ŽIVOT NA CESTI

ZVIJEZDE IZ FAVELA Siromašna brazilska naselja su kolijevka nogometa, tu su počeli Ronaldo, Rivaldo...

Sada kada se osvrnem na svoju karijeru, shvaćam da je to jedno veliko čudo. Živio sam u malom gradu, bez novca, bez biznismena u odijelima, diskreditiran od liječnika i trenera. Prepreka koliko hoćete. Sve što sam imao bio je poticaj obitelji.

Ovako je jednom zgodom legendarni Rivaldo, osvajač Svjetskog prvenstva, Lige prvaka i Zlatne lopte, opisao svoje djetinjstvo u faveli. Rivaldo se rodio u Paulisti, predgrađu višemilijunskog grada Recifea, u kojem će Hrvatska 23. lipnja igrati posljednju utakmicu u skupini protiv Meksika.

Rivaldo je jedna od brojnih brazilskih zvijezda koje su prve nogometne korake napravile na prašnjavim ulicama favela, brazilske inačice slamova. Riječ je o zbijenim divljim naseljima u kojima je komunalna infrastruktura loša ili je uopće nema, a uvjeti života vrlo teški. Ronaldo, Ronaldinho i Romário također su dio djetinjstva proveli na ulici, tamo gdje dječak izrasta u nogometaša i gdje s vremena na vrijeme zalutaju skauti lokalnih brazilskih klubova.

Na plaži prodavao pića

Priču o favelama objavio je uoči SP-a i najugledniji nogometni magazin FourFourTwo. Podsjećaju da se i u aktualnoj brazilskoj reprezentaciji nalazi igrač koji je izrastao u takvom naselju. Tottenhamov veznjak Paulinho odrastao je u predgrađu Săo Paula pa je upravo prije nekoliko mjeseci bio naslovno lice projekta kojim se u Brazilu nastojalo privući mladiće u nogometne škole i odvući ih od drugih stvari zbog kojih stranci nerado zalaze u favele.

- Jednom dječak iz favele, uvijek dječak iz favele - kaže 25-godišnji Paulinho.

Rivaldo si zbog siromaštva u djetinjstvu nije mogao priuštiti ni zubara ni terapiju za deformaciju nogu, a upravo su mu to kasnije u karijeri postali zaštitni znakovi. Kaže kako ponekad nije imao novca ni za javni prijevoz pa je znao pješačiti 25 kilometara na trening. Sa 15 godina je ostao bez oca koji je poginuo u automobilskoj nesreći. Kako bi pomogao uzdržavati svoju obitelj, na plaži je prodavao slatkiše i napitke.

Puno dječaka nije i neće imati sreću da se iz favele probije do svjetske pozornice, premda su, prisjeća se Rivaldo, mnogi bili bolji od njega.

Lažni menadžeri

- Neki se možda nisu dovoljno trudili. Neki su završili u kriminalu. Mnogi su morali odustati od nogometa kako bi se mogli zaposliti i prehraniti obitelj. Ja sam jednostavno imao sreće…

Brazilski redatelj Alex Miranda nedavno je o favelama snimio dokumentarac. Kaže kako se mnogim talentiranim nogometašima rano razbijaju snovi o velikim karijerama zato što ih izigraju lažni menadžeri.

- Ti ljudi dođu u slamove, izaberu nekoliko dječaka i kažu im da će ih za određenu svotu poslati u klubove. Oni koji odbijaju platiti, obično ‘ispadnu iz sistema’. Oni koji imaju novca, moraju znati kojim ga korumpiranim službenicima moraju dati. Jer će mnogi s tim novcem jednostavno nestati - objasnio je Miranda.

Jedan od onih koji su završili u potonjoj skupini je 16-godišnji Kaike iz favele u Săo Paulu. Mladić iz okruga Santa Cruz postao je toliko dobar da se po ulicama mogu vidjeti grafiti s njegovim imenom, no imao je nesreću što je naletio na prevaranta. Obitelj je platila izvjesnom agentu da ga transferira u klub Portuguesu. On se više nikad nije ukazao.

Ulična akademija

Komentatori se slažu da igrači odrasli u favelama na terenu pokazuju karakteristike koje su naučili u djetinjstvu: lukavi su, pritajeni, velikodušni i imaju stila. Silvio Luiz, novinar koji je pokrivao devet svjetskih prvenstava, slikovito kaže da ovi nogometaši polaze ulične akademije.

- Bez tih odlika ne možete preživjeti u faveli. Najveći brazilski igrači su svi odreda bili ‘survivori’ - tvrdi Luiz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:55