EDUARDO U BIRMINGHAMU

Wengerovi klinci istjeruju demone St. Andrews’a

Hrvatski reprezentativac Eduardo da Silva prvi put nakon stravičnog prijeloma noge ponovno će istrčati na prokleti stadion St. Andrew’s
 AFP

ZAGREB - Prelazak u Arsenal bio je san snova za mladog Dudúa. Bajka u Londonu nije mogla početi bolje, Eduardo se izvrsno snašao, ubrzo izborio Wengerovo povjerenje i bio važna karika u Arsenalovu pohodu na naslov prvaka. Nažalost, snovi su se ubrzo rasprsnuli poput mjehura od sapunice, u trećoj minuti utakmice na prokletom St. Andrew’s stadionu nakon divljačkog starta Martina Taylora Eduardo je izgubio - sve. Oporavak je trajao godinu dana, a nakon povratka Dudú je pretplaćen na sitne ozljede i klupu za pričuve. Taj 23. veljače Arsenal je stajao i mogućeg naslova, nakon stravične ozljede ‘topnici’ su se raspali poput kule od karata.

- Neću reći da nas je ta utakmica stajala naslova, ali jasno je kako pojedini igrači nakon toga nisu mogli razmišljati o nogometu - smatra trener Arsenala Arsene Wenger.

Dvije godine kasnije, situacija je gotovo identična, Arsenal u Birminghamu igra još jednu u nizu odlučujućih utakmica u borbi za vrh Premiershipa. ‘Topnici’ su u pravom trenutku uhvatili sjajnu formu i nakon šest uzastopnih pobjeda napaljeni stižu u Birmingham. Mjesto je to na kojem se igrači Arsenala moraju suočiti s demonima iz prošlosti, a posebno se to odnosi na hrvatskog napadača. Ozljeda Bendtnera nakon više od dva mjeseca ponovno bi ga mogla gurnuti u prvi plan, a bez obzira na činjenicu što na drugoj strani neće biti njegove noćne more, Martina Taylora, povratak na kobni St. Andrew’s zasigurno će prizvati bolne uspomene. Slično ne razmišlja i Wenger.

- Takva ozljeda događa se jednom u tisuću situacija. Činjenica da se to dogodilo u Birminghamu ne bi trebala imati neki poseban značaj. To se moglo dogoditi bilo gdje - poručio je Francuz.

Od svog napadača na terenu stoga očekuje maksimum.

- Iako još nismo razgovarali o tome, sigurno je da nosi ogroman emocionalni teret. Ipak, kroz karijeru igrač mora iskazati i mentalnu snagu, pokazati da se može boriti i s takvim situacijama. Eduardo je psihički izrazito jak i siguran sam da će se moći nositi s tim - zaključio je Wenger i dodao:

- Želim mu da zabije za našu pobjedu.

Teško je zamisliti ljepši rasplet...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 06:39