SPEKTAKL U SPLITU

25 godina Plazma Spotskih igara mladih: Promocija tolerancije, prijateljstva, solidarnosti i fair playa u RH i regiji

Na svečanosti 25. godišnjice Plazma Sportskih igara sudjelovali su Aleksandar Čeferin, Figo, Johannes Hahn, Boban, Mijatović, Srna, Malouda, Maxwell Andrade, Hierro, Davor Božinović...
Plazma sportske igre mladih
 Karlo Sutalo

Proslava 25. godišnjice Plazma Sportskih igara mladih u petak u Splitu okupila je mnogobrojne svjetske sportske zvijezde i dužnosnike, koji su najvećoj sportskoj amaterskoj manifestaciji u Europi došli čestitati na tako velikom jubileju.

Program je započeo svečanom ceremonijom u Hrvatskom domu u Splitu, u kojem su se okupili dugogodišnji partneri, prijatelji i ambasadori Igara. Svjetske sportske zvijezde predvodio je Luis Figo, koji je stigao u društvu Zvonimira Bobana, Maxwella Andrade, Hierra, Maloude, Darija Srne i Predraga Mijatovića.

Dodijeljena su i posebna priznanja za dugogodišnju podršku i suradnju, koja su primili Zoran Mamić, predsjednik nadzornog odbora Tommy d.o.o, Zoran Bogdanović, glavni izvršni direktor, Coca-Cola HBC u ime Coca-Cole partnera svečanosti, Predrag Mijatović, ambasador Plazma Sportskih Igara mladih, Johannes Hahn, povjerenik Europske komisije za budžet i administraciju za ambasadora godine 2020, i Aleksander Čeferin za ambasadora godine 2021.

image
Plazma sportske igre mladih
Karlo Sutalo

Zahvala Čeferina

- Sport povezuje, sport je ljubav, sport je jedinstven, sportom se stječe poštovanje svih ljudi, stoga dubok naklon svemu što Plazma Sportske igre mladih rade. Dokle god ću ja biti predsjednik UEFA-e i UEFA-ine Fondacije za djecu, u potpunosti ću pomagati radu Igara u okviru svojih mogućnosti - istaknuo je Čeferin u svojem zahvalnom govoru.

image
Plazma sportske igre mladih
Karlo Sutalo
image
Plazma sportske igre mladih

Goste su pozdravili Ivica Puljak, gradonačelnik Splita, Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova. Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova u suradnji s Plazma Sportskim igrama mladih godinama su provodili veliku edukativnu akciju ''Budi navijač, a ne razbijač'', kojoj je cilj sprečavanje nasilja na sportskim terenima. Uz to, zajednički su provodili aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

- Ovo je sjajna manifestacija, posvećena sjajnoj ideji i viziji mladih ljudi, koji su i nakon 25 godina još uvijek mladi. Sportske igre mladih dale su jednu novu dimenziju sportskom Splitu i sportskoj Hrvatskoj. U ova izazovna vremena, važno je baviti se djecom te ih što više odvajati od mobitela i računala, kako bi ona u potpunosti prihvatila zdrave stilove života - istaknuo je Davor Božinović.

image
Plazma sportske igre mladih
Karlo Sutalo

U svom emotivnom govoru, Zdravko Marić, predsjednik Plazma Sportskih igara mladih, zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos uspjehu Igara i istaknuo:

- Pokušavamo zbrajati, pokušavamo sažeti četvrt stoljeća u neku statistiku, i onda shvaćamo da za to nema potrebe jer nema brojki koje mogu dovoljno dobro opisati kako smo rasli, kako smo se širili, kako nismo odustajali. Već četvrt stoljeća promoviramo toleranciju, prijateljstvo, solidarnost i fair play, i nadamo se da smo u ovih 25 godina upravo te vrijednosti utkali u brojne generacije naše djece i mladih u Hrvatskoj i regiji.

Svečanost nisu htjeli propustili ni Zlatko Dalić, Stipe Pletikosa i Marijan Kustić, predsjednik HNS-a, ali i poznati Splićani - Gibonni i Tonči Huljić.

Klinci pobijedili idole

Nakon svečanog programa gosti su požurili presvući se u nogometne dresove, jer su Prokurative u 20 sati postale poprište nogometnog spektakla: revijalne utakmice sudionika međunarodne završnice Plazma Sportskih igara mladih iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine protiv svjetskih sportskih zvijezda i prijatelja Igara.

image
Plazma sportske igre mladih
image
Plazma sportske igre mladih
Branko Covic
image
Plazma sportske igre mladih
Branko Covic

Na izborničkoj klupi malih sportaša bili su Tihomir Gudić, izvršni direktor Plazma Sportskih igara mladih, proslavljeni nogometaš Igor Tudor i Igor Angelovski. Tim zvijezda predvodili su u ulozi trenera Zdravko Marić, Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke i Davor Božinović.

Ispunjenje sna o igranju sa svojim idolima bila je najveća nagrada uzbuđenim malim nogometašima, koji su ozbiljno impresionirali Figa, Srnu, Marija Stanića, Bobana i ostale zvijezde. Da će se raditi o ozbiljnom nogometnom okršaju, bilo je jasno i dolaskom Roberta Rosettija, svjetski poznatog nogometnog suca. Navijačku atmosferu kakva već dugo nije viđena na nekom sportskom događaju, do usijanja je dovela pobjeda mladih sportaša protiv svjetskih zvijezda. Prokurative je u spektakularno nogometno igralište pretvorila tvrtka Green Luxury. Utakmicu su u izravnom prijenosu Splićani i gosti grada mogli pratiti u fan zoni na Rivi, na kojoj je pravu navijačku atmosferu svojim nastupom izazvala uvijek odlično raspoložena Indira.

Završna ceremonija održana je na Rivi, na kojoj su Aleksander Čeferin, Predrag Mijatović i Johannes Hahn dodijelili priznanja mladim ambasadorima Plazma Sportskih igara mladih iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Mlade sportaše i okupljene goste pozdravili su i Ivica Puljak, gradonačelnik Splita, Tomislav Družak, državni tajnik ministarstva turizma i sporta i izaslanik Nikoline Brnjac, ministrice turizma i sporta RH, Zdravko Marić i Davor Božinović, potpredsjednik Vlade, koji je zatvorio 25. sezonu Igara. Prije slavljeničke torte čestitke su preko videolinka uputili i mnogobrojni sportaši: Luka Modrić, Goran Ivanišević, Slaven Bilić, Edin Džeko, Dragan Stojković Piksi i mnogi drugi, uz žaljenje što nisu uspjeli prisustvovati proslavi.

Prekrasna noć u Splitu završila je velikim vatrometom i koncertom Sergeja Ćetkovića.

Sport i edukacija

U sklopu Međunarodne završnice u Splitu od 17. do 21. kolovoza, u sklopu provedbe projekta Youth Sports Fair Chance, održane su igre na kojima su sudjelovali učenici i nastavnici iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Prezentirane su Infografike nastale tijekom provedbe projekta s temom borbe protiv nasilja, rasizma, diskriminacije i netolerancije u sportu, organizirane su panel-rasprave te sportske aktivnosti za djecu. Projekt Youth Sports Fair Chance sufinanciran je iz Erasmus+ programa Europske unije, a ukupna vrijednost projekta iznosi 365.525,00 eura. Projekt je prezentiran i na svečanosti u Hrvatskom domu.

image
Plazma sportske igre mladih
image
Plazma sportske igre mladih
Karlo Sutalo

Plazma Sportske igre mladih najveća su amaterska sportska manifestacija u Europi, i u 25 godina postojanja okupile su više od 2 milijuna djece i mladih. Svake godine od siječnja do kolovoza organiziraju sportska natjecanja u 10 sportskih disciplina (Tommy turnir u malom nogometu 2009., Coca-Cola Cup u nogometu, HEP rukometni turnir, Hrvatska pošta Cup teniski turnir, Kinder turnir u uličnoj košarci, odbojka na pijesku, odbojka, šah pod pokroviteljstvom FIDA-e, stolni tenis, graničar i utrka na 60 m) te sportsko-edukativna događanja Telemach Dan sporta.

image
Plazma sportske igre mladih
Karlo Sutalo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 14:29