'ZEKO' O REGIONALNOJ LIGI

Zajec: Jednoga dana igrat će se YU-liga, ali još je prerano

 Vjekoslav Skledar / Cropix

Dinamova legenda Velimir Zajec u intervjuu za srpski Blic iznio je mišljenje da će se jednoga dana sigurno održavati regionalna liga i u nogometu, ali ne ubrzo.

- Mislim da je u ovome trenutku još uvijek prerano za regionalnu ligu u nogometu. Ratne rane iz devedesetih godina još uvijek nisu zacijelile. Osim toga, svjedoci smo da u ostalim sportovima regionalne lige i nisu baš tako jako popularne. Iako, s druge strane, klubovi bi sigurno profitirali iz veće lige i kvalitetnijeg natjecanja, što bi podiglo razinu kvalitete i u domaćim natjecanjima. Ideja je zanimljiva, ali sport se u toj priči mora odvojiti od politike. Jednoga dana će se sigurno igrati liga koja će nalikovati na prvenstvo bivše Jugoslavije, ali mislim da taj dan neće doći tako brzo – smatra Zajec.

Vi ste svoju karijeru izgradili u Dinamu, iako vas je u jednom trenutku tražila i Crvena Zvezda?

- Uvijek mi je bilo teško napustiti Dinamo, jer je to bio moj klub. Stoga sam radije odlučio pričekati pristojnu ponudu iz inozemstva. Kasnije sam prešao u Panathinaikos i mislim da nisam pogriješio.

Tijekom sezone 2004/05, kada ste bili u Portsmouthu, htjeli ste dovesti Nemanju Vidića, koji se 2006. godine skrasio u Manchester Unitedu. Budući da ste i vi bili srednji branič, posebno nam je zanimljivo što mislite o njemu?

- Nemanja je moderni branič. Besprijekoran je u defenzivnim zadacima, a odličan je i u napadačkim akcijama iz prekida. Igra u velikom klubu i već je izgradio karijeru. Zlata vrijedan igrač.

Kako procjenjujete šanse Srbije na Svjetskom prvenstvu?

- Izbornik Radomir Antić, s kojim sam se susreo prošle sezone na finalu Lige prvaka u Rimu, obavlja veliki posao sa Srbijom. Prepoznao je mentalitet u kojem radi i uspio obuzdati neke igrače. Pod njegovim vodstvom je Srbija postala respektabilna reprezentacija. U skupini bi vam Njemačka mogla nauditi, dok s Ganom i Australijom ne biste trebali imati previše nevolja.

Hrvatska nije uspjela u kvalifikacijama?

- Hrvatska je izgradila ime i reputaciju, bila je treća na svijetu 1998. u Francuskoj. Tijekom ovih kvalifikacija nismo imali sreće s ozljedama ključnih igrača kao što su Modrić ili Eduardo. No, čini mi se i da je momčad precijenila svoje mogućnosti. U nekim utakmicama nismo bili dovoljno usredotočeni. Kvalifikacije za Euro 2012. bit će prilika za popravak dojma.

Kako gledate na imenovanje Zlatka Kranjčara za izbornika crnogorske reprezentacije?

- Kranjčar je kvalitetan trener, ne vidim razloga zašto treneri ne bi prekoračili granice ako mogu pomoći? Srbija i Slovenija zastupat će našu regiju na Svjetskom prvenstvu, a kada bi se na našim prostorima malo više ulagalo, rezultati bi bili još bolji – zaključio je Zajec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 20:23