisabonu od 2-1, dok je u španjolskom četvrtfinalnom okršaju Atletico Madrid s Valencijom remizirao na Vicente Calderonu 0-0 i tako izborio plasman dalje zbog dva postignuta gola u gostima (prva utakmica završila je 2-2).





Liverpool je protiv Benfice odigrao jednu od svojih boljih utakmica u sezoni i na kraju je slavio dvama golovima Fernanda Torresa, te jednim Dirka Kuyta i Lucasa Leive.

Otvarajući gol na utakmici zabio je Kuyt glavom nakon ubacivanja iz kornera Stevena Gerrarda. Zanimljivo je kako je prvotno linijski sudac poništio gol, ali je potom glavni sudac Björn Kuipers poništio njegovu odluku i na zadovoljstvo domaće publike pokazao na centar. Na drugi se gol nije moralo dugo čekati, a zabio ga je Lucas Leiva za vodstvo Liverpoola 2-0 u 34. minuti nakon sjajnog proigravanja Gerrarda u prostor. Brazilac je potom izbio sam pred vratara Benfice Josea Filipea da Silve Moreire i postigao svoj prvi ovosezonski gol u Europa ligi.

Liverpool je do vodstva 3-0 doveo Torres nakon sjajne kontre koju je potegnuo Yossi Benayoun, uposlio Kuyta na desnoj strani, a Torres je nakon lijepog ubacivanja u sredinu imao lagan posao i poslao loptu u praznu mrežu.

Nadu gostima donio je Argentinac Oscar Cardozo iz slobodnog udarca u 70. minuti, ali je Torres u 82. minuti svojim drugim golom na utakmici i četvrtim ove sezone u Europa ligi potvrdio pobjedu i prolaz Liverpoola u polufinale.

Zanimljivo je da je Benfici ovo bio prvi poraz u svim natjecanjima od 22. studenog prošle godine kada su u Portugalskom kupu izgubili kod kuće od Vitorije 1-0.

Atletico je na svom travnjaku od početka utakmice dobro kontrolirao rezultat i držao nulu koja ga je vodila u daljnji tijek natjecanja, a “šišmiši” su najveću priliku za postizanje gola imali u 81. minuti kada je njihov najbolji igrač David Villa pogodio gredu iz stopostotne prilike.

Atletico je bio bolji veći dio dvoboja, ali je posebno opasna Valencia bila u posljednjim trenucima utakmice, međutim pokušaji Nikole Žigića i Davida Navarra nisu pronašli put do mreže.

Uzvratne utakmice četvrtfinala Europske lige:

Standard L. - HSV 1-3 (Camargo 33/ Petrić 20, 35, Guerrero 90) (1-2)

Liverpool - Benfica 4-1 (Kuyt 27, Lucas 34, Torres 59, 82/ Cardozo 70) (1-2)

Atletico M. - Valencia 0-0 (2-2)

Wolfsburg - Fulham 0-1 (Zamora 1) (1-2)

* u zagradama su rezultati prvih utakmica

* boldani klubovi prošli su u polufinale Europske lige

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 19:35