Bambi: Jedrenju nedostaje neka Janica ili Blanka

ZAGREB - Hrvatski jedriličari u posljednjih su nekoliko mjeseci malo izmijenili sportske povijesne knjige. Prvo je zadarski dvojac u klasi 470, Šime Fantela i Igor Marenić, osvojio prvo hrvatsko seniorsko europsko zlato u olimpijskim klasama nakon 30 godina, a potom je splitski jedriličar i član Zente Ivan Kljaković Gašpić ušao u povijest kao prvi hrvatski osvajač seniorske medalje na svjetskoj smotri, Bambi je na SP-u klase Finn stigao do bronce, svoje osme medalje na europskim i svjetskim prvenstvima.

Rodom iz Solina



- Ovo mi je bila četvrta regata u nizu u kojoj sam se uspeo na pobjedničko postolje. Kopenhagen je kruna moje dosadašnje karijere. Ludilo! Totalno ludilo. Presretan sam!



Ivan je rodom iz Solina, podneblja u kojem jedrenje nije pretjerano popularno. Unatoč blizini mora, tamošnji klnci se odlučuju za sportove koje uključuju loptu, pa je Kljakoviću Gašpiću pripala pionirska uloga.



- Od malih nogu bio sam vezan za more i brodove. Djed je sagradio vikendicu na Čiovu, cijele sam školske praznike provodio tamo i zavolio plovidbu. Na jedrenje me sasvim slučajno nagovorio očev prijatelj, probao sam i zarazio se. Ubrzo su stigli i opipljivi rezultati.



Od samih početaka Ivan Kljaković Gašpić je obiteljski projekt. Poput Kostelića ili Blanke Vlašić.



- Kad smo počinjali, svi su nam se smijali. Bilo je podsmijeha tipa što si taj Bambi umišlja, i to samo zato što sam u svoju momčad uvrstio kuhara, vozača, sportskog psihologa. No, to su normalne stvari u ostalim jedriličarskim reprezentacijama, samo se kod nas većina toga improvizira.



Hrvatsko jedrenje ove je sezone jako trofejno. Zlatni su na EP-u bili Fantela i Marenić, Kljaković Gašpić uzeo je broncu na SP-u, uslijedila su tri srebra s Mediteranskih igara, a šlag na torti je prva ženska seniorska medalja. Tina Mihelić bila je zlatna u klasi Laser Radial na EP-u u Danskoj.

Završni korak



- Super nam je ova godina, no nedostaje onaj završni korak, poput knock outa u boksu, olimpijska medalja. Hrvatskom jedrenju nedostaje neka figura poput Janice Kostelić ili Blanke Vlašić, to bi privuklo medije i sponzore.

Osvojene medalje

1998. europski kadetski prvak (Optimist)



2002. svjetski juniorski viceprvak (Laser)



2003. europski juniorski prvak (Laser)



2005. europski juniorski prvak (Finn)



2005. svjetski juniorski prvak (Finn)



2007.europski viceprvak (Finn)



2008. europski viceprvak (Finn)



2009. treći na SP-u (Finn)

Na regati u Kielu prozvali su me Dizel King

Nadolazeća zvijezda u Formuli 1, Red Bullov vozač Sebastian Vettel, nedavno je otkrio da svojim bolidima daje imena brodova. Koliko su sami jedriličari kreativni sa svojim ‘bolidima’?



- Brod s kojim sam osvojio broncu je još uvijek bezimen, ali ‘finnac’ s kojim sam nastupio na Svjetskom kupu u Kielu dobio je ime ‘dizel king’. Priča je išla otprilike ovako: večer prije regate htio sam se ići provozati i ‘skužio’ da auto neće upaliti. Prčkao sam malo oko motora i usput psovao kako ljudi obično psuju. Naravno da nisam uspio shvatiti zašto auto neće upaliti, ali mi je jedan kolega jedriličar zato iznio genijalnu ideju: Probaj uliti malo goriva. Naravno, poslušao sam ga, auto je iduće jutro upalio, a mene je na krmi broda uoči regate čekao natpis ‘dizel king’.



Inače svoj prvi nadimak, Bambi, Ivan Kljaković Gašpić nosi još od djetinjstva. 



- Bio sam sićušno dijete, najmanji u ulici. Ispočetka nisam bio oduševljen nadimkom, no shvatio sam da se protiv toga nema smisla boriti, ionako će mi ostati za cijeli život. (H. B.)

Gradonačelnik kao prvi trener

Ivanov prvi pravi profesionalni trener bio je bivši splitski gradonačelnik Ivan Kuret.



- Super tip. Još i danas kad se sretnemo i zapričamo o jedrenju, skužimo se u sekundi.



Uz Bambija su još bili Tonči Antunović, Karlo Kuret, a sadašnji mu je trener Marin Siriščević.





Hrvoje Bulešić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 02:38