IZ MADRIDA P. ŽUKINA

Balić se po Madridu tajno sastaje s bivšim suigračima: 'Ivano je napustio Hrvatsku zbog velike svađe s Golužom'

Potpuno se distancirao od Saveza, no ne propušta u Madridu na dnevnoj bazi susrete s bivšim suigračima iz reprezentacije. Već su nekoliko puta "incognito" izašli na piće
 Drago Sopta/CROPIX

Priča o Ciudad Realu, o klubu u kojem danas s uspjehom igra naš proslavljeni as Ivano Balić, priča je o godinama uspjeha u kojima je klub iz istoimenog malog gradića južno od Madrida došao do tri naslova europskog prvaka.

Do prije tri godine Ciudad Real, danas se zove BM Atlético Madrid i stacioniran je u španjolskoj prijestolnici, u koju je kao klub preseljen 2011. Kroz njega su prošli brojni prolavljeni igrači, među njima i naši Mirza Džomba i Petar Metličić. Do krova Europe ovaj je španjolski klub došao u sezonama 2005./2006., 2007./2008. te u sezoni nakon toga. Još su dvaput, 2004./2005. i 2010./2011. poraženi u finalima te su zapravo obilježili povijest europskog klupskog rukometa u prvim godinama ovog tisućljeća.

Samo je Barcelona u Španjolskoj u svemu uspješnija od njih. Naš Ivano Balić tek je došao u klub nakon razlaza s CO Zagreb i isto takvog “razvoda” s reprezentacijom. Oko sebe Balić je u Madridu podigao zid te u klubu ishodio privilegij da ga se ne ometa ni pod koju cijenu. To se posebno odnosi na ovaj period u kojem Hrvatska na SP-u gostuje u Španjolskoj. Čak ni razgovore o klubu, bez zadiranja u reprezentativnu tematiku, nitko od Balića neće dobiti. Iz istog razloga Balić se ne pojavljuje u blizini reprezentacije niti je došao na utakmice koje je reprezentacija dosad igrala u Madridu.

- Svatko od igrača iz momčadi može vam po dogovoru biti na raspolaganju, Balić ne - objasnila je klupska glasnogovornica Maria Angeles Pons...

Kampiranje pred klupskim prostorijama pokazalo se uzaludnim, odlazak u dvoranu Palacio de Vistalegre također. Prava je sreća da je legendarni José Javier Hombrados, donedavni prvi vratar španjolske reprezentacije, uvijek otvoren i spreman na razgovor. Poznanstva s prošlih velikih natjecanja uvijek su dobrodošla. On je, kao i Balić, u reprezentativnoj penziji, ali je još uvijek aktivan u klubu. Njegovo iskustvo i “rejting” ipak su toliki da se na njega ne odnosi silenzio na temu Ivano Balić. Njega kao iskusnog vuka, u klubu zbog toga neće koriti:

- Reprezentaciju Hrvatske bez Ivana Balića mogu zamisliti samo onda ako je on slomio nogu ili napunio 40. rođendan. Još je uvijek veliki majstor i velika mi je čast igrati s njime. On je umjetnik rukometa, takvih više nema. Drago mi je da je došao u klub u kojem i dalje pokazuje da je majstor. I kada ne igra previše, kad ima manju minutažu, on je velika podrška. Klubu je donio dodatni imidž, a uz njega drugi igrači žele igrati što bolje.

Jeste li razgovarali s njim nakon što je izostavljen iz reprezentacije?

- Naravno, znam situaciju, on je tu odluku donio i oprostio se od reprezentacije zbog neslaganja s izbornikom Slavkom Golužom. Ta se odluka mora poštovati, iako je to tragično za hrvatski rukomet.

Kako doživljavate Ivana kao igrača?

- Uz Dujšebajeva i Richardsona najbolji u povijesti, tu je sada negdje Karabatić, sviđa mi se Hansen, Abalo, no Ivano je druga priča. Njegovim izostankom, hrvatski je rukomet previše izgubio.

Kako doživljavate SP, kakva su vaša predviđanja?

- Volio bih da Španjolska dođe u polufinale i osvoji medalju, vjerujem da su najbliži tom cilju Hrvati, Francuzi i Danci. Tako je uvijek u zadnje vrijeme, tako će biti i sada. Da je Ivano i dalje u reprezentaciji, Hrvatska bi bila prvi favorit, ovako je realno da se plasira u polufinale.

Kako je i zašto došlo do preseljenja i preimenovanja Ciudada u Atletico?

- U Ciudad Realu je ponestalo novca, preselili smo se u metropolu gdje puno je lakše pronaći sponzore. Također, sad smo uz nogometni klub, a onda je puno lakše. U nogometu je uvijek puno novca, nešto onda ostane i za rukomet. Nažalost Barcelona uvijek ima više...

S Ivanom Balićem pucate visoko?

- Klub je u velikim financijskim problemima, kriza nas muči , cijela je Španjolska u krizi. Bez obzira na sve, naš je cilj uvijek prvenstvo, želimo i Final Four Lige prvaka.

Iako ste u mirovini, i dalje ste aktivni u klubu...

- Neću još dugo, jer sam zagrizao za predsjedničku funkciju u savezu, a izbori će najvjerojatnije biti u travnju. Žao mi je što ne mogu igrati, tu u svojoj zemlji, no posvetio sam se drugim stvarima. Sada ću komentirati utakmice za televiziju, a jedan sam od kandidata za mjesto predsjednika Španjolskog rukometnog saveza. Nadam se da ću uspjeti jer rukomet treba mlađe ljude koji će donijeti više novca. To mi je glavna vodilja.

Ivano ne dolazi na utakmice, a igrači šute o čemu razgovaraju

U slučaju Ivana Balića nema nikakvih promjena. Potpuno se distancirao od Saveza, no ne propušta u Madridu na dnevnoj bazi susrete s prijateljima i bivšim suigračima iz reprezentacije. Već su nekoliko puta “incognito” izašli na piće i “čašicu razgovora”.

Teme tih dnevnih “ćakula” su nepoznate jer igrači ne žele o tome pričati niti ih itko više po tom pitanju gnjavi. Većina ih je rekla sve što o tome misli, u stvari nisu rekli ništa, kao da je riječ o najvećem tabuu. Ivano još nije došao niti na jednu utakmicu i pitanje je da li to uopće i namjerava. Sve mu je to zasigurno previše bolno jer zna da mu je mjesto na parketu, a ne na tribinama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:38