SKANDAL I SRAMOTA

ZAŠTO FRANCUZI NISU REAGIRALI NA VRIJEME? Hrvatski kolege upozorili su ih prije nekoliko dana

 REUTERS

Nakon neviđene sramote koja se u petak odvila na utakmici Hrvatska - Češka, neslužbeno smo doznali kako su hrvatske obavještajne službe još prije tri dana imale informaciju, dobivenu iz navijačkih krugova, da se sprema ovakav rasplet utakmice. Naši sigurnjaci na to su upozoravali francuske kolege.

Ostaje nejasno kako su huligani, unatoč svim upozorenjima francuskoj policiji iz Hrvatske, te unatoč golemim mjerama osiguranja u Francuskoj, uspjeli na stadion unijeti toliku količinu baklji i opasne pirotehnike.

“Hrvatski policijski tim koji je u Francuskoj već je identificirao neke od izgrednika na utakmici protiv Češke u Saint Etienneu i proslijedio je informacije francuskoj policiji”, rekao je Krunoslav Borovec, načelnik Uprave policije u Ravnateljstvu policije.

Policiji su nakon utakmice proslijeđene brojne snimke, fotografije, objave s Facebooka u kojima izgrednici najavljuju izazivanje nereda i prekid utakmice, potvrdio nam je Borovec.

Hrvatska policija u Francuskoj nema operativne ovlasti uhićenja izgrednika, ali to može učiniti francuska policija, kojoj će biti proslijeđeni svi podaci, i s kojom se surađuje u identificiranju navijača.

Francuska policija već je uhitila neke od izgrednika, za dijelom se traga, a oni za koje postoje osnovane sumnje da su sudjelovali u izazivanju nereda, bit će uhićeni čim dođu na granični prijelaz. Kako nam je rekao Borovec, podaci o onima koji su sudjelovali u neredima bit će dostavljeni svim graničnim prijelazima.

Hrvatska policija u petak ujutro je francuskim kolegama proslijedila operativne informacije da dio navijačke skupine Torcida namjerava izazvati prekid utakmice, i to je proslijeđeno francuskim policajcima. Francuskoj policiji su i u petak ujutro mailom proslijeđeni podaci o nekim problematičnim navijačima koji namjeravaju izazvati nerede, informirani su o dobroj suradnji navijačke skupine Torcida i navijača Saint Etiennea, kao i da im njihovi navijači kupuju ulaznice, a baklje su prošvercali u jednoj vrećici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 15:42