GDJE SU SADA JUNIORI?

Vrsaljko u A-vrsti, Ozobić u Ligi prvaka, a Vukušić kapetan

Ante Vukušić učinkom, a Šime Vrsaljko hijerarhijski najviše su protekle jeseni napredovali od svih izabranika Ivice Grnje koji su na juniorskom Euru 2010. zauzeli 3. mjesto
 uefa.com

ZAGREB - Prije sedam mjeseci naša je juniorska reprezentacija na Euru (U-19) u Francuskoj zauzela neslužbeno treće mjesto (izgubila u polufinalu od domaćina) , ponovivši tako uspjeh otprije 12 godina na Cipru kad su tadašnji juniori ( Pletikosa, Olić, Mikić, Deranja, Budan, Andrić, Vranješ...) upotpunili najslavniju godinu hrvatskog nogometa.

Izabranici Ivice Grnje su polufinalom Europskog prvenstva izborili nastup na Svjetskom prvenstvu (U-20) ovoga srpnja u Kolumbiji. Naših tamo nije bilo od Nigerije 1999. kad su se svijetu, među ostalima, predstavili Ronaldinho i Cambiasso. I ne samo to, nogometaši rođeni 1990. i poslije u novom su Uefinu natjecateljskom ciklusu prešli u najstariji mladi uzrast, U-21, u kojemu će pod vodstvom novog izbornika Ive Šuška debitirati sljedeće srijede u Kopru. To je naraštaj od čijih se najizvrsnijih predstavnika očekuje konkurentnost za seniorsku reprezentaciju na Mundijalu u Brazilu 2014., a poglavito za prošireni Euro 2016. godine.

Delač još čeka debi

Hijerarhijski, iz brončanoga Grnjina kadra najviše je napredovao Šime Vrsaljko . Iako je još uvijek juniorsko, 1992., godište, već je jesenas nastupao za selekciju do 21, s četiri godine starijima, a Dinamova motoričnog bočnog igrača samo je ozljeda spriječila da za našu A vrstu ne debitira u studenome protiv Malte. Dakako da je u kadru i za Češku, kao alternacija Srni. Delač je još 2009. bio u kadru A vrste, no kao posuđeni vratar Chelseaja u nizozemskom Vitesseu ove je sezone branio samo za drugu momčad.

Učinkom se, pak, jesenas od bivših juniora najviše nametnuo Ante Vukušić koji je nakon dvije trećine sezone najmlađi vodeći strijelac HNL-a u povijesti, a uoči zimskih priprema povjerena mu je obveza i čast nošenja kapetanske vrpce u Hajduku. Napreduje i Filip Ozobić, vižljasti vezist koji čak i fizički nalikuje Luki Modriću. U prosincu je debitirao u Ligi prvaka, a dotad je bio standardan za Spartak u ruskoj ligi drugih momčadi.

Šestočlanu skupinu onih koji su redovito nastupali za prve momčadi seniora zatvaraju Ademi, Kelić, Punčec i Glumac. Za drugu momčad igra i zabija Bičvić (dijete gastarbajtera iz Švicarske), ali, za razliku od Ozobića, bez debija za prvu. Tičinović je na posudbi u Karlovcu do ozljede skupio osam nastupa, Kramarić u Dinamu 394 minute, a Maglica je tek u završnici jeseni bio starter.

Nesretni Zvonko Pamić

Više je onih koji se još nisu izborili za svoj status čak ni na posudbama. Treba napomenuti da je našeg ponajboljeg igrača na lanjskom Euru, Zvonka Pamića, u afirmaciji u Bundesligi najviše zaustavila ozljeda. Minutaže za razvoj u Hajduku nedostaju Andrijaševiću i Jonjiću.

Svakako treba pratiti kako će se starijima nametnuti dvojica kadeta koji su u HNL-u zabljesnuli jesenas: nova “desetka” Osijeka Dino Špehar i Sammirova pričuva u Dinamu Kovačić. Obojica su 1994. godište, ali i oni sanjaju Brazil...

Kakva je situacija s brončanima s Eura (U-19) 2010.?

Rezerve, problemi s ozljedama, rijetki nastupi:

Dominik PICAK (1992.) vratar Lokomotiva

Dario RUGAŠEVIĆ (1991.) bočni Cibalia

Matej Jonjić (1991.) stoper Hajduk

Zvonko PAMIĆ (1991.) vezni Freiburg (Njem)

Frano Mlinar (1992.) vezni Lokomotiva

Franko ANDRIJAŠEVIĆ (1991.) vezni Hajduk

Afirmirali se, redovito nastupaju:

Šime Vrsaljko (1992.) bočni Dinamo

Ante VUKUŠIĆ (1991.) napadač Hajduk

Arijan ADEMI (1991.) vezni Dinamo

Renato KELIĆ (1991.) stoper Liberec (Svk)

Roberto PUNČEC (1991.) stoper Varaždin

Tomislav Glumac (1991.) stoper Zadar

Redovito nastupaju u ligama drugih momčadi:

Filip OZOBIĆ (1991.) vezni Spartak (Rus)

Matej DELAČ (1992.) vratar Vitesse (Niz)

Marko Bičvić (1991.) vezni Basel (Švi)

Još se traže, povremeno nastupaju:

Anton Maglica (1991.) napadač Osijek

Mario Tičinović (1991.) vezni Hajduk

Andrej Kramarić (1991.) napadač Dinamo

* velikim slovima označeni su pozvani u U-21 vrstu Ive Šuška za ogled sa Slovenijom u Kopru (9. veljače)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:26