ŠPANJOLSKA - ITALIJA 4:0

ZA ANALE Španjolski imperij nastavio dominaciju, Furija prva uzela tri velika naslova za redom

Ovu Italiju treba pokazivati kao primjer nogometašima i trenerima. Način na koji su nas ‘razbili’ u polufinalu, to je najmoderniji mogući nogomet u ovom trenutku - tako je talijanski nastup protiv svog Elfa doživio negdašnji velikan njemačkoga nogometa Mathias Sammer (Jerkan i Ćiro još ga pamte po dvoručnom prekršaju nad našim stoperom, poslije kojega je Hrvatskoj u četvrtfinalu Eura 1996. zabio za konačnih 2-1 Njemačke).

- Mislim da bi utakmicu Italije protiv Njemačke trebalo pokazivati, iz dana u dan, mladim nogometašima, ali i trenerima. Buffon je imao pravo. Trebali su nam zabiti i treći i četvrti, a na kraju smo čak imali šanse doći do produžetaka. No, ne bi bilo pravedno... Jedino bi pravedno bilo da Talijani osvoje Euro - rekao je bez zadrške Sammer.

Premijer bi sve raspustio

A samo mjesec dana ranije “squadru azzurra” potresala je velika kladioničarska afera, državni odvjetnik krojio je Prandelliju listu putnika za Euro, istražitelji su stigli do svlačionice nacionalne momčadi, nekoliko se reprezentativaca našlo na meti pravosudnih tijela, sumnjalo se da su aktivno uključeni u namještaljke kladioničarske mafije.

Zdvojni talijanski izbornik u jednom je trenutku poručio naciji da mogu i odustati od nastupa u Ukrajini i Poljskoj jer u životu ima važnijih stvari, talijanski premijer Mario Monti spominjao je mogućnost da se u zemlji nekoliko godina zaustave nogometna natjecanja kako bi se jedan duboko korumpirani sport očistio iznutra... No, na kraju, ipak, “Pirlov potez” povlači državni odvjetnik Roberto di Martino koji trenutačno odustaje od daljnjih saslušanja kako bi se reprezentacija mogla u miru pripremiti za velike kušnje.

Nitko nije vjerovao

Talijanska je škvadra ipak debelo načeta aferom, pomislio je nogometni svijet nakon što su Prandellijevu momčad 1. lipnja u posljednjoj pripremnoj utakmici Rusi razbili 3-0. Priznajemo, pomislili smo i mi, bilo bi previše nakon što su se Lippi i “azzurri” s teškom hipotekom Calciopolija na leđima - kad je Juventus zbog kupnje sudaca izbačen u drugu ligu - vratili iz Njemačke 2006. s naslovom svjetskog prvaka, da i ovaj put s omčom novih namještaljki isplivaju kao pobjednici.

A eto ih opet u nogometnom raju!

KRONOLOGIJA

1. srpnja

Finale u Kijevu. Italija protiv Španjolske.

28. lipnja

“Bravotelli”. To je naslovnica koja je preplavila Italiju. Italija je Balotelli. S dva prekrasna gola ekscentrični golgeter šalje favorizirane Nijemce kući. Stručnjaci govore o možda i najboljoj talijanskoj reprezentaciji u posljednjih 30 godina.

24. lipnja

Četvrtfinale protiv Engleske. Rezultat 4-2 nakon penala ne kaže apsolutno ništa o odnosu snaga na terenu. Italija (atipično) igra i napada, a Engleska glumi Italiju i brani se. Pirlov penal potpuno je uništio engleske strijelce. Buffon na visini zadatka! Više nitko ne priča o pozivnici Državnog odvjetništva, nego samo o emotivnim nastupima “San Gigija” uoči utakmice i dirljivu pjevanju nacionalne himne. Možda taj Gigi i nije tako loš momak?

20. lipnja

Bivši talijanski izbornik (i svjetski prvak 2006.) Marcello Lippi je oduševljen. “Sad je sve moguće”, kaže on o aktualnoj reprezentaciji.

18. lipnja

Posljednja utakmica Italije u skupini - protiv Trapattonijevih Iraca. 2-0. U sjećanju ostaje Balotellijev verbalni ispad - i Bonucci koji mu doslovce pokušava “začepiti” usta. Balotelli nije bio sretan nekim odlukama izbornika Prandellija. Što je točno htio reći, ne znamo. Zahvaljujući Bonucciju.

14. lipnja

Druga utakmica Italije na turniru. Protiv dobre Hrvatske. Rezutat 1-1. To je “stara” Italija. Legendarni trener Arrigo Sacchi rekao je da je prvo poluvrijeme protiv Hrvata najbolje izdanje “azzurra” u posljednjih deset godina. Ipak, uoči Iraca Italija strepi za prolazak dalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 17:40